Aracınızı herhangi bir nedenden dolayı trafikten çekmeyi mi düşünüyorsunuz? O halde çekme belgesi alarak bu düşüncenizi yasalara uygun şekilde gerçeğe dönüştürebilirsiniz. Belge hakkında detaylar içinse içeriğimizin devamına göz atabilirsiniz.

Çekme Belgeli Araç Nedir?

Çekme belgeli araç, çeşitli nedenlerden dolayı trafikten çekilen motorlu kara taşıtlarını tanımlamak için kullanılır. Çekme belgeli bir aracın, trafiğe çıkış izni yoktur. Buna karşılık söz konusu araçlar, basit birkaç prosedüre uyulması koşulu ile noter kanalı üzerinden kolayca alınıp satılabilir. Hatta belge geçerliliğini koruduğu sürece araca sahip olmanızdan doğan vergi ve sigorta yükümlülüklerinden muaf sayılırsınız.

Çekme Belgesi Nasıl ve Neden Alınır?

Çekme belgesi almak için aşağıda sıralanan adımları takip edebilirsiniz.

  • Vergi dairesine başvurarak aracın vergi borcu olmadığına ilişkin yazı alın.
  • Varsa araç üzerindeki tüm trafik cezalarını ödeyin ve banka ipoteğini kaldırın.
  • Şoförler ve otomobilciler odasından 2 adet araç trafik tescil ve müracaat işlem (EK-1) formu edinip el yazısı kullanmadan doldurun.
  • Usulüne uygun çekme belgesi başvuru dilekçesi yazın.
  • Plakanız ve diğer evraklarla birlikte trafik tescil ve büro amirliğine müracaat edin.
  • Başvurunuzun kabulü sonrasında araç çekme belgesi edinebilirsiniz.

Çekme belgesi, genelde üç nedenden dolayı alınır. Eğer ruhsat sahibi uzun süre boyunca yurt dışında bulunacaksa, Türkiye’deki aracı için çekme belgesi başvurusunda bulunabilir. Trafik kazası nedeniyle kapsamlı ve pahalı tamirat süreçlerinden geçmesi zorunlu araçlar için de bu belgeye başvurulur. Kullanmayı düşünmediğiniz bir aracınız varsa, vergi ve sigorta yükümlülüğünü üstlenmemek için bu belgeyi almayı düşünebilirsiniz.

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkar?

Çekme belgeli araba, gerekli prosedürler yerine getirildikten sonra yeniden trafiğe çıkartılabilir. Bunun için yapmanız gereken işlemler şunlardır:

  • Çekme belgeli aracın ilk olarak zorunlu trafik sigortası poliçesini yenilemeli ve egzoz emisyon ölçümünü yaptırmalısınız.
  • İkinci adımda aracın muayeneden geçmesi ve kusurlarının olmadığının kayda geçirilmesi gerekir.
  • Muayene süreci başarıyla tamamlandığında, size araç tespit raporu adı verilen bir belge verilir. Bu raporu notere ileterek kalıcı araç tescili için talepte bulunmalısınız.
  • Noterden plaka basım talep belgesini aldıktan sonra gerekli işlemin tamamlanması amacıyla şoförler odasına başvurmalısınız.
  • Aracınızı trafiğe çıkardığınızı bildirmek ve MTV borcunu ödemek için vergi dairesine bildirim yapmayı da sakın unutmayın.
  • Son adımda, aracınızı trafikteki risklere karşı güvence altına almak için kasko sigortası yaptırabilirsiniz.

Çekme Belgeli Araç Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Çekme belgeli araç trafiğe çıkabilir mi?

Çekme belgeli araçlar, trafiğe çıkamaz. Eğer bu kuralın ihlal edildiği belirlenirse, Karayolları Trafik Kanunu’nun 22. maddesi kapsamında ruhsat sahibine idari para cezası uygulanır.

Çekme belgesi nasıl kaldırılır?

Çekme belgesinin kaldırılması için öncelikle aracın muayeneden geçmesi gerekir. Muayene istasyonundan araç tespit raporunu aldıktan sonra kalıcı ruhsat için notere başvurabilirsiniz.

Çekme belgeli araç nasıl satılır?

Çekme belgeli araç alım satım işlemleri, noter aracılığıyla gerçekleştirilir. Aracın satışa uygun olup olmadığını öğrenmek içinse trafik şube müdürlüğüne başvurup aracı muayene ettirmeniz şarttır.