Hem kendi hayatınızı hem de başkalarının hayatını korumak, trafikteki en önemli kurallardan biri. Birincil öneme sahip olan bu kural için ilk şart ise emniyet kemeri kullanmak. Güvenliği sağlayan en temel önlemlerden biri olan emniyet kemeri, kazalarda hayatta kalma oranını ciddi şekilde artırır. Peki, emniyet kemeri nedir? Emniyet kemeri takmamak bir trafik cezası mı? Bu içerikte emniyet kemerinin önemini, ayarının nasıl olması gerektiğini ve daha fazlasını ele alıyoruz.

Araçta Emniyet Kemeri Nedir? Neden Kullanılır?

Emniyet kemeri, araçtaki yolcuların ve sürücünün güvenliğini sağlamak amacıyla tasarlanan bir güvenlik ekipmanıdır. Bu kemer, ani fren, çarpışma ve savrulmalar sırasında vücudun kontrolsüz şekilde hareket etmesini engeller ve ciddi yaralanma ihtimalini azaltır. Kemerin esas işlevi baş, göğüs ve omurga bölgesine gelebilecek darbeleri hafifletmektir. Bunun için ani hareketlerde kilitlenir ve kuvveti dengeli şekilde yayar.

Araçtan dışarı fırlama riskinin büyük ölçüde önüne geçen emniyet kemeri, hayati organlara gelebilecek hasarı azaltmaya yardımcı olur. Emniyet kemeri, trafik kazalarında hayatta kalma şansını artırır. Basit ve etkili bir güvenlik önlemi olan emniyet kemeri, dünyanın hemen her yerinde zorunludur. Dolayısıyla trafikte güvenliğin olmazsa olmaz parçalarından biridir.

Emniyet Kemer Ayarı Nasıl Olmalıdır?

Emniyet kemerini sadece takıyor olmak yeterli değildir. Bununla birlikte ayarlarını da doğru yapmak gerekir. Emniyet kemeri ayarı yaparken önce omuz açısına dikkat etmelisiniz. Üst kısmın boynunuzun üzerinden değil omzunuzun ortasından geçmesi ve göğsünüze uzanması gerek. Kemerin göğüs kısmınızdan geçen bölümünde ise herhangi bir boşluk olmamalı. Çok gevşek ya da çok sıkı kemer, işlevini tam olarak gösteremeyebilir. Kalça kısmında ise kemerin alt bölümünün karın bölgesinden değil pelvis kemiğinin üzerinden geçmesi önemli. Bu ayarlamaları yaptığınızda emniyet kemeriniz çok daha güvenli şekilde kullanabileceğiniz bir ekipman halini alır.

Emniyet Kemeri Takmamanın Riskleri

Trafik kazalarında hayatta kalma oranını büyük ölçüde artıran emniyet kemerini takmamanın çok büyük riskleri var. Bunlardan en önemlisi ciddi yaralanmalar. Kaza sırasında çarpışmanın etkisiyle baş, göğüs veya omurga yaşamanız emniyet kemeri takmadığınızda daha yüksektir. Kemer takmadığınızda çarpışma anında araçtan dışarı fırlama riski de vardır. Ölümle sonuçlanan kazaların pek çoğunda emniyet kemerinin takılmamış olması da bunlara iyi birer örnektir.

Emniyet kemeri takmamak aynı zamanda şunlarla da sonuçlanabilir:

  • Fren ya da çarpışma esnasında araç içerisinde savrulma
  • Savrulmanın etkisiyle diğer yolcularla sert biçimde çarpışma
  • İç organlarda meydana gelebilecek hasarlar
  • Kaza sonrası iyileşme ya da hayatta kalma oranının azalması

Bununla birlikte emniyet kemeri takmamak maddi yaptırımlarla da sonuçlanır. Emniyet kemeri takmamanın pek çok ülkenin yasalarına göre cezası vardır.

Emniyet Kemeri Cezası Ne Kadar?

Kemer takmayan sürücülere trafik polislerince 78/1-a maddesi kapsamında ceza kesilir. Emniyet kemeri cezası her yıl değişen miktarlardadır. Örneğin, 2025 yılı için bu miktar 993 TL’dir. Para cezasının yanı sıra sürücünün ehliyetine 15 ceza puanı da yazılır. Para cezasını erken ödediğiniz takdirde yüzde 15 indirim yapılır. Ceza puanı ise 1 yıl sonra silinir ancak yıl içerisinde 100 ceza puanına ulaştığınız takdirde ehliyetiniz iptal edilir.

Emniyet kemeri takmak kadar önemli olan bir diğer unsur ise zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortası. Siz de aracınızın sigortalarını Eureko Sigorta güvencesiyle yaptırabilir; trafiğe çok daha güvende çıkabilirsiniz!