Çevresel etkenlere ve hatalı kullanım gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak araçlardaki plakaların yenilenmesi gerekebiliyor. Peki, siz plaka yenileme sürecinde neler yapılması gerektiğini biliyor musunuz? Sizin için hazırladığımız rehber aracılığıyla plaka değiştirme ile ilgili kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Hangi Durumda Plaka Değiştirme Yapılır?
Motorlu kara taşıtlarında plaka değişikliği, belirli koşullara bağlı olarak gerçekleştirilen bir işlemdir. Örneğin; ikinci el araç alan bir kişi, isterse üstünde yer alan plaka ile aracı kullanmaya devam edebilir. Zira eski uygulamadan farklı olarak günümüzde ikamet edilen kod numarasına göre düzenlenmiş plakayı kullanma zorunluluğu yoktur. Ancak bazı araç sahipleri, noterde kendilerine yöneltilen soruya olumlu cevap vererek plaka değiştirme sürecini başlatabilir.
Bazen hava ve yol koşulları, kullanım süresi, kaza gibi durumlar nedeniyle plaklar aşınabilir. Dolayısıyla plakaların üzerindeki bilgilerin okunamaz hale gelebilir. Bu tarz bir sorun, trafik kontrolünde araç sahibin ceza yazılmasına sebep olur. Mevzuata uygun olmayan plaka ayrıca periyodik araç muayenesinden geçilememesi sorununu beraberinde getirir. Böyle durumlardan kaçınmak için harf, sayı ve diğer bilgileri okunamayacak kadar yıpranan plakların acilen yenileri ile değiştirilmesi gerekir.
Nadiren de olsa yasal mevzuatta yapılan değişiklikler nedeniyle tüm araç sahiplerinin plakalarını değiştirmeleri gerekebilir. Bu tarz bir durum söz konusu olduğunda, plaka yenileme sürecini sorunsuzca tamamlayabilmeleri için araç sahiplerinin ilgili resmi kurumlarca yapılan duyuruları takip etmeleri yeterlidir.
Plaka Yenileme Esnasında Hangi Belgeler İstenir?
Yeni plaka çıkarma amacıyla notere başvuran kişilerden şu evraklar talep edilir:
- T.C. kimlik kartı
- Araç ruhsatı
- Trafik belgesi
- Eski plakalar
- Geçici tescil belgesi (Satış söz konusuysa)
- Zorunlu trafik sigortası poliçesi
Zorunlu trafik poliçesinin bulunmaması ve Motorlu Taşıtlar Vergisi borcunun olması, noterde plaka yenilemeye yönelik işlemlerin aksamasına yol açar. Benzer bir durum, aracın geçerli periyodik muayenesinin olmaması halinde de ortaya çıkar. Plaka yenileme başvurusunda herhangi bir sorun tespit edilmediği takdirde noter görevlisi plaka değişimine yönelik detayları içeren evrakı hazırlar. Evrakın hazırlanmasına paralel olarak araç sahibinden plaka değiştirme ücreti talep edilir.
Özel plaka talebinde ise takip edilmesi gereken prosedür çok daha farklıdır. Araç ruhsatına işlenmiş haldeki plakayı özel bir harf ve rakam kombinasyonu ile değiştirmek isteyenlerin öncelikle sorgulama işlemini yapması gerekir. Plaka sorgulama için emniyet müdürlüğüne bizzat başvurulabilir ya da müdürlüğün resmi internet sitesindeki form kullanılabilir. Sorgulama sonucunda istenilen harf ve rakam kombinasyonunun boşta olduğunun belirlenmesi halinde bağış tutarı ödenerek özel plakaya sahip olunabilir.
Bazen araca takılmak istenen özel plaka, bir başka araç sahibinin üzerine kayıtlı olabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında, sahibi ile anlaşma yoluna gidilerek plaka devralınabilir. Ancak tüm bu işlemler yapılmadan önce özel plakanın ikamet edilen il kodunu taşıdığından emin olunmalıdır. Aksi halde yani ikamet edilen şehir ile il kodu farklı ise plaka kullanılamaz.