Günümüzde ekonomik koşullar, birçok kişiyi minimalist yaşam tarzını benimsemeye yöneltiyor. Hal böyle olunca, alternatif konaklama fikirleri arayışındakiler tiny house konseptini araştırmaya yöneliyor. Peki, tiny house nedir ve özellikleri nelerdir? Nerelere, nasıl inşa edilir? İşte tüm bu soruların cevapları…

Tiny House Nedir?

Tiny house, dilimizdeki karşılığı “Tekerlekli ev” ya da “Mikro ev” olan bir konsepttir. Kökenleri 1970’li yıllara kadar uzanan bu konsept dahilindeki evler, Türkçe karşılıklarından da kolayca anlaşılabileceği üzere küçük boyutlu ve taşınabilirdir. 2008 yılındaki ekonomik krizle birlikte çok daha popüler hale gelen tiny house kavramı, minimalist yaşam tarzını ön plana koyar. Böylece masrafların azaltılması ve kendi kendine yetebilme durumunun pekişmesi sağlanmış olur.

Tiny house konsepti, ekonomik faydaları kadar sürdürülebilirlik açısından da önemlidir. Zira tekerlekli evlerde yaşam, temel ihtiyaçlar çerçevesinde şekillenir. Kişilerin tüketebileceklerinden daha fazlasını almaları imkanı, evlerin boyutları nedeniyle otomatikman ortadan kalkar. Düşük karbon ayak izine sahip tiny house, aynı zamanda kişilere diledikleri ölçüde doğayla iç içe olabilme ve en önemlisi mobilite avantajı sağlar.

Tiny House Özellikleri Nedir?

Tiny house konseptinin kendine has özelliklerini şu şekilde sıralayabilmek mümkündür:

  • Tiny house maliyeti, oturum amaçlı kullanılabilecek diğer yapı türlerine göre düşük seviyededir.
  • Tekerlekli evler, kompakt yapıdadır. Ortalama boyutları 10 ila 80 metrekare arasında değişen tiny house’lar mutfak, tuvalet, yatma ve oturma alanı gibi bölümlerden oluşur.
  • Tiny house konsepti ile inşa edilen yapılar, genelde çelik iskeletlidir. Ancak ahşap versiyonları da mevcuttur.
  • Sürdürülebilirliğin ön planda tutulduğu modellerde kompost tuvalet, güneş enerjisi panelleri gibi özellikler mevcuttur. Isınma içinse LPG veya elektrik enerjisinden yararlanılır.

Tiny House Nerelere Konabilir?

Tiny house konseptinin özünde taşınabilirlik fikri yer alır. Dolayısıyla bu konseptte üretilen yapıların büyük kısmı tekerleklidir. Taşınabilir tiny house modelleri, bir aracın arkasında çekilerek veya römorka yüklenilerek istenilen yere götürülebilir. İmar izni olmayan bir arsaya bu konseptte bir ev kurabilirsiniz. Hatta seyahat etmeyi seviyorsanız, aracınızın arkasında evinizi taşıyıp dilediğiniz yerde konaklama imkanı bulabilirsiniz. Tabii böyle bir durumda başkalarının arazisini izinsiz kullanmamaya dikkat etmeniz gerekir.

Tiny House Sigorta Yapılır mı?

Yaşamın her alanında sürdürülebilirliğe uygun hareket eden kişiler için ideal tiny house’un bir diğer artısı ise sigortalanabilir olmasıdır. Tıpkı geleneksel mimari anlayışla inşa edilen türdeşleri gibi bu evler de yangın, hırsızlık, sel, deprem gibi risklere karşı poliçe ile güvence altına alınabilir. Hatta tiny house tekerlekli ise poliçeye kasko teminatları dahil edilebilir.

Eureko Sigorta Mobble House ile sahip olduğunuz mobil evi çeşitli risklere karşı güvence altına alabilirsiniz!

Tiny House Hakkında Merak Edilenler

Tiny house amacı nedir?

Tiny house fikrinin odağında minimal, tüketimden uzak, sürdürülebilir, doğayla iç içe yaşam fikri yer almaktadır.

Tiny house yasal mı?

Tiny house, ülkemizde Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında yasaldır.

Tiny house yıkılabilir mi?

Pek çok tiny house modeli, çelik iskelet üzerine inşa edilir. Dolayısıyla yıkılma olasılıkları yok denecek kadar azdır.

Tiny house kiraya verilebilir mi?

Tiny house, hem kısa hem de uzun süreli kiralamaya uygundur.

Tiny house nasıl ısıtılır?

Kış aylarında kullanıma uygun olan tiny house, LPG hermatik soba veya elektrikli ısıtıcı ile kolayca ısıtılabilir.

Tiny house neyle taşınır?

Taşınabilir özellikteki tiny house modelleri, karavan ve otomobil gibi araçların arkasında çekilerek ya da römork üzerinde istenilen yere taşınabilir.