HGS, otoyolları ve köprüleri kullanırken hızlı ödeme avantajı sağlıyor. Sistemin kullanılması içinse plakaya bağlı hesapta belirli bir bakiyenin bulunması gerekiyor. Eğer yeterli bakiye yoksa plaka sahibi borçlu hale geliyor. Bu borcun nasıl sorgulanabileceğini ve ödeme yöntemlerini öğrenmek için içeriği okumaya devam edebilirsiniz.

HGS Nedir?

HGS’nin açılımı, Hızlı Geçiş Sistemi’dir. Sistem, ücretli otoyollardan ve köprülerden vakit kaybı olmaksızın geçiş yapılabilmesini sağlar. 17 Eylül 2012’den beri kullanılan HGS, pasif RFID (Radyo Frekansı ile Tanımlama) teknolojisi temellidir. Aracın ön camına takılan ince bir bant şeklindeki çipli kart, gişedeki otomatik okuyucular tarafından algılanır. Böylece aracın sınıfına göre uygulanan tarife dahilindeki geçiş ücreti HGS bakiyesinden tahsil edilir.

HGS Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

HGS sisteminden yararlanmak için yalnızca etikete sahip olmak yetmez. Aynı zamanda bu etikete tanımlı uygun miktarda bakiye bulunması gerekir. HGS bakiyesine, mesai saatleri içerisinde PTT şubelerinden para yatırılabilir. Ancak gündelik yoğunluk içerisinde her zaman bunu yapmak zor olabilir. Dahası ne kadar bakiye kaldığı unutulabilir. Böyle bir durumda HGS sorgulama hizmetinden faydalanabilirsiniz.

HGS bakiye/borç sorgulama işlemini farklı kanallar üzerinden yapabilirsiniz. Örneğin:

  • Bakiye/borç sorgulama amacıyla ilk olarak 0 850 460 60 60 veya 444 1 788 numaralı telefondan müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz.
  • Bakiye, geçiş bilgileri, borç sorgulama işlemleri için daha hızlı ve pratik bir yöntem olan internet sitesini (https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/) ziyareti tercih edebilirsiniz. İlgili sayfaya erişim sitenin üst kısmında yer alan buton aracılığıyla sağlanır.
  • HGS mobil uygulaması üzerinden de borcunuzu sorgulayabilirsiniz.

HGS Borç Ödeme Yöntemleri

HGS borç ödeme işlemi için aşağıda yer alan seçeneklerden herhangi birini tercih edebilirsiniz:

  • Anlaşmalı bankaların şubeleri, ATM’leri, internet bankacılığı platformları veya mobil uygulamaları,
  • PTT şube ve ATM’leri,
  • PTT’ye ait HGS uzantılı resmi web sitesi (https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/),
  • Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ait ödeme sistemi.

Geçiş İhlali Nedir? HGS Geçiş İhlali Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ücretli otoyollardan ve köprülerden HGS etiketi olmadan yapılan geçişler, ihlal olarak kabul edilir. Geçiş ihlali ayrıca HGS hesabında yeterli bakiye bulunmaması, sisteme hatalı plaka bilgisinin kaydedilmesi durumlarında da gerçekleşir. HGS gişelerinden geçiş ihlali yapılması durumunda plakaya ceza kesilebilir.

Geçiş ihlali yapılan plakaya yönelik cezalar anında uygulanmayıp 15 günlük süre tanınır. Yani 2. el araçlar için geçerli trafik sigortası yenileme/yapma sürecinin bir benzeri söz konusudur. Eğer bu süre içerisinde HGS abonesi olunur veya mevcut HGS hesabına yeterli bakiye yatırılırsa, yalnızca geçiş ücreti tahsil edilir.