2024 yılının trendi olarak belirlenen Dirty Wellness (Kirli Sağlık) kavramı, fiziksel ve mental sağlığa giden adımları kalıpları aşan bir anlayışla yeniden belirliyor. Global Wellness Institute (Küresel Wellness Enstitüsü) tarafından öne çıkarılan dirty wellness akımı, sağlıklı yaşam adına dikte edilen ve sınırlara hapseden öğretilere kısa bir mola vermemizi öğütlüyor. Bu yazımızda her yeni güne daha huzurlu başlamanıza destek olan dirty wellness akımını mercek altına alıyoruz. Sağlıklı yaşam ve dengeli bir ruh hali için daha esnek adımlara ihtiyaç duyuyorsanız, içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.

Dirty Wellness Nedir?

Türkçeye “kirli sağlık” olarak geçen dirty wellness, katı ve standart dengeli yaşam öğretilerine daha esnek bakış açısı getiren bir kavram. Günümüz wellness dünyası, birbirinden farklı öneri ve akımlarla dolu. Haliyle bu tavsiyeler arasında tercih yapmakta veya belirli kurallar çerçevesinde rutinlerimizi şekillendirmekte zorlanabiliyoruz. Dirty wellness ise tüm bu soru işaretlerini gidermeyi hedefliyor. Kısıtlayan ve katı kurallara tabii tutan rutinleryerine, daha dengeli ve gerçekçi alışkanlıklar edinmemizi öneriyor.

Dirty Wellness Faydaları Nelerdir?

Dirty wellness, daha özgür, sakin ve kişisel bir rutine ayak uydurmamızı sağlıyor. Bir nevi rahat bir nefes almamıza destek olan bu trend, arada bir kaçamak yapma olanağı tanıyarak sınırlarımızı genişletmemizi öneriyor.

Özellikle sosyal medyanın etkisiyle, son derece disiplinli ve hata payı bırakmayan sağlıklı yaşam önerilerine sıkça maruz kalıyoruz. Bu durum kimi zaman suçluluk duygusu yaratırken, çoğunlukla vücudumuzu ve mental sağlığımızı yoran alışkanlıklar edinmemize yol açıyor. Bu rutinlerin dışına çıktığımızda ise takıntılı bir ruh haline bürünerek, gerçekçi olmayan hedefler uğruna gereğinden fazla efor sarf edebiliyoruz. 

Örneğin; ufak bir atıştırmalık bile kilometrelerce yürümemize sebep olabiliyor. Veya sabah sporunu aksattığımızda, telafi etmek adına çok daha fazla çabalayabiliyoruz. Dirty wellness, zihni yoran tüm bu katı programa esneklik getiriyor ve biraz sakinleşmemizi öneriyor. Faydaları ile öne çıkan bu akıma göre, mutluluğun yolları ve sağlıklı bir yaşamın sırları aslında kişiye özel olabilir.

Dirty Wellness Pratikleri

Sağlıklı yaşamın ve dengeli beslenme düzeninin kişisel bir yolculuk olduğunu vurgulayan Joan Abebe, strese sebep olan alışkanlıklar yerine stresi azaltan ve kendi ritminize uyan bir rutin elde edebileceğinizi belirtiyor. Yani öncelikleriniz diğerlerinden farklı olabilir ve bu aslında hiç problem değil.

Uykunuzu bölüp sabah erken kalkarak egzersiz yapmak, belki de daha huzursuz hissetmenize sebep oluyor. Ya da katı bir beslenme düzeni sizi daha çok strese sokuyor. Bütünsel sağlık koçu Joan Abebe, sağlıklı bir rutin elde etmek için her insanın kendi vücudunu dinlemesi gerektiğini ve asıl önemli olan noktanın dengeyi kurabilmek olduğunu vurguluyor. Önemli olan başarısızlık ve suçluluk duygusuna kapılmadan kendi düzeninizi oturtabilmek ve dengeyi kurabilmek.

Sağlıklı bir yaşamı kucaklarken, Eureko 4 Mevsim Sağlık Sigortası yıl boyu yanınızda! Geniş kapsamlı sağlık güvencesi ile dört mevsim güvende olmanızı sağlayan Eureko 4 Mevsim Sağlık Sigortası avantajlarını ve size özel fırsatları incelemeyi unutmayın.