Tatil esnasında yoğun gezi programı nedeniyle bazen bir yerde oturup yemek yemek mümkün olmayabiliyor. Neyse ki Türkiye’nin dört bir yanında böyle durumlarda hayat kurtaran sayısız sokak lezzeti bulunuyor. Örneğin:

Kumru

İzmir denildiğinde ilk akla gelen sokak lezzetleri genelde lokma, gevrek ve boyozdur. Ancak epey doyurucu olan kumruyu da es geçmemek gerekiyor. Üstelik bu lezzet İzmir’de iki farklı şekilde tüketime hazır hale geliyor. Bunlardan ilki, eğlence odaklı bir tatil için Çeşme’ye gittiğinizde tüketme fırsatı bulacağınız sıcak sandviç şeklindeki versiyonu. Diğeri ise kültür turları kapsamında kentin merkezini gezerken gevrekçilerde bulabileceğiniz soğuk kumru.

Söğüş

İzmir, sokak lezzetleri konusunda turşu suyundan kokorece kadar birçok seçeneği bünyesinde barındırıyor. Ancak daha farklı bir deneyim yaşamak isterseniz tarihi Kızlarağası Hanı’nın gölgesindeki mekanlarda söğüşün tadına bakabilirsiniz. Sonra da hanın içine girip kahve keyfi yapabilirsiniz.

Beypazarı Kurusu

Ankara’nın tarihi atmosferiyle ön plana çıkan ilçesi Beypazarı’na yolunuz düşerse yerleşimin adı ile özdeşleşen hamur işini denemeyi sakın unutmayın. İlçedeki fırınlarda sabahın erken saatlerinde hazırlanan bu lezzetin özellikle sıcakken tadına doyum olmuyor.

Tantuni

Denizi, güneşi ve kadim tarihiyle gezginleri kendisine çeken Mersin, konu sokak lezzetleri olduğunda da farkını hemen belli ediyor. Çünkü ince ince doğranıp sacta pişirilen dana etinin kuru soğan, domates ve sumak ile harmanlandığı tantuni, önce kokusu sonra da lezzetiyle büyülüyor. Haliyle tüketenlerde ilk ısırıktan itibaren bağımlılık yaratıyor.

Bici Bici

Adana denildiğinde ilk akla gelen sokak lezzeti hafta sonu sokaklarda uzun sıralar oluşmasına neden olan ciğer şiş. Tabii kentin adıyla özdeşleşmiş kebap çeşitlerini de unutmamak lazım. Yalnız Adana, yalnızca ayaküstü tüketilebilecek yemekleri ile meşhur bir yer değil. Kenti gezerken sıcaktan bunalırsanız bir bardak dolusu bici bici ile tazelenme imkanı bulabilirsiniz.

Şambali

Konu tatlı olunca sokakta gezerken karşılaşılabilecek seçeneklerin sayısı oldukça fazla. Şambali de bunlardan bir tanesi. İrmiğin ana malzemesi olduğu tatlı şerbetli olmasına rağmen hiç ağır değil. Arasına ince bir tabaka halinde kaymak eklendiğinde ise tadına adeta doyum olmuyor. Şambaliyi en lezzetli haliyle İzmir’de tüketebilirsiniz.

Midye Dolma

Sokak lezzetleri listesinde sıradaki tarif, özellikle Ege ve Akdeniz kıyılarındaki yerleşimlerde sıkça karşılaşılabilecek midye dolma. Bilhassa eti turuncu renkli küçük midyelerle yapılanı, insana gerçek bir lezzet şöleni yaşatabiliyor. “Midye dolmayı çok yedim, bunu başka türlüsü yapılmıyor mu?” diye kendi kendinize sorarsanız tava versiyonunu da deneyebilirsiniz.

Nohut Dürüm

Sokak lezzetleri listesinin son sırasında baklavası ve kebapları ile öne çıkan Gaziantep’te tadına bakılabilecek nohut dürüm bulunuyor. Kentin tarihi mekanlarını ve çarşılarını dolaşırken güç takviyesine ihtiyaç duyarsanız, lavaş içerisine et suyunda haşlanan nohut, yoğurt ve çeşitli otlar koyularak hazırlanan bu lezzeti tercih edebilirsiniz.

Sokak Lezzetleri Hakkında Merak Edilenler

Sokakta satılan yiyecekler nelerdir?

Sokakta satılan yiyecekler, hamburger gibi popüler gıdaların daha basit versiyonlarından hamur işlerine, ızgaralardan hamur işi tatlılara kadar birçok seçenekten oluşur.

Sokak lezzetleri nelerdir?

Sokak lezzetleri, herhangi bir mekana gerek duyulmadan ayaküstü tüketilebilen ve genelde uygun fiyatlı lezzetlerdir.

Sokak lezzetleri neden tercih edilir?

Sokak lezzetleri; hem kendine özgü tatları hem de uygun fiyatlı olmaları nedeniyle yoğun biçimde tercih ediliyor.