Sömestr tatili, eğitim-öğretim yılının ilk yarısında özellikle zihinsel açıdan yorulan çocuklar için iki haftalık bir mola niteliği taşıyor. Yarıyıl tatilinde çocuğunuz ile bir yandan eğlenceli vakit geçirirken diğer taraftan onun yeni bilgiler öğrenmesini sağlayacak mekanları ziyaret etmeyi amaçlıyorsanız sizin için seçtiğimiz önerilere göz atabilirsiniz.

İllüzyonlar Müzesi – İstanbul

Eğer İstanbul’da oturuyorsanız, çocuğunuzla eğlenceli vakit geçirmek için rotanızı İllüzyonlar Müzesi’ne çevirebilirsiniz. Müzenin İstanbul’da iki farklı şubesi bulunuyor. Bunlardan ilki Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde yer alıyor. Diğeri ise Üsküdar’daki Emaar Square AVM bünyesinde faaliyet gösteriyor. Müzede; Tepetaklak Oda, Vortex Tüneli, Karmaşık Silindir gibi farklı temalara sahip ve her yaştan ziyaretçinin epey ilgisini çeken yanılsama alanları mevcut.

KidZania – İstanbul

Daha önce İllüzyon Müzesi’ni ziyaret ettiyseniz, bu sömestr gezilecek yerler listenize KidZania’yı ekleyebilirsiniz. 10 bin metrekarelik tesiste, çocuklar gelecekte olmayı hayal ettikleri meslekleri deneyimleme şansına erişiyor. Bu eşsiz deneyimin yanı sıra çocuklar; ekip çalışması, temel yaşam becerileri gibi konularda da yepyeni bilgiler öğrenme fırsatı da yakalıyor.

Legoland – İstanbul

Bayrampaşa Forum AVM bünyesindeki Legoland Discovery Centre, sömestre tatilinde İstanbul’da ailecek gidilebilecek mekan önerilerimizin sonuncusu. 2015 yılından beri faaliyette olan eğlence merkezi, çocuklara hayallerini gerçeğe dönüştürme ve yaratıcılıklarını ortaya koyma fırsatı tanıyor. Küçük yaştaki bireyler, Legoland gezisi sırasında fabrika turuna çıkıp atölye çalışmalarına katılabiliyor. Hatta 4 boyutlu sinemada onlar için hazırlanmış ilgi çekici içerikleri izleyebiliyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi – Ankara

Ankara’da yaşayanlar için sömestr tatilinde gidilebilecek mekanlardan biri coğrafyamızın geçmişine ışık tutan Anadolu Medeniyetleri Müzesi. Tarihin farklı dönemlerinden kalma binlerce buluntuya ev sahipliği yapıyor. Sanal tur olanağının da mevcut olduğu müzenin sergi alanlarında onlarca canlandırma ve replika sizleri bekliyor.

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi – Ankara

Satranç, küçük bireylerin zihinsel gelişimi için önemli aktivitelerden bir tanesi. Eğer siz de çocuğunuza satranç sevgisi aşılamak istiyorsanız, Altındağ’da yer alan bu müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Alanında ilk olma özelliğine sahip Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Akın Gökyay’ın biriktirdiği eşsiz koleksiyona sahip. Üstelik kültürel tesis, mimarisiyle göz kamaştıran bir Ankara evinde faaliyet gösteriyor.

MTA Tabiat Müzesi – Ankara

Çocuğunuz doğaya ilgi duyuyorsa, sömestre tatiline denk gelen bir gününüzü MTA Tabiat Müzesi’ni ziyarete ayırabilirsiniz. Çankaya’daki müzeyi gezerken biri günümüzden 15 milyon yıl önce yaşamış diğeri ise M.Ö. 1000. yılın ikinci yarısına tarihlenen iki fil iskeletini ve etobur dinozor fosilini yakından inceleyebilirsiniz. Kültürel tesisi ziyaretiniz sırasında Maden, Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün saha çalışmalarını nasıl gerçekleştirdiği hakkında fikir sahibi olabilir, Türkiye’ye özgü bitki ve hayvan türleri hakkında bilgi dağarcığınızı genişletebilirsiniz.

Uzay Kampı – İzmir

İzmir’de sömestr tatili kapsamında ailecek gezilecek mekanlar listesi oluşturuyorsanız, ilk sıraya Uzay Kampı’nı yazabilirsiniz. Gaziemir’deki bilimsel kamp, 7-15 yaş arası çocuklara odaklı. NASA ile ortaklaşa yürütülen bir proje niteliği taşıyan tesiste uzay bilimleri, matematik, teknoloji gibi alanlarda çocukların ne kadar yetenekli olduklarının belirlenmesi hedefleniyor. Yani İzmir Uzay Kampı, müze ve aktivite alanı olmanın yanı sıra kariyer planlamasına ciddi anlamda katkı sağlayan bir merkez niteliğine de sahip.

Doğal Yaşam Parkı – İzmir

Sasalı’da ziyaret edilmeyi bekleyen Doğal Yaşam Parkı, çocuğunuzla birlikte açık havanın keyfini sürebileceğiniz harika bir seçenek. Küçük yaştaki bireylerin rahatça koşup yaşıtları ile eğlenme olanağı bulabileceği doğa parkında, özenle hazırlanmış ve son derece güvenlikli onlarca tematik alan bulunuyor. Üstelik tesissin biraz ilerisinde doğa harikası İzmir Kuş Cenneti yer alıyor.

Konak Belediyesi Butik Müzeleri – İzmir

Konak Belediyesi, son yıllarda butik müzecilik faaliyetlerine verdiği önemle dikkat çekiyor. Belediyenin şimdiye kadar kurmuş olduğu ve hepsi kentin kalbinde yer alan tam 5 farklı müze bulunuyor. Kültürel tesislerden özellikle Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, tam da küçük yaştaki bireylerin ilgisini çekebilecek türde bir mekan. Tabii İzmir Karikatür ve Mask müzelerini de es geçmemenizi öneririz. Vaktiniz kalırsa rotanızı Konak’a çevirip İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni de gezebilirsiniz.