Start-up vizesi, son yıllarda girişimcilerin en çok ilgisini çeken konuların başında geliyor. Doğal olarak bu cazip fırsatı inovatif iş fikirlerine sahip kişilere sunan ülke sayısı da hızla artıyor. Peki, start-up vizesi nedir ve kimler, nasıl başvurabilir? İşte bu sorulara verilebilecek ideal yanıtlar:
Start-Up Vizesi Nedir?
Start-up vizesi, halihazırda teknoloji alanında çalışmalarını sürdüren veya projelerini hayata geçirmek isteyen girişimcilere oturma izni vermek amacıyla oluşturulmuş bir uygulamadır. Ülkelerin bu vize türünü girişimcilere sunmalarındaki temel amaç, yerel ekonominin gelişme hızını artırma potansiyeline sahip kişileri kendilerine çekmek istemeleridir.
İlk kez 2000’li yıllarda uygulanmaya başlanan start-up vizesi uygulaması pek çok Avrupa ülkesi tarafından benimsenmiş durumdadır. Hollanda, Birleşik Krallık, Fransa, Estonya, Danimarka, İtalya, Litvanya, Almanya, İspanya, İsveç, Portekiz ve Finlandiya bu vize türünü girişimcilere sunan başlıca Avrupa ülkeleridir. Start-up vizesi veren ülkeler arasında ABD, İsrail, Avustralya, Şili, Kanada, Yeni Zelanda da bulunmaktadır.
Girişimciler, bu vizeyi aldıktan sonra ilgili ülkede oturma hakkına kavuşur. Ayrıca kendilerine sağlanan bazı mali desteklerden de faydalanabilirler. Oturma izninin süresi, ülkeden ülkeye farklılık gösterir. Örneğin; İngiltere’nin başını çektiği bir dizi ülke, girişimci vizesi kapsamında 1 yıllık oturma izni sağlar. Buna karşılık Fransa aynı vize türü kapsamında girişimcilere 4 senelik oturma hakkı sunar.
Kimler Start-Up Vizesi Alabilir?
18 yaşından büyük ve inovatif iş fikrine sahip kişiler farklı ülkelere start-up vizesi başvurusunda bulunabilir. Kimlerin bu vizenin sağladığı avantajlardan faydalanabilecekleri ülkeden ülkeye değişir. Örneğin, Estonya’ya girişimci vizesi başvurusu yapmak isteyen bir kişinin banka hesabında belirli miktarda para bulunması ve komiteden onay alınması yeterlidir.
Buna karşılık İngiltere ve Fransa gibi ülkeler özelinde start-up vizesi şartları çok daha çeşitlidir. Gelişmiş ülkelere vize başvurusu yapan girişimcilerin belirli düzeyde dil bilgisine sahip ve mali açıdan hayatlarını idame ettirecek güçte olmaları gibi koşullar mevcuttur. Startup vizesi için başvuru koşullarını öğrenmek için ilgili ülkenin Türkiye’deki temsilciliklerine ait resmi internet siteleri ziyaret edilebilir.
Start-Up Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Start-up vize başvurusu, iki aşamalı bir süreçtir. Başvuru yapacak kişilerin ilk aşamada detaylı iş planı hazırlamaları gerekir. Oluşturulan bu plan, ilgili ülkenin yetkilendirildiği kurul veya kurum tarafından incelenir. Bu süreç sonucunda iş planları olumlu bulunan kişiler için ikinci aşama, ülke temsilciliğine şahsi başvuru yapılmasıdır. Tabii bunun öncesinde start-up vizesi bedeli ödenmeli ve başvuru randevusu alınmalıdır.
Start-up vizesi başvuru sürecinde ödenmesi gereken harç bedeli, ülkeden ülkeye değişkenlik gösterebilir. Benzer durum, hazırlanan evrakların yetkililere sunumu aşaması için de geçerlidir. Bazı ülkeler tüm süreci online ortamda yürütürken diğerleri yüz yüze görüşme usulünü benimsemektedir.
Girişiminizi hayata geçirdikten sonra karşılaşabileceğiniz türlü risklere karşı önleminizi iş yeri sigortası ile alabilirsiniz!
Start-Up Vizesi Hakkında Merak Edilenler
Start Up vizesi ne demek?
Start up vizesi, inovatif iş fikirlerine sahip kişilere oturma hakkı sağlayan ülke giriş iznidir.
Start Up vizesi ne kadar?
Start-up vizesi ücreti ülkeden ülkeye değişir. Örneğin, Estonya bu vize için süreye bağlı olarak 60 ve 80 Euro ücret belirlemiş durumdadır. Kanada startup vizesi ücreti ise 1.625 Kanada Doları’dır.
Hangi ülkelerde geçerli?
Avustralya, Kanada, ABD, Şili, Estonya, Litvanya, İngiltere, Danimarka, Almanya, Hollanda gibi start-up vizesi veren birçok ülke bulunur.
Kimler Start-Up vizesi alabilir?
Start-up vizesini girişimciler ve teknoloji alanında çalışmalarını sürdüren kişiler alabilir.