Özellikle Erasmus+ gibi uluslararası değişim programlarında öğrenciler için en büyük problemlerden biri pasaport olarak görülür. Ancak pasaport, bu süreçte alması en kolay belgelerden biridir. Bunun nedeni ise yönetmelikler kapsamında öğrencilerin harç bedeli ödemeden pasaport alabiliyor olmasıdır. Peki, öğrenci pasaportu başvurusu nasıl yapılır? 25 yaş üstü öğrenci pasaportu var mı? Öğrenci pasaportuna dair merak ettiğiniz tüm bilgiler içeriğin devamında!
Öğrenci Pasaportu Nedir?
Öğrenci pasaportu, çeşitli şartları sağlayan öğrencilerin alabileceği bir pasaport türüdür. Türkiye’de öğrenciler, seyahat ya da eğitim gibi çeşitli amaçlar için alacakları pasaportları için harç bedeli ödemek zorunda değildir. Eğer öğrenci, gerekli şartları sağlıyorsa yalnızca defter ücretini ödeyerek pasaport sahibi olabilir. Üstelik bu pasaport, ilgili şartların devam ettiği süre boyunca geçerlidir.
Harçsız Öğrenci Pasaportunun Avantajları
Öğrenci pasaportu; eğitim, seyahat, staj, kültürel etkinlikler gibi çeşitli nedenlerle yurt dışına çıkacak olan öğrencilere maliyet avantajı sunar. Harçsız alınabilen bu pasaport sayesinde öğrenciler yalnızca defter bedelini ödeyerek yurt dışına seyahat edebilir. Bu pasaport genelde Erasmus gibi programlara katılacak öğrenciler tarafından tercih edilir. Seyahat giderlerini azaltması, öğrenci pasaportunun en önemli avantajıdır.
25 Yaş Üstü Öğrenci Pasaportu Alabilir mi?
Öğrenci pasaportu almanın şartlarından biri yaştır. Bu pasaport, 25 yaş altındaki öğrencilere verilir. Dolayısıyla eğer 25 yaşın üzerindeyseniz harçsız öğrenci pasaportundan yararlanma imkanınız yoktur. 25 yaş sınırının nedeni genel olarak aktif eğitim sürecinde olan gençlerin bu imkandan yararlanmasıdır. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, 25 yaş sınırında oldukları sürece öğrenci pasaportunu alabilirler.
Öğrenci Pasaportu Başvuru Şartları
Harçsız öğrenci pasaportu, belirli şartları yerine getiren tüm öğrencilerin sahip olabileceği bir hak. Bu haktan faydalanmak için şu başvuru şartlarını yerine getirmeniz yeterlidir:
- 25 yaşını doldurmamış olmak
- Aktif öğrenci statüsünde bulunmak
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Öğrenci belgesi sunmak
- Pasaport defter bedelini ödemek
- Gerekli belgeleri eksiksiz tamamlamak
Bu şartları yerine getirdiğinizde öğrenci pasaportunuzu alabilirsiniz. Özellikle öğrenciliğinizin aktif olarak devam ediyor olması önemli. Eğer pasif öğrenciyseniz öğrenci pasaportu alamayabilirsiniz.
Öğrenci Pasaportu İçin Gerekli Belgeler
Tüm şartları yerine getirdiyseniz öğrenci pasaportu için gerekli belgeler adımıyla devam edebilirsiniz. Belgelerinizi hazırlarken tüm bilgilerinizin doğruluğuna dikkat etmeniz gereklidir. Gerekli belgelerden bazıları şunlardır:
- Öğrenci belgesi
- T.C. kimlik kartı
- Defter bedeli ödeme makbuzu
- Biyometrik fotoğraf
- Randevu bilgileri
- 18 yaş altı için veli izni
Belgelerinizi eksiksiz tamamlayarak nüfus müdürlüklerinden başvurunuzu iletebilirsiniz.
Öğrenci Pasaportu ile Vizesiz Ülkeler
Mevcut öğrenci pasaportunuzla vize işlemleriyle uğraşmadan gidebileceğiniz pek çok ülke var. Pasaportunuzun maliyetini azaltarak birçok ülkeyi gezme şansı elde edebilirsiniz. Pasaportunuzla gidebileceğiniz bazı vizesiz ülkeler şunlardır:
- Makedonya
- Bosna Hersek
- Karadağ
- Ukrayna
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
- Azerbaycan
- Kosova
- Sırbistan
- Arnavutluk
- Güney Kore
- Lübnan
- Maldivler
- Kamboçya
- İran
- Hong Kong
- Brezilya
Bu ülkeler dışında Türkiye’den vizesiz seyahat edebileceğiniz sayısız ülke var. Öğrenci pasaportunuzu kullanarak siz de vizesiz ülkelere seyahat edebilir ve kendinizi kültürel anlamda geliştirebilirsiniz.
Vizeli seyahatlerinizde ise öğrencilik avantajını kullanarak vize işlemlerini kolaylaştırabilirsiniz. Özellikle Erasmus+ gibi çeşitli öğrenci değişim programları sayesinde vize almak oldukça basit. Gerekli belgeleri alarak kolayca vizenizi çıkarabilirsiniz. Vize sürecinizi sorunsuz halletmek için seyahat sağlık sigortası yaptırmayı unutmayın. Yurt dışı seyahatlerinizde mutlaka yaptırmanız gereken seyahat sağlık sigortası için siz de Eureko Sigorta’dan destek alabilirsiniz.