Genel kanının aksine, mutluluk uzaklarda ve ulaşılmaz değil. Bireylerin yaşadığı mutsuzluklar her ne kadar kişisel olsa da, bilimin ışığında çok daha iyi hissetmek mümkün. Peki mutluluğun formülü nedir? Daha iyi, daha huzurlu ve mutlu hissetmek için yazımızı okumaya devam edin.

Sosyal İlişkiler Önemli

Mutluluk çoğu zaman maddi kazanım ve başarıyla bağdaştırılsa da, sosyal ilişkiler aslında mutluluğu şekillendiren ana sebep. İnsanlarla ilişkilerinizi iyi tutmak, ruh halini sandığınızdan daha olumlu etkileyebilir. Hatta bilimsel araştırmalara göre, ailevi ilişkileri sağlıklı olan insanların çok daha uzun yaşayabildiği belirtiliyor. Çevrenizle ilişkilerinizi gözden geçirerek, sizleri olumlu etkileyen insanlarla birliktelik kurarak mutluluğun ilk basamağını tamamlamanız mümkün.

Liste Yapmaya Başlayın

Gündelik yaşantınızda sizi olumlu ve olumsuz etkileyen her detayı listeleyerek ve bunları gözden geçirerek, daha bilinçli bir eleme yapabilirsiniz. Sizi neşelendiren kaynaklar neler, ruh halinizi olumsuz etkileyen durumlar hangileri? Düzeltmeye ve geliştirmeye ihtiyaç duyduğunuz noktaların listesini yapmak, olumsuz durumları geride bırakmanızı veya değiştirmenizi kolaylaştıracaktır.

Özellikle pişmanlık duyduğunuz alanlara yönelmek, sizin için harika bir ipucu olabilir. Çünkü geçmiş pişmanlıkları tespit etmek, mümkünse onları düzeltmek veya kendinize yüklenmeden geride bırakmak, geleceğinizi daha mutlu şekillendirmenizi sağlar.

Kendinize Nezaket Gösterin

Mutluluğun formülü sosyal ilişkilerinizi iyi tutarak çevrenizdeki insanlara nazik davranmak kadar, kendinize de nazik davranmaktan geçiyor. Hedefleriniz, hayalleriniz ve planlarınız suya düştüğünde başarısızlıklarınızdan ziyade yaptıklarınıza ve çabanıza odaklanıp; kendinize fazla yüklenmemeniz gerekiyor. Çünkü, farklı yöntemlerle de olsa hedeflerinizi yeniden inşa edebilecek gücünüz her zaman vardır.

Gözünüzde büyüyen hedefleri gerçekleştirmek adına, öncelikle küçük adımlarla ilerlemeniz tavsiye ediliyor. Söz konusu alışkanlıklarınız olduğunda yapabileceğiniz ufak değişiklikler, daha az strese girmenizi sağlayarak hedefe yönelmenizi kolaylaştırabilir. Tüm bunların haricinde, hedefe ulaştığınızda başarınızı kutlarken bu hedeflerin içsel mutluluğunuzu destekleyen araçlar olduğunu unutmayın. Çünkü içsel mutluluğunuz, dış etkenlerin de ötesinde.

İletişimi Asla Elden Bırakmayın

Araştırmalara göre, mutluluğu en çok etkileyen faktörlerden biri stres. Özellikle iş hayatında yaşanılan stresli durumlar, mutlu olmanızı engelliyor olabilir. Mutlu olmanın formülleri arasında, gerek sosyal hayatta gerekse çalışma hayatında iletişimi güçlendirerek stresi azaltmak yer alıyor. Çünkü iletişimin zayıf olduğu her alanda stres katlanarak artıyor ve ne yazık ki mutsuz bir yaşantıya sebep oluyor.

Bu durumu düzeltmek için iş arkadaşlarınızla, çalışanlarınızla veya yöneticinizle hislerinizi paylaşın. Düzeltilmesi gereken her bir nokta, iletişimin ışığında açığa çıkar. Kendinizi stres altında hissettiğiniz her durumu uygun bir dille çevrenizdekilere açıklayın. Bu sayede ne kadar hafiflediğinizi gözlemleyebilirsiniz.

Seçimlerinizi Yaparken Geleceğinizi Düşünün

Anlık hevesler ve kararlar her ne kadar sizi o an içerisinde mutlu etse de, seçimlerinizi yapmadan önceki gelecekteki halinizi göz önünde bulundurun ve “gelecekteki siz”in bu seçimden memnun olup olmayacağını düşünün. İleride pişman olabileceğiniz bir seviyeye gelmemek için, anlık memnuniyetten bazen feragat etmeniz gerekebilir. Pişmanlıkları önlemek ve daha mutlu bir gelecek inşa edebilmek adına geleceğinizi düşünerek seçimlerinizi yapmanız daha sağlıklı olur.

Mutlu Eden Aktivitelere Daha Çok Zaman Ayırın

Yoğun yaşam temposu ve fiziksel yorgunluk gibi bahane listesi hazır ve uzun olsa da, sizi mutlu eden aktiviteler için ufak zaman dilimleri yaratmayı unutmayın. Mutluluğun formülü, planlar yaparken ve hedeflerinizi gerçekleştirirken, aynı zamanda sizi mutlu eden küçük anların varlığında da saklı. Bu anları mümkün olduğunca çoğaltın ve sevdiklerinizle görüşmek, hobilerinizi gerçekleştirmek için plan yapmaya çalışın.