Mevsimsel değişimler yalnızca doğada değil, ruh halimiz üzerinde de pek çok etki yaratabilir. Bazen anlam veremediğiniz yorgunluk ve depresif ruh halinin temelinde, mevsim değişikliği yatabiliyor. Peki, doğada sayısız değişimi beraberinde getiren mevsim geçişleri, bedenimizde ve mental sağlığımız üzerinde nasıl etkiler bırakıyor? Mevsim değişikliği insanları nasıl etkiler merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Mevsimsel Depresyon

Mevsim geçişlerinde hava sıcaklığının değişken olması, günışığı seviyesinde seyreden dengesizlik gibi etkenler ruh halimizi dönemsel olarak etkileyebiliyor. Öyle ki bazen yataktan hiç çıkmamak, gün boyu hiçbir şey yapmak istememek ve sebepsizce mutsuz hissetmek mevsim geçişlerinde kaçınılmaz hale gelebiliyor.

Depresif ruh hali, kişileri istemsizce karamsarlığa sürükleyebiliyor. Olayları daha olumsuz değerlendirmeye ve tahammülsüz davranmaya eğilimli olmak, mevsim geçişlerinde yaşanan depresyonun neden olabileceği sonuçlar arasında yer alıyor. Ancak kaygılanmaya gerek yok, “mevsimsel depresyon” olarak adlandırılan bu durum, ileri düzeye varmadığı müddetçe son derece normal ve geçici.

Yeme Bozuklukları


Vücudumuz, mevsimsel geçişlerin hızına adapte olmaya çalışırken hormonal değişime de maruz kalıyor. Hormonal değişimler ise doğal olarak iştahımızı etkileyebiliyor. Bu nedenle mevsim geçişleri belirtileri arasında çeşitli yeme bozuklukları da yer alıyor. Kişilerin depresif bir ruh halinde yeme alışkanlıkları ise değişkenlik gösterebilir. Örneğin; bazı insanlar gereğinden fazla yemeye meyilli iken bazılarının iştahı bu durumdan olumsuz etkileniyor.

Mevsim geçişlerinin beslenme düzenindeki en belirgin etkilerinden biri ise, karbonhidrat tüketimine daha yatkın olmak. Uzmanlar mevsimsel değişimlerde beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini, omega-3 yağı ve protein içeren besinlere daha çok yer verilmesi gerektiğini vurguluyor.

Yaşama ve insan sağlığına dair farklı içeriklere göz atmak istiyorsanız “Yaşam ve Sağlık” kategorisindeki içeriklerimizi okuyabilirsiniz.

Yorgunluk ve Uykusuzluk

Havaların giderek ısınması ile birlikte vücutta belirli oranda sıvı kaybı yaşanmaya başlıyor. Sıvı ve mineral kaybı ise gün boyu hiçbir eylemde bulunmasanız bile halsizliğe ve yorgunluğa davetiye çıkarıyor. Mineral eksikliğinin neden olduğu enerji düşüklüğü, saatlerce uyumaya rağmen uykusuz hissetmeye yol açabiliyor.

Motivasyon Eksikliği

Mevsim değişikliği belirtileri arasında yer alan halsiz hissetme durumu, beraberinde motivasyon eksikliğini de getirebilir. Enerji düşüklüğünün neden olduğu hareketsizlik, kısa vadede bile motivasyon eksikliğine neden olabiliyor. Özellikle iş hayatını etkileyen motivasyon eksikliği, performansı direkt olarak etkiliyor.

Anksiyete

Mevsim geçişleri psikoloji üzerinde birbiriyle bağlantılı pek çok farklı sonucu doğuruyor. Mevsimsel depresyon, tahammülsüzlük, isteksizlik, motivasyon eksikliği ve karamsarlık, gergin bir ruh halinin yanı sıra anksiyeteye de sebep olabiliyor. Kısacası, kişilerin mevsim geçişlerinde kaygılı ve güvensiz hissetmesi, normal zamanlara oranla daha mümkün.

Bu dönemlerde yaşanan kaygı bozukluğu ile birlikte iş hayatına ve sosyal çevreye adaptasyonda belirgin bir düşüş meydana gelebiliyor. Uzmanlar, mevsimsel depresyonun doğurduğu etkilerle mücadele edebilmek için kişilerin kendini zorlamasını ve gün içinde daha aktif olmaya özen göstermesini öneriyor.

Mevsim geçişlerinin neden olduğu tüm bu duygudurum bozukluklarının şiddeti, kişiden kişiye göre değişkenlik gösteriyor. Mevsimsel depresyonu daha ağır yaşayanların yanı sıra, bu süreci hafif ve sancısız atlatan bireyler de mevcut. Ancak şikayetler ve depresif düşünceler giderek artarsa psikolojik bir destek almak gerekebilir.

Eureko 4 Mevsim Sağlık Sigortası, mevsimsel geçişlerde de yanınızda! Mevsim değişikliklerinin fiziksel ve mental sağlığa etkilerine karşı 4 Mevsim Sağlık Sigortası yaptırmayı ve olası problemlerde kapsamlı bir sağlık güvencesi edinmeyi unutmayın.