Yüz tanıma teknolojisi, son yıllarda geliştirilen en etkili güvenlik önlemlerinin başında geliyor. Mevcut güvenlik sistemlerine kolayca entegre edilebilmeleri ve hata olasılıklarının son derece düşük olması, yüz tanıma sistemlerinin yoğun ilgi görmesine neden oluyor. Tübitak tarafından geliştirilen DerinGÖRÜ ise sahip olduğu özellikler ile standart yüz tanıma teknolojilerinin sunduğu avantajları bir adım ileri taşıyor.

Tübitak DerinGÖRÜ Nedir?

DerinGÖRÜ, tesis ve binalarda kullanılan kartlı geçiş sistemlerinin yüz tanıma teknolojisi vasıtasıyla çok daha güçlü ve etkili hale gelmesine olanak tanıyor. Tübitak tarafından geliştirilen yüz tanıma ve eşleştirme yazılımı, yapay zeka desteği ile sürekli öğrenme yeteneğini bünyesinde barındırıyor Bu sayede kendisini devamlı olarak geliştirebiliyor. Yazılım ayrıca 1-N yüz tanıma kabiliyetine de sahip. Yani binin üzerinde yüz profilini hafızasında saklayabiliyor.

Tamamen yerli imkanlarla geliştirilen DerinGÖRÜ Yüz Tanıma Sistemi, halihazırda Tübitak BİLGEM bünyesinde kurulu yeni Ar-Ge binası girişindeki turnikelerde kullanılıyor. Sistem, herhangi bir ek geliştirmeye ihtiyaç duyulmadan mevcut personel takip ve turnike geçiş sistemlerine entegre edilebiliyor. DerinGÖRÜ’nün mevcut sistemle tam uyumlu çalışabilmesi, maliyet avantajını beraberinde getiriyor.

DerinGÖRÜ Özellikleri Nelerdir?

Yetkili olmayan kişilerin tesise/binaya girişini engelleyen DerinGÖRÜ’nün dikkat çekici özelliklerini şu şekilde sıralayabilmek mümkün:

  • 30 FPS yüz tanıma başarımı ve takibi
  • Gece/gündüz şartlarında çalışma ve canlılık tespiti yeteneği
  • Uzaktan yönetilebilme ve konfigürasyon değişikliği imkanı
  • Saldırılara karşı koruma
  • Otomatik ilklendirme
  • Cihaz içi test

DerinGÖRÜ Deprem Bölgelerinde de Devrede

Tübitak DerinGÖRÜ, üstün özellikleriyle bugünlerde refakatsiz depremzede çocukların ailelerine kavuşturulmasına yardımcı oluyor. Sistem, T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kurulan çağrı merkezinde kullanılıyor. Deprem felaketinden etkilenen çocuklar ile ilgili sisteme girilen bilgiler, DerinGÖRÜ sayesinde hızlıca taranabiliyor. Eşleşme sağlanması durumunda çocuğun bulunduğu hastane veya kurum ile iletişime geçiliyor. Sürecin son aşamasında ise yetkili personel gerekli işlemleri yaparak depremzede çocukların ailelerine yeniden kavuşabilmelerini sağlıyor.

Yüz Tanıma Teknolojisi Hakkında Merak Edilenler

Yüz tanıma teknolojisi nedir?

Yüz tanıma teknolojisi, bir videodaki ya da fotoğraf gibi statik görüntüdeki insanları tanımlamak için çalışan algoritmalar bütünüdür.

Yüz tanıma teknolojisi nerelerde kullanılır?

Yüz tanıma teknolojisi; eğitim kurumlarında, kamu kurum ve kuruluşlarında, hastanelerde, alışveriş merkezlerinde, askeri alanlarda, plazalarda kullanılmaktadır.

Yüz tanıma sistemi nasıl çalışır?

Yüz tanıma sistemi, kameranın önünden geçen veya sabit duran kişinin yüzünü anında kopyalar. Ardından bu kaydı, veritabanındaki bilgiler ile karşılaştırır. Bu işlem sonrasında bilgiler uyuşuyorsa, kişinin geçişine izin verilir. Aksi halde geçiş hakkı verilmez.

Yüz tanıma özelliği nasıl yapılır?

Akıllı cihazlarda yüz tanıma özelliği, ayarlar menüsünde yer alan güvenlik sekmesi aracılığıyla yapılır.