1 Ocak 2016 tarihinden itibaren tıpkı yeni kimlikler gibi yeni sürücü belgeleri de kullanılmaya başlandı. Yeni ehliyet alanlar, doğrudan bu yeni kimliklere sahip olsa da eski sürücü belgesine sahip kişilerin ehliyet yenileme işlemlerini 31 Aralık 2022 tarihine kadar gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu tarihten sonra eski ehliyetlerin geçerli olmayacağı belirtiliyor. Peki, yeni sürücü belgesine başvurmadan önce neler yapmalıyız? İşte bilmeniz gerekenler…

Yeni Sürücü Belgesine Başvuru

Başvurularınızı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Alo 199’dan ya da randevu.nvi.gov.tr adresinde “Sürücü Belgesi” kısmından randevu alarak gerçekleştirebilirsiniz. Randevunuzu aldığınız nüfus müdürlüğüne, randevudan 15 dakika öncesinde gerekli belgelerle birlikte gitmeniz gerekir. Randevu almadan da belgelerinizle birlikte nüfus müdürlüğüne giderek sıra alabilir ve başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Yeni Sürücü Belgesi için Gerekli Belgeler

Ehliyet yenileme randevu işlemleriniz sonrası nüfus müdürlüğüne giderken yanınızda almanız gereken belgeler şu şekildedir:

· Kimlik Belgesi
· Sürücü Sağlık Raporu
· Sürücü Belgesi Değerli Kağıt ve Harç Bedeli, Vakıf Payı
· 1 Adet Biyometrik Fotoğraf
· Kan Grubunu Belirtir Belge veya Yazılı Beyan
· Adli Sicil Belgesi

Bu belgeler arasında eksiğiniz olduğu takdirde başvurunuzu tamamlayamazsınız.

Yeni Ehliyetlerin Geçerlilik Süresi

Yeni ehliyetinizi aldıktan sonra da belirli sürelerle yenilemeniz gerektiğini unutmamalısınız. M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı ehliyetlerin geçerlilik süresi 10 yıl iken C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı ehliyetler 5 yılda bir yenilenmesi gerekiyor. Yenilenmeyen ehliyetle trafikte bir çevirmeye denk geldiğiniz zaman cezai işlem uygulanıyor. Eski sürücü belgeleri ise sürücü belgesi yenileme için belirlenen son tarihten itibaren geçerliliğini tamamen yitiriyor.

Ehliyet Yenileme Ücreti

Ehliyetinizi yenilerken bir miktar ücret talep ediliyor. 2022’nin ehliyet yenileme ücreti ise 15 TL. Bu ücret 13 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL vakıf payından oluşuyor. Ancak bu ücret, eski sürücü belgelerini yenilemek isteyenler için geçerli. Yeni tip ehliyetinizi yenilemek isterseniz ya da ehliyetinizi kaybettiyseniz ödeyeceğiniz miktar 270.

Yeni Sürücü Belgelerinin Avantajları

Öncelikle kimi kesimlerin bir yanlış anlamadan kaynaklı olarak sahip olduğu, yeni tip ehliyetlerin yurt dışında geçersiz sayılacağı düşüncesinin yanlış olduğunu belirtmekte fayda var. Yeni tip ehliyetler de eskilerinde olduğu gibi 84 ülkede, 6 ila 12 ay geçerliliğini korumakta. Eğer ziyaretiniz daha uzun sürecekse bulunduğunuz ülkenin ehliyet sınavlarına girerek başarı göstermeniz gerekiyor.

Yeni tip ehliyetlerle birlikte sürücüler, yurt dışında daha rahat araç kullanma imkanı buluyor. Yeni ehliyetler sayesinde sürücüler, TURİNG tarafından dağıtılan uluslararası sürücü belgesi alma zorunluluğundan ve bu belge için ödenen 415 TL ücretten kurtuluyor.

Trafikte karşılaşacağınız tek sorunun eski ehliyet olmadığını da hatırlatmak isteriz. Farklı sebeplerle başınıza gelebilecek kazalara önlem almak amacıyla trafik sigortası ve kasko yaptırmayı unutmayın. Bu sayede kazalarda karşılaşacağınız maddi kayıplarınızı kolaylıkla önleyebilirsiniz.

Yeni ehliyetinizi iyi günlerde kullanmanızı dileriz.