İklim değişikliğinin ciddi önlemler alınmadığı sürece korkutucu seviyelere ulaşacağı açık bir gerçek. Global ölçekte herkesi ilgilendiren ve dünyamızın geleceğini tehlikeye sokan bu durumla ilgili son dönemde ülkeler ve büyük ölçekli şirketlerin attığı bazı adımlar var. Bunların yanı sıra herkesin günlük yaşantısında edineceği bazı alışkanlıklar da iklim değişikliği sorununun önüne geçilmesinde etkili olabilir. Çünkü “Küresel iklim değişikliği nedir?” diye düşündüğümüz zaman kişisel olarak günlük hayatımızda önemsemediğimiz bazı durumların da sebep olduğu bir kavramla karşılaşırız. İşte, iklim değişikliğiyle hep beraber mücadele etmemizi sağlayacak 10 yeni alışkanlık!

Tasarruflu Ampulleri Tercih Edin

Küresel iklim değişikliğinin nedenleri arasında fazla enerji tüketimi ilk sıralarda yer alır. Klasik ampullere oranla %85’e kadar daha az enerji tüketebilen tasarruflu ampuller ise enerji tasarrufu yapmanın basit bir yoludur. Siz de evinizdeki ampulleri tasarruflu ampullerle değiştirerek elektrik üretimi için harcanan doğal kaynakların korunmasına yardımcı olabilirsiniz.

Kullanılmayan Elektrikli Aletlerin Fişini Çekin

Çoğu zaman üşendiğimiz için kullanmadığımız elektrikli aletlerin fişlerini çekmeyiz. Ancak bu elektronik aletler her ne kadar kapalı dursa bile fişleri takılı olduğu zaman az da olsa elektrik harcar. Özellikle bilgisayar, televizyon gibi elektrikli cihazların fişlerini kullanmadığımız zaman çekerek enerji tasarrufu sağlayabilir, doğaya verilen zararı azaltabilirsiniz.

Isı Yalıtımı Yaptırın

Yaşam alanlarımızı ısıtma ve soğutma işlemleri esnasında kullandığımız yöntemler fazlasıyla enerji tüketir. İster doğalgazla isterseniz de elektrikle ısının, evinize doğru bir şekilde ısı yalıtımı yaptırarak her mevsim enerji tasarrufu sağlamanız mümkün. Isı yalıtım maliyetleri, başlangıçta size fazla gelebilir. Ancak bu yalıtımla edeceğiniz tasarruf, bütçenizi uzun vadede rahatlatarak doğayı korumamıza da büyük katkı sağlar.

Ulaşım Alışkanlıklarınızı Değiştirin

Motorlu taşıtların atmosfere saldığı karbon, iklim değişikliği nedenleri arasında önemli bir yer tutar. Şehir içinde ulaşım için olabildiğince yürümeyi tercih ederek, uzak mesafelerde ise toplu taşıma araçlarını kullanarak trafikteki araç sayısını ve doğal olarak atmosfere salınan zararlı gazların miktarını azaltabilirsiniz. Seyahatlarinizde ise uçak yerine tren kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Düzenli Araç Bakımı Yaptırın

Uzun süre bakımsız kalan araçların parçaları zamanla işlevini yitirir. Bu işlev kaybı sebebiyle araçların karbon emisyonu da artmaya başlar. Kişisel araç kullanmak durumundaysanız aracınızın düzenli bakımını yetkili servislerde yaptırdığınızdan emin olmalısınız.

Çamaşır ve Bulaşık Makinelerini Tam Doldurun

Çamaşır ve bulaşık makinesi, evlerde en çok enerji harcayan elektronik cihazlar arasında yer alır. Bu iki cihazda yapılan en büyük hata ise makinelerin tam dolmadan çalıştırılmasıdır. Bu durumun gereksiz enerji tüketimine sebep olarak hem bütçenize hem de doğaya zarar verdiğini unutmamalısınız.

Klima Bakımınızı Yaptırın

Yazın da kışın da evinizin havasını istediğiniz sıcaklıkta ayarlamamızı sağlayan klimalar, bakımsız kaldığında gereğinden fazla enerji harcar. Klimalarınızın düzenli bakımını yaparak bu enerji israfının önüne geçebilirsiniz.

Yeme-İçme Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre, endüstriyel hayvancılık iklim krizi nedenleri arasında başı çeken sera gazı salınımının yaklaşık %15’inden sorumlu. Bu nedenle hayvansal gıda tüketimini azaltmak, iklim değişikliğine karşı alınabilecek bireysel önlemlerin başında gelir. Ayrıca mümkün olduğunca yerel ve mevsimsel ürünler tüketmek ve gıda atıklarının önüne geçmek de iklim değişikliğiyle mücadele adına önemli önlemlerdir.

Güneş Enerjisi Kullanın

Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri, enerji tüketiminin artmasıyla yakından ilgilidir. Bu nedenle iklim değişikliğine karşı alınacak önlemler arasında yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek büyük önem taşır. Siz de uygun alanlarda güneş enerjisi panelleri kullanarak hayatınıza temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarını dahil edebilirsiniz.

Geri Dönüşüme Önem Verin

Günlük hayatınızda plastik poşetler ya da kaplar yerine bez çanta, cam kavanoz gibi sürdürülebilir ürünleri tercih ederek iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıca plastik, cam, kağıt gibi evsel atıkları ayrıştırıp geri dönüşüm kumbaralarına atarak sürdürülebilirliğe katkı sağlayabilirsiniz.

Biz, Eureko Sigorta olarak misyon edindiğimiz sürdürülebilirlik kavramıyla doğamızı ve dünyamızın geleceğini korumayı amaçlıyoruz. Siz de günlük hayattaki alışkanlıklarınıza dikkat ederek iklim değişikliğinin önüne birlikte geçmemizde önemli bir rol oynayabilirsiniz.