Online alışveriş siteleri, pek çok tüketicinin zamandan ve enerjiden tasarruf ederek ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine yardımcı olur. Ancak sayıları hızla artan çevrim içi alışveriş kanallarını kullanırken kişisel verilerin korunmasına yönelik ne gibi önlemler alındığına dikkat etmek gerekir. Zira güvenli alışveriş siteleri tercih edilmezse maddi kayıplar gündeme gelebilir. Bu tarz zararların önüne geçmek için alışveriş sitesi seçiminde belli başlı güvenlik özelliklerine dikkat edebilirsiniz. Gelin en güvenilir internet alışveriş siteleri için temel özellikler nelerdir birlikte inceleyelim.

SSL Sertifikası

SSL (Secure Socket Layer) sertifikası, online alışveriş sitesinin güvenli olup olmadığını anlamak için bakılması gereken ilk özelliktir. Adının açılımı dilimizde “Güvenli Giriş Katmanı” anlamına gelen bu sertifikanın görevi, bilgisayar korsanlarının kullanıcı bilgilerine erişimini engellemektir. SSL sertifikasına sahip siteleri tercih ederek kişisel ve finansal bilgilerinizin kötü amaçlı kişilerin eline geçme ihtimali olmadan güvenli alışveriş deneyimi yaşayabilirsiniz.

SSL sertifikasının varlığını anlamak için sitenin alan adının önündeki kısaltmaya bakabilirsiniz. Bu sertifikaya sahip güvenli sitelerin alan adlarının önünde “https://” şeklinde bir kısaltma bulunur. Sertifikasız sitelerin alan adları ise “http://” kısaltmasıyla başlar.

Kimlik Doğrulama Sertifikaları

Alışveriş sitesi seçiminde güvenli seçeneklere yönelmeyi amaçlıyorsanız kimlik doğrulama sertifikası kontrolü de yapabilirsiniz. Kimlik doğrulama sertifikaları, internet güvenlik kuruluşları ya da daha yalın bir ifadeyle antivirüs yazılım üreticisi firmalar tarafından sağlanan akreditasyonlardır. Sitenin kimliğini doğrulayan sertifikalar, genelde web sitesine ait sayfaların üst ve alt kısımlarında açıkça görülebilir halde bulunur. Bu kısımlara ilaveten ödeme sayfalarında da kimlik doğrulama sertifikalarına ait simgeleri görebilirsiniz.

Kimlik doğrulama sertifikasının geçerliliğini kontrol etmek son derece kolaydır. Sertifikaya ait simgeye tıkladığınızda siteye ait detay penceresi açılıyorsa, site güvenli demektir.

Tarayıcı Bazlı Uyarı İşaretleri

Alışveriş yapmayı düşündüğünüz online satış sitesi ile ilgili güvenlik kaygılarınız varsa tarayıcı bazlı uyarı işaretlerini dikkate alabilirsiniz. Tarayıcılar, alışveriş sitelerini üç kademe halinde sınıflandırır. Adres çubuğunun başında yeşil asma kilit bulunan siteler, güvenli alışveriş deneyimi yaşayabileceğiniz seçeneklerdir. Adres çubuğunda sarı uyarı üçgenli gri asma kilit bulunması, sitenin kısmi şifreleme sağladığı anlamına gelir. Kırmızı çapraz çizgili gri asma kilit ve benzeri simgeler ise kesinlikle güvenli olmayan siteleri belirtmek için kullanılır.

Tıpkı tarayıcılar gibi arama motorları da kullanıcıları güvenli online alışveriş sitelerine yönlendirmek için simgelerden faydalanır. Hatta son yıllarda, farkındalığı artırmak için arama sonuçlarının üst kısmında detaylı bilgilendirme notlarına yer verilir.

İletişim Bilgilerinin Net Biçimde Bulunması

Güvenli internet alışveriş siteleri, iletişim bilgilerini net biçimde paylaşır. Hatta günümüzde çoğu online alışveriş markası, müşteri hizmetlerine ait telefon numaralarını ve kurumsal adreslerini paylaşmakla yetinmez, canlı destek uygulamaları vasıtasıyla 7/24 erişilebilir olmayı hedefler. Dolayısıyla çeşitli iletişim yöntemlerinin kullanıcılara sunulması ve bu yöntemlerin rahatlıkla kullanılabilir olmaları, sitenin güvenliğini doğrular niteliktedir.

Sitede bulunan bilgilerin doğruluğundan şüpheye düşerseniz, birkaç basit kontrol gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin, adres bilgisini arama motoruna yazıp çıkan sonuçları inceleyebilirsiniz.

Güvenli Ödeme Seçenekleri

Kredi kartı ile ödeme, bankalar tarafından sağlanan doğrulama işlemlerinin de etkisiyle en güvenilir çevrim içi tahsilat yöntemi niteliği taşır. Bu nedenle kullanıcılarına güvenli alışveriş deneyimi yaşatmak isteyen internet mağazaları, kredi kartı ile ödemeyi standart yöntem olarak kullanır. Üstelik kredi kartı ile yapılan ödemelere yönelik iade işlemleri kolayca gerçekleştirilebilir. Sahte alışveriş siteleri ise sertifika almakta zorluk yaşayacakları için banka havalesi gibi alternatiflere yönelir.

Güvenli online alışveriş deneyimi yaşamak için daha kapsamlı çözümlere duyuyorsanız Eureko Dijital Koruma Sigortası poliçesine hemen başvurabilirsiniz.