Sel; ülkemizde, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde, sıklıkla yaşanan bir felaket türü. Çoğu zaman aniden yaşanan, ciddi miktarda mal ve can kaybına yol açabilen bu felakete karşı alınabilecek pek çok önlem bulunuyor. İşte sel felaketine karşı iş yerinde alınması gereken önlemler.

Acil Durum Eylem Planı Oluşturulması

Panik, her afet gibi sel felaketinde de can kayıplarının yaşanmasının ana nedenlerindendir. Bu durumdan kaçınmak için iş yerinde mutlaka sele yönelik acil durum eylem planı oluşturulması gerekir. Eylem planı, iş yerindeki çalışanların nasıl hareket edecekleri ve görevleri hakkında detaylı bilgi içermelidir. Uygulama anında kusursuz sonuç alınması için belirli aralıklarla tatbikatlar yapılmalı ve değişen şartlar göz önünde bulundurularak eylem planı güncellenmelidir.

Mobil Uygulamaların Kullanımı

Sel, aniden meydana gelen bir felakettir. Dolayısıyla riskli bölgelerdeki iş yerlerinde görevli çalışanların sel uyarısı için geliştirilen mobil uygulamaları akıllı cihazlarına indirmelerinde fayda vardır. Mobil acil durum uygulamaları sayesinde hem yetkililerin uyarılarından haberdar olunabilir hem de çalışanlar ailelerine güvende olduklarını bildirebilir.

Acil Durum Çantası Hazırlanması

Sele karşı alınacak önlemler arasında acil durum çantasının hazırlanması da bulunur. Çantanın içerisinde 72 saat boyunca çalışanların temel gereksinimlerini karşılayabilecekleri malzemelerin bulunması gerekir. Standart bir acil durum çantasında; şişe suyun yanı sıra konserve ve paketli gıdalar, ilk yardım seti, el feneri, battaniye, kibrit veya çakmak, kalem, kağıt, düdük gibi malzemelere yer verilir. Çanta sayısı, mutlaka çalışan sayısına eşit olmalıdır.

Elektrik Tesisatının Gözden Geçirilmesi

Sel suları iş yerine dolmaya başladığında, çalışanların karşılaşabileceği en büyük tehlikelerden bir diğeri, elektrik akımına kapılmaktır. Bu durumu engellemek için alınacak önlemlerin başında elektrik tesisatının sel suyu ile temas edemeyeceği şekilde döşenmesi gelir. Su baskını esnasında tüm sistemin kapatılmasını sağlayacak sigortaların kolay ulaşılabilir noktada bulunması da önemlidir.

Sel Sularını Önleyici Tedbirlerin Alınması

Sel için alınacak önlemler sıralanırken suyun akışını durdurmaya yönelik tedbirler de es geçilmemelidir. Eğer iş yeriniz sel ve su baskını gibi felaketlere karşı yüksek riskli bir alanda yer alıyorsa, malzeme deponuzun bir bölümüne en azından giriş noktalarını kapatacak miktarda kum torbası istiflemeyi düşünebilirsiniz. Çok katlı bir iş yerinde ise gerektiğinde elle kontrol edilebilen otomatik kepenk sistemleri gibi önlemlere de başvurulabilir.

Sel Teminatı İçeren İş Yeri Sigortaları

Sel önlemleri listemizin son sırasında olası maddi kayıpların önüne geçilmesini sağlayan iş yeri sigortası poliçesi yer alıyor. Sel teminatını içeren iş yeri sigortaları, genelde mali bir yük olarak nitelendirilir. Ancak yaşanan can ve mal kayıplarına karşı iş yeri sahibine kapsamlı güvenceler sağladığını da unutmamak gerekir.

Başta sel olmak üzere çeşitli afetlere yönelik kapsamlı bir güvence arayışındaysanız, hemen Eureko Kobim Garantide İş Yeri Sigortası’nı inceleyin!