Bazen gündelik sorumlulukların beraberinde getirdiği dalgınlıkla ya da bir anlık dikkatsizlikten dolayı trafik kuralları göz ardı edilebiliyor. Bunun sonucunda ise plakaya ceza yazılması gibi yaptırımlarla karşılaşılabiliyor. Peki, plakaya yazılan ceza sorgulaması için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Plakadan ceza sorgulama ve ödeme ile ilgili bilmeniz gereken tüm detaylar, bu yazının devamında sizleri bekliyor.
Plakadan Ceza Sorgulama Nasıl Yapılır?
Araç plakasına yazılan cezayı sorgulamak için birçok farklı yöntemi kullanabilirsiniz. Bu amaç doğrultusunda kullanabileceğiniz en pratik yöntem SMS aracılığıyla sorgulamadır. Sorgulama yapmak için üzerinize kayıtlı aracın plaka kodunu, tescil tarihini ve kendi T.C. kimlik numaranızı mesaj kısmına yazıp 1189’a göndermeniz yeterlidir. Ancak SMS sorgusu aracılığıyla yanıta ulaşmanın servislerdeki yoğunluğa bağlı olarak değişkenlik gösterebildiğini sakın unutmayın. Dolayısıyla daha detaylı ve hızlı sorgulama yapmak için e-Devlet Kapısı’na giriş yaparak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün “Araç plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sayfasına erişmeyi düşünebilirsiniz.
Plakaya yazılan ceza sorgulama için ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı’nın interaktif vergi dairesi platformunu tercih edebilirsiniz. Platform aracılığıyla hem trafik cezası hem de MTV ile ilgili araç borcu sorgulama işlemlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Dijital bankacılık uygulamalarının gelişmesiyle birlikte araç trafik cezası sorgulama seçenekleri de artmış durumdadır. Hesap numaranızı ve şifrenizi yazarak çalıştığınız bankanın uygulamasına ya da web sitesine giriş yapıp plakanıza yazılmış ceza olup olmadığını kolayca öğrenebilirsiniz.
Plakaya Yazılan Ceza Ne Zaman Ödenmelidir?
Trafik cezaları genelde sürücünün ehliyetine ya da doğrudan adına yazılır. Bazen de siz farkında değilken aracınızın plakasına ceza yazılmış olabilir. Plakaya yazılan ceza, ruhsat sahibine posta yoluyla tebliğ edilir. Ancak tebliğ aşamasında öngörülemeyen bazı aksaklıklar meydana gelebilir. Kesilen cezadan haberinizin olmaması maddi açıdan önemli bir avantajdan yararlanamamanız anlamına gelir. Zira tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde yapılan ödemelerde ceza tutarından %25 oranında indirim yapılır.
Tıpkı sorgulamada olduğu gibi plakaya yazılan trafik cezasının ödemesi için de birçok farklı yöntemi kullanabilirsiniz. Dilerseniz ceza tutarını ödemek amacıyla interaktif vergi dairesi hizmetinden yararlanabilirsiniz. Alternatif olarak mobil ve internet bankacılığı kanallarına yönelebilirsiniz. Ceza ödemeleri için ayrıca e-Devlet platformunu da kullanabilirsiniz. Plakaya yazılan cezaları yatırmak için kullanabileceğiniz tüm ödeme kanalları aracılığıyla vergi borcunuza yönelik sorgulama ve ödeme de yapabilirsiniz.
Araç plakasına yazılanlar da dahil olmak üzere tüm trafik cezalarının, son ödeme tarihi bulunmaktadır. Bu süre, tebliğ tarihini takip eden 30 gün ile sınırlıdır. Ödeme süresinin aşılması durumunda ceza miktarına her ay için %5 faiz uygulanır. Dolayısıyla süre ne kadar uzarsa, ceza tutarına ek olarak ödenmesi gereken faiz miktarında da artış meydana gelir. Trafik cezası ödemelerini aksatmak yalnızca faiz yükümlülüğünü beraberinde getirmez. Ceza bir süre daha ödenmezse, maaşa haciz ve icra takibi gibi yaptırımlar devreye girer. Hatta araç alım-satım işlemlerinde de aksaklıklara neden olur.
Aracınızı trafikteki diğer risklere karşı güvence altına almak için hemen Eureko Kasko Sigortası başvurunuzu tamamlayın!