Tatilden söz açıldığında, çoğu kişinin aklına yazın ya da kışın ziyaret edilen popüler yerler gelir. Oysa sakin atmosferleri ile ön plana çıkan ve sonbaharda ziyaret edilebilecek rotaları da unutmamak gerek. Ülkemizin dört bir yanından, birbirinden güzel sonbahar tatili rota önerileri yazımızın devamında sizleri bekliyor.

Güzel Atlar Diyarı: Kapadokya

Sonbahar mevsimi, doğada kahverengi tonların ön plana çıktığı bir dönemdir. Dolayısıyla romantik ruha sahip gezginler için tatile çıkılabilecek en ideal zaman sonbahar olabilir. 

Sonbaharda tatil yapılacak yerler ile ilgili bir liste hazırlamayı planlıyorsanız, ilk sıraya Kapadokya’yı yazabilirsiniz. Böylece peribacalarının gölgesinde keyif dolu anlar yaşayıp bölgenin binlerce yıl öncesine uzanan köklü tarihini keşfetme olanağına erişebilirsiniz.

Doğanın Kucağında: Kazdağları

Doğanın eşsiz güzelliğini keşfetmek isteyenler, sonbahar tatil rotaları listelerinde Kazdağları’na  yer verebilir. Kazdağları, doğa sporlarına ve fotoğrafçılığa meraklı gezginlere paha biçilemez fırsatlar sunmasıyla ünlü. Bölge aynı zamanda tarihi ve kültürel yönlerden de epey zengin. Tatiliniz boyunca dağ köylerini ziyaret edip harika yemeklerin tadına bakabilir, yöre halkından kökenleri Antik Yunan mitolojisine dayanan ilginç öyküler dinleyebilirsiniz.

Şehre Yakın Bir Kaçamak: Sapanca

Tıpkı Kazdağları gibi Sapanca da doğal güzelliklerle çevrelenmiş bir ortamda kafa dinlemeyi amaçlayanları kendisine çeker. Kaynağını göçmen halkından alan zengin yemek kültürü, bu güzel tatil rotasını gastronomi tutkunları için adeta biçilmiş kaftan haline getirir. Enfes manzaralara şahit olmak istediğinizde Sapanca’ya neredeyse bir taş atımı uzaklıktaki Kartepe’ye çıkabilirsiniz. Bölgenin doğal güzelliklerine ilk elden şahit olmak içinse rotanızı yaylalara ya da göl kıyısına çevirebilirsiniz. Tabii tüm bunların dışında rahatlamak için Sapanca’daki termal tesislerde konaklamayı da düşünebilirsiniz.

Gözden Uzakta: Amasra

Sonbaharda tatil için gözlerden uzak kalabileceğiniz alternatif rota arayışındaysanız Amasra tam da size göre bir seçenek olabilir. Zira Bartın’a bağlı bu şirin ilçe, genelde yaz mevsiminde deniz tatili ile özdeşleştirilir. Ancak sonbaharda kendisini ziyaret gelen gezginlere; huzurlu bir atmosfer, enfes doğal güzellikler, harika yemekler ve köklü tarihinden izler sunmaktan asla geri kalmaz.

Tarihin İzinde: Gelibolu

Ülke tarihimiz için önemli olaylara şahitlik eden Gelibolu, sonbaharda tatile gidilecek yerler listelerine alınmayı fazlasıyla hak ediyor. Zira Çanakkale Boğazı ile Saros Körfezi arasındaki bölge, yalnızca tarih tutkunlarına birbirinden değerli fırsatlar sunmakla kalmıyor. Aynı zamanda doğal güzellikleri ve bereketli topraklarından kaynağını alan zengin mutfağıyla da konuklarını büyülemeyi başarıyor.

Marmara’nın Sayfiye Beldesi: Erdek

Doğa ve tarihle iç içe olabileceğiniz alternatif sonbahar tatil yerleri arasında Erdek de bulunuyor. Kapıdağ Yarımadası’nın saklı kalmış hazinelerini keşfetmekle geçecek tatilinizde, aradığınız huzuru fazlasıyla bulabilirsiniz. Taze deniz ve süt ürünlerinin temelini oluşturduğu zengin mutfağıyla ünlü Erdek’te tekne turlarına katılıp adaları gezebilir, Kizikos Antik Kenti aracılığıyla bölge tarihinin kökenleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Ege’nin Huzurlu Mekanı: Karaburun

Karaburun, temiz havası ve sakinliği ile İzmirliler için kusursuz güzellikte bir kaçış rotası niteliği taşır. Siz de tüm yılın stresini birkaç günde üzerinizden atmak isterseniz, rotanızı Urla ve Çeşme’ye komşu bu güzel ilçeye çevirebilirsiniz. Dalış tutkunlarının Ege’deki vazgeçilmez durakları arasında yer alan Karaburun, özellikle gastronomiye ve doğa sporlarına meraklı gezginlerin sonbaharda tatil için gönül rahatlığıyla tercih edebilecekleri seçenekler arasındadır.

Yeşilin Binbir Tonu: Artvin

Sonbahar tatili için öneriler söz konusu olduğunda, genelde batıdaki ve güneydeki rotalar akla gelir. Ancak bu konuda, Doğu Karadeniz’in doğal güzellikleri ile ön plana çıkan kenti Artvin’i de es geçememek gerekir. Artvin, sınırları içerisindeki kaleler aracılığıyla tarihe ve mimariye meraklı gezginlere keyifli vakit geçirme fırsatı verir. Cenneti andıran yaylalarını gezerken ise hem temiz havayı ciğerlerinize çekme hem de hayatınızda belki de bir daha asla göremeyeceğiniz güzellikte manzaraları fotoğraflama imkanı bulabilirsiniz.

Kadim Medeniyetler Şehri: Mardin

Sonbahar; Mardin’in görkemli mimarisini, kültürel ve gastronomik zenginliğini keşfetmek için en ideal mevsimdir. Siz de bu fırsattan yararlanıp kasımda bu kadim şehre yolculuk edebilirsiniz. Böylece kentin dar sokaklarını gezerken harika manzaralar yakalama, yüzlerce yıllık dini yapılar aracılığıyla bölge kültürü hakkında detaylıca bilgi sahibi olma ve enfes lezzete sahip mezelerin tadına bakma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Sonbahar tatili esnasında karşılaşabileceğiniz olası sağlık risklerine karşı kapsamlı bir güvenceye ihtiyaç duyarsanız, Eureko Seyahat Sağlık Sigortası’na başvurabilirsiniz.