Sağlık raporu, ilk kez sürücü belgesi alacak veya yenileme sürecindeki sürücülerden istenilen belgeler arasında yer alır. Peki, bu belge nedir ve neden önemlidir? Sürücü sağlık raporu nasıl alınır? İşte tüm bu sorulara verilebilecek kapsamlı yanıtlar:
Sürücü Sağlık Raporu Nedir?
Sürücü sağlık raporu, kişinin araç kullanabilmesi için fiziksel ve zihinsel durumunun uygun olup olmadığına dair sonuçları içeren belgedir. Rapor hem bireysel hem de toplumsal açıdan trafik güvenliğini sağlamaya yardımcı olur. Bu nedenden dolayı güncel mevzuatta belirtildiği şekilde belirli aralıklarla yenilenir.
Sürücü belgesi sağlık raporu düzenlenirken kişiler farklı değerlendirme süreçlerinden geçer. Söz konusu süreçler, şu şekilde sıralanabilir:
- Görme Kontrolü: Bu kapsamda görme körlüğü ve keskinliği gibi yetilerin durumu değerlendirilir. Kırma kusurları, katarakt, glokom vb. rahatsızlıklara yönelik testler yapılır.
- İşitme Kontrolü: İşitme düzeyi ölçülerek herhangi bir kayıp olup olmadığı araştırılır. Ayrıca orta ve iç kulağın durumuna bakılır.
- Nörolojik Kontrol: Epilepsi (sara) aşta olmak üzre bu kategoriye dahil olan hastalıkların varlığına odaklanır. Olası riskleri belirlemek için beyin fonksiyonları, refleksler, motor becerileri kontrol edilir.
- Kardiyovasküler Kontrol: Kalp hastalıkları ile hipertansiyon gibi rahatsızlıklar, kişilerin güvenli araç kullanabilmelerine engeldir. EKG ve tansiyon ölçümü gibi yöntemlerle bu tür risklerin kişide olup olmadığı kontrol edilir.
- Psikolojik Kontrol: Kişinin genel zihinsel durumu değerlendirilir. Anksiyete, depresyon gibi durumlar ve madde bağımlılığına yönelik inceleme yapılır.
Sürücü Sağlık Raporu Neden Gereklidir?
Sürücü belgesi için sağlık raporu, özellikle ehliyet yenileme sürecinde önemli bir adım niteliği taşır. Bunun nedeni, raporun kişileri sağlık durumları hakkında bilgi edinilebilmesine olanak tanımasıdır. Eğer sürücünün sağlık durumu iyi değilse, eğitim sürecini tamamlaması mümkün değildir. Benzer şekilde yenileme işlemleri de yapılmaz.
Sürücülere verilen sağlık raporu, aniden gelişebilecek sağlık problemlerinin belirlenmesine yardımcı rol oynar. Böylece epilepsi, kalp krizi gibi sağlık sorunlarının sürüş esnasında gerçekleşerek kazaya neden olması ihtimali azalır. Aynı zamanda sürücüler aracılığıyla hızlıca yayılabilecek bulaşıcı hastalıklar değerlendirme sürecinde belirlenebilir.
Sağlık raporu, yalnızca yasal bir zorunluluk niteliği taşımaz. Rapor, aynı zamanda sigorta işlemlerinin gerçekleştirilmesi için de gereklidir. Trafik sigortası poliçelerinin geçerliliği, tazminat süreçleriyle ilgili konularda raporda yazan sonuçlar göz önünde bulundurulur. Benzer durum kasko sigortası için de geçerlidir.
Sürücü Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
Bağlı olduğunuz aile sağlığı merkezinde görevli doktor aracılığıyla ehliyet sağlık raporu alabilirsiniz. Tabii bunun için öncelikle aşağıda yer alan adımları tamamlamanız gerekir.
- e-Devlet’e giriş yaparak Kişisel Bilgi Formu bölümüne gidin.
- Yeni Başvuru seçeneğine tıklayıp formu doldurun.
- Formu doldurduktan sonra doktorunuzu ziyaret edin.
Doktorunuz değerlendirme sürecinde elde ettiği bulgular doğrultusunda sizi bir üst sağlık birimine yönlendirebilir. Herhangi bir sorunla karşılaşılmaması durumunda ehliyet sınıfınıza göre 2 farklı türde rapor hazırlanır. 1. grup sürücü sağlık raporu; M, A, A1, A2, B, B1, BE, F sınıfları içindir. 2. grup ehliyet sağlık raporu ise C, C1, C1E, CE, D, D1, D1E, DE, G sınıflarını kapsar.