Black Friday, ülkemizde büyük çoğunluk tarafından adıyla ilgili tartışmalar sonucunda bilinirlik kazanmış geleneksel bir etkinlik. Ancak kökenlerine inildiğinde aslında bundan çok daha fazlası olduğunu anlamak gayet kolay. İsterseniz şimdi hep birlikte Black Friday’in ne zaman ve nasıl ortaya çıktığına bakalım.

Black Friday (Kara Cuma) Nedir?

Black Friday ya da dilimize çevrilmiş haliyle Kara Cuma, markaların online satış kanalları üzerinden tüketicilerle buluştuğu bir alışveriş etkinliği. Yarım asrı aşan geçmişe sahip büyük indirim günü, çıkış noktası konumundaki ülke sınırlarını aşıp küresel anlamda kabul görmüş nadir örneklerden bir tanesi. Tipik bir Black Friday etkinliği, mağazanın yeni günün ilk dakikasında açılmasıyla başlıyor. Tabii bu çok özel günde kendilerine sunulan cazip fırsatları kaçırmak istemeyen alışveriş tutkunları, mağazaların önünde saatler öncesinden uzun kuyruklar oluşturuyor.

Ülkemizde “Beklenen Cuma”, “Efsane Cuma” gibi isimlerle anılan Black Friday kapsamındaki indirimlerden yararlanabilmek için illa mağaza önünde beklemeniz gerekmiyor. Dilerseniz e-ticaret platformlarına yönelebilirsiniz. Böylece sınırlı sayıda satışa sunulan ürünlere, daha az zaman ve enerji harcayarak sahip olma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Black Friday İsmi Nereden Geliyor?

Büyük indirim döneminin kökenleri, 19. yüzyılın ikinci yarısına kadar uzanıyor. Jay Gould ve Jim Fisk isimli iki yatırımcı, takvimler 1869 yılını gösterirken altın fiyatlarını manipüle ederek piyasalarda çöküşü neden olmuş. Bu olay nedeniyle borsada %20 oranında düşüş yaşanmış. Dış ticaret durma noktasına gelirken, mısır ve buğday değerinde de epey büyük bir düşüş meydana gelmiş. Haliyle cuma gününe denk gelmesinin de etkisiyle halk arasında bu talihsiz gün için Black Friday tanımlaması yapılmış.

Black Friday, aradan geçen onlarca yıl içerisinde yalnızca tarihe ve ekonomiye meraklı bireylerin bildiği bir deyime dönüşmüş. Ancak 1960’ların başlarına gelindiğinde, bu deyim adeta küllerinden yeniden doğmuş. Zira Şükran Günü ile kara ve deniz kuvvetleri arasındaki Amerikan futbolu maçının oynanacağı gün arasındaki 24 saate özel olarak mağazaların başlattıkları indirim kampanyaları, trafiği adeta durma noktasına getirmiş. Fırsatlardan yararlanmak için ortalığı birbirine katan kalabalıkları kontrol etmekte yerel polis epey zorlanmış. Hatta bu günde yaşadıkları deneyimi anmak için kendi aralarında sık sık Kara Cuma deyimini kullanır olmuşlar.

Black Friday’in tam anlamıyla alışverişle özdeşleştirilmesi ise 1980’lerin sonlarına denk geliyor. Yılı kar ederek kapatmak isteyen işletmeler, çok daha organize biçimde müşterilerine türlü indirim fırsatları sunmaya başlamış. Elde ettikleri tatmin edici sonucun bir yansıması olarak da bu uygulamayı bir gelenek haline getirip günümüze kadar taşımayı başarmışlar.

Black Friday Ne Zaman?

Black Friday çılgınlığı, çıkış noktası olan Amerika Birleşik Devletleri’nde kasım ayının son perşembe günü yaşanıyor. Daha da spesifik konuşmak gerekirse bu ülkedeki alışveriş tutkunları, büyük indirim fırsatlarından Şükran Günü tatilini izleyen gün içerisinde bütçeleri ve kişisel istekleri doğrultusunda diledikleri gibi yararlanabiliyor.

Online alışveriş etkinliği, ülkemizde de tıpkı Amerika Birleşik Devletleri’nde olduğu gibi kasım ayının son perşembe günü gerçekleştiriliyor. Tabii bazı markalar, etkinliği yalnızca online alışveriş kanalları ile sınırlı tutmuyor. Dilerseniz favori markalarınızın mağazalarını ziyaret ederek uzun süredir almayı planladığınız bir cekete, ayakkabıya ya da saate normal fiyatından çok daha uygun bir maliyetle sahip olabilirsiniz.