Sonbahar, yazın yoğun enerjisinden sıyrılıp daha dingin ve huzurlu bir süreci selamladığımız eşsiz bir mevsim. Öyle ki doğada uzun yürüyüşler yapmak, ferah ve hafif serin bir havanın tadını çıkarmak için daha elverişli bir mevsim düşünülemez. Mevsimin romantizmini doyasıya yaşamak, şehir karmaşasından bir süreliğine uzaklaşmak ve doğanın zenginlikleri ile başbaşa kalmak isteyenler; sonbaharda yürüyüş rotaları sizleri bekliyor! Yol kenarlarını sonbahar yapraklarının kapladığı, doğayla iç içe olan yürüyüş rotaları hangileri merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Polonezköy Tabiat Parkı – İstanbul

İstanbul’un klasikleşmiş ve en güzel yürüyüş yollarından birine sahip Polonezköy Tabiat Parkı, şehir hayatından uzak bir yürüyüş rotası arayışında olanlar için ideal. Birbirinden farklı bitki çeşitleriyle göz kamaştıran; baykuş, sincap, tilki gibi pek çok sevimli hayvanın da yaşam alanı olarak belirlediği Polonezköy Tabiat Parkı, trekking sevdalıları için oldukça büyük yürüyüş ve koşu parkurlarına ev sahipliği yapıyor. İstanbul’dan uzaklaşıp soluklanmak istiyorsanız yürüyüş seçeneğinin yanı sıra kamp ve piknik yapmaya da elverişli olan Polonezköy Tabiat Parkı mutlaka radarınızda olsun.

Atatürk Arboretumu – İstanbul

Trekking rotaları arasında adından sıkça söz ettiren Atatürk Arboretumu aynı zamanda bir müze. Bu nedenle belirli kurallar çerçevesinde keyfini çıkarabileceğiniz destinasyonlar arasında yer alıyor. Çeşitli egzotik bitkiler (halihazırda Ağaç Müzesi olarak biliniyor) ve tertemiz bir hava eşliğinde huzur bulabileceğiniz Atatürk Arboretumu, Belgrad Ormanı’nın güneydoğusunda yer alıyor. Belirtmekte fayda var; Belgrad Ormanı’nın yakınında olsa bile bu bölge, pikniğe gidenlerin gürültüsünden izole edilmiş halde. Yani doğanın sessizliğinin tadını bölünmeden çıkarabilirsiniz.

Nallıhan – Ankara

Ankara’nın yıldızı parlayan ilçelerinden biri, yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki Nallıhan. Bir doğa harikası olan Ilıca Şelalesi (Uyuzsuyu Şelalesi) ve Nallıhan Kuş Cenneti, Nallıhan ilçesinde yer alan ve sonbaharda keşfedilmeyi bekleyen rotalar arasında. Ilıca Şelalesinin yer aldığı bölgedeki düzlükler, aynı zamanda kamp yapmaya da elverişli. Turistlerin de merakını cezbeden bu iki bölge, ilerleyen yıllarda adından daha da sık söz ettirecek gibi görünüyor.

Dikmen Vadisi – Ankara

Dikmen Vadisi, Ankara’da şehir merkezinde yer almasına rağmen sessizlik ve huzur vadeden doğa yürüyüşü rotaları arasında yer alıyor. Oldukça geniş bir arazide, dilediğiniz kadar yürüyebileceğiniz Dikmen Vadisi’nde birbirinden farklı bitki florasıyla karşılaşmanız mümkün. Ulaşımının kolay olmasıyla da cezbedici hale gelen bu destinasyon, sonbaharın keyfine varabileceğiniz manzarasıyla dikkat çekiyor.

İnciraltı Kent Ormanı – İzmir

Mevsim sonbaharsa ormanda yürüyüşün tadı bambaşka. Bu nedenle rotamızı İnciraltı Ormanı’na çeviriyoruz. İzmir’in Balçova İlçesi’nde yer alan İnciraltı Kent Ormanı kusursuz bir yürüyüş rotasına sahip. Yalnızca doğanın sesiyle ve sonbahar yapraklarıyla kuşatılan bu orman, denizi gören manzarasıyla büyüleyici güzelliğini ikiye katlıyor. Ekolojik dengeye zarar vermeden dikimi yapılan onlarca ağaç çeşidi ve bölgeyi yaşam alanı olarak belirleyen hayvanlar, doğal güzellikleri ve canlıları birebir gözlemlemenize olanak sağlıyor.

Şirince Köyü – İzmir

Sonbaharda Şirince’nin keyfini çıkarmadan mevsimi sonlandırmayın. İzmir’in Şirince Köy’ünde yer alan harika rotalarda gezinirken, taş konakların bulunduğu göz alıcı mimarisini de inceleyebilir ve dinlenmek istediğinizde birbirinden farklı konsepte sahip kafelerde gününüzü geçirebilirsiniz.

Doğanın, çevrenin ve mevsimin tadını çıkarırken, karşılaşabileceğiniz engellere karşı önlem almayı unutmayın. Sonbaharda yürüyüş keyfinizi sekteye uğratma ihtimali olan her türlü riske karşı seyahat sağlık sigortası yaptırarak, trekking maceranızı güvenli hale getirebilirsiniz.

Doğa Yürüyüşü Hakkında Merak Edilenler

1.    Trekking nerelerde yapılır?

Doğa sporları arasına yer alan trekking; doğayla bütünleşen, şehrin ortasında olsa bile şehir kalabalığından uzak yollarda yapılmalı. Trekking için özel olarak oluşturulan parkur alanlarını ve zorluk derecelerini ise yürüyüşe gitmeden önce araştırmanız gerekiyor.

2.    İstanbul’da nerede yürüyüş yapılır?

İstanbul’da şehir dışında yürüyüş imkanı sunan pek çok alan bulunsa da şehir içinde de yürüyüş yapabileceğiniz yerler bulunuyor. Örneğin; Caddebostan Sahili (Kadıköy), Moda Sahili (Kadıköy), Maçka Parkı (Beşiktaş), Bebek Sahili (Beşiktaş), Emirgan Korusu (Sarıyer), Aydos Ormanı (Kartal) gibi yerler yürüyüş için oldukça ideal.

3.    Doğa yürüyüşü nedir nasıl yapılır?

Doğayla bütünleşen alanlarda yapılan (ormanlık alanlar, yeşil alanlar, deniz kenarı, nehir kenarı gibi) doğa yürüyüşü; rahat kıyafetlerle, spor ayakkabılarla ve yeterli ekipmanla yapılması gereken bir çeşit hafif spor dalı.

4.    Sonbahar mevsiminde tercih edilen yürüyüş rotaları nelerdir?

Sonbahar mevsiminde sıklıkla tercih edilen yürüyüş rotaları arasında ormanlık alanlar, şehirden uzak destinasyonlar ve sakin kasaba ile ilçeler yer alıyor.