Artan hava sıcaklıklarıyla birlikte yepyeni bir tatil sezonunu çoktan açtık bile. Tatil keyfinin sonsuza dek sürmesini arzu etsek de, ne yazık ki bu süreçte türlü hastalık ve rahatsızlıklara maruz kalabiliyoruz. Örneğin; güneş ışınlarının zararlı etkileri ile birlikte yaz alerjisi gibi farklı sorunlara daha yatkın hale gelebiliyoruz. Peki tüm bunlara karşı nasıl önlem alabiliriz? Yaz aylarında en sık görülen rahatsızlıklara karşı hangi önlemleri alabileceğinizi öğrenmek için, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Yaz Aylarında En Sık Görülen Rahatsızlıklar

Sıcak havaların ve güneşten yayılan UV ışınlarının yanı sıra doğayla daha iç içe olduğumuz yaz aylarında karşılaşabileceğimiz rahatsızlıkları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Güneş yanıkları,
  • Güneş çarpması,
  • Dehidrasyon,
  • Besin zehirlenmeleri,
  • Alerjik reaksiyonlar,
  • Deniz ve havuz kaynaklı enfeksiyonlar,
  • Böcek ısırığı.

Güneş Yanıkları, Güneş Çarpması ve Dehidrasyon

Güneş yanıkları, yeterli önlem alınmadığında yaz mevsiminin en büyük belası olabiliyor. Korunaksız bir şekilde saatlerce güneşlenmek, cilt üzerinde yaşam kalitenizi kısıtlayan yanıkları ve buna bağlı deri soyulmasını beraberinde getiriyor.

Öte yandan güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği öğlen saat saatlerinde güneş çarpması da sıklıkla yaşanabiliyor. Vücut ısısını dengeleyen mekanizmalar, güneşe fazla maruz kaldığımızda olumsuz etkileniyor ve bu durum güneş çarpmasına davetiye çıkarıyor.

Güneş çarpması ile birlikte mide bulantısı, yüksek ateş ve kas kasılmaları gibi rahatsızlıklar baş gösteriyor. İleri seviyelerde hayati tehlikelere bile yol açabiliyor. Sıcaklarla birlikte gelen su kaybı ise dehidrasyon problemine sebep oluyor.

Besin Zehirlenmeleri

Yüksek sıcaklıklar gıdaların çok daha kısa sürede bozulmasına neden oluyor. Mikroorganizmaların daha kolay üremesine ve çoğalmasına yol açan sıcak havalar, besinlerin hızla bozulmasını sebep oluyor; sonuç ise besin zehirlenmeleri… Gıdalar uygun bir şekilde muhafaza edilmediği takdirde bu riskle karşılaşma olasılığı artıyor.

Yaz Alerjenleri

Havuz suyunda yer alan klor alerjisi, polen alerjisi, güneş alerjisi ve mevsimsel meyve/sebzelere olan alerjiler özellikle yaz mevsiminde çok sık meydana geliyor.

Deniz ve Havuz Kaynaklı Enfeksiyonlar

Yaz keyfinin başrol oyuncuları deniz ve havuz olsa da, bu alanlar özellikle hepatit A olmak üzere çeşitli enfeksiyonları da beraberinde getirebiliyor. Göz ve kulak enfeksiyonları da deniz veya havuzdaki mikroorganizmalar nedeniyle oluşabiliyor.

Böcek Isırıkları ve Sokmaları

Böcek ısırıkları ve böcek sokması, özellikle doğayla iç içe olduğumuz tatil beldelerinde meydana geliyor. Isıran böceğin türüne bağlı olarak farklı belirtilere neden olabilen bu durum, alerjik reaksiyonların yanı sıra zehirlenmelere de yol açabiliyor.

Yaz Hastalıklarına Karşı Ne Tür Önlemler Alabilirsiniz?

Yaz hastalıklarının ana sebebi olan güneş ışınları, mevsim boyunca son derece dikkatli olmamızı gerektiriyor. Güneş çarpması, dehidrasyon veya yanıklara karşı önlem almak için belirli saatlerde dışarı çıkmamanız, mutlaka güneş kremi kullanmanız ve bol bol su içmeniz tavsiye ediliyor.

Besin zehirlenmelerine karşı önlem almak için ilk yapmanız gereken, günlük öğünlerinizi mümkün olduğunca evde hazırlamak ve buzdolabında muhafaza ettiğiniz gıdaların son tüketim tarihine dikkat etmek. Dışarda yemek durumunda kaldığınız şartlarda, tavuk eti gibi mikroorganizmaların hızla yayıldığı yiyeceklerden uzak durmak da besin zehirlenmesine karşı alabileceğiniz önlemler arasında.

Tercih ettiğiniz tatil yerindeki denizin temiz olmasına ve havuzun düzenli olarak temizlenip temizlenmediğine dikkat ederek enfeksiyonları da önleyebilirsiniz. Böcek ısırmalarına karşı sinek kovucu sprey veya tablet gibi ürünlerden faydalanabilir; kapalı ayakkabıları tercih edebilir ve böceklerin ilgisini çekebilecek vücut kremi ve parfüm gibi ürünlerin kullanımını azaltabilirsiniz.

Yaz aylarında meydana gelen türlü rahatsızlıklara karşı özel sağlık sigortası yaptırarak en etkili önlemi alabilirsiniz. Eureko ile yılın her anında karşılaşabileceğiniz ve sağlığınızı olumsuz etkileyen durumlarda hazırlıklı olabilir, ayrıcalıklardan faydalanabilirsiniz. Özel sağlık sigortası vergi indirimi fırsatları hakkında detaylı bilgi edinmek için yazımızı okumayı unutmayın.