Michelin Guide İstanbul’a 2023 yılında seçilen restoranlar, ekim ayının başındaki bir törenle duyuruldu. Toplam 53 işletmenin çeşitli kategorilerde ödül kazandığı organizasyon dahilinde İstanbul’da faaliyet gösteren 5 restoran Michelin yıldızı aldı. İşte Michelin yıldızına layık görülen restoranlar!

TURK Fatih Tutak

Türkiye’de 2 Michelin yıldızına sahip tek restoran olan TURK Fatih Tutak, Anadolu’nun farklı noktalarına ait lezzetlerden oluşan tadım menüsünü konuklarına sunuyor. Şef Fatih Tutak tarafından işletilen restoranın iki yıldız alması, aslında gastronomi tutkunları açısından hiç de sürpriz olmadı. Zira menüde yer alan yemeklerin malzeme seçiminden sunumuna kadar her alandaki kalite düzeyi, organizasyonun standartlarının oldukça üzerinde. Türk mutfağının geleneklerine saygı göstermeyi birinci önceliği olarak benimseyen restoranın konukları,  İzmir’den Bitlis’e, Trabzon’dan Muğla’ya kadar Türkiye’nin dört bir yanından lezzeti çağdaş yorumlarla deneme fırsatı yakalayabiliyor.

Neolokal

Beyoğlu’nda yer alan Neolokal, Şef Maksut Aktaş önderliğinde Anadolu yemek kültürüne ait eşsiz lezzetleri modern dokunuşlarla yeniden yorumlayarak konuklarına sunuyor. Restoran, üstlendiği misyonu başarıyla yerine getirmesinin karşılığını bir kırmızı Michelin yıldızı ile aldı. İşletme ayrıca Şef Maksut Aktaş ve ekibinin sürdürülebilirlik girişimlerinden dolayı yeşil yıldıza layık görülerek rehberdeki 381 restoranın arasına katılmayı başardı.

Nicole Restaurant

Michelin yıldızlı Türk restoran listemizin bir sonraki durağı, konuklarına 7 aşamalı tadım menüsü sunan Nicole Restaurant. 20. yüzyılın başında Fransisken rahibelerin yaşadığı bir apartmanın en üst katında faaliyet restoran, tıpkı Neolokal gibi bir kırmızı yıldız alarak rehbere girme başarısı gösterdi. Şef Serkan Aksoy ve ekibinin gayet renkli sunumlar hazırladığı restoran, hizmet kalitesi kadar doyuruculuğuyla da ön planda yer alıyor. Nicole’ün tadım menüsünü oluşturan lezzetlerin malzemeleri Şef Aksoy’un kariyerinin başında benimsediği ilkeye bağlı kalınarak yerel üreticilerden temin ediliyor.

Mikla Restaurant

2005 yılından bu yana yolu Beyoğlu’na düşen gastronomi tutkunlarının vazgeçilmez durakları arasında olan Mikla, Türkiye’deki bir Michelin yıldızlı restoran unvanını kazanan işletmelerden bir başkası. Şef Cihan Çetinkaya liderliğinde faaliyetlerini sürdüren restorandaki lezzetler, diğer Michelin yıldızlı Türk restoranlar ile kıyaslandığında aslında biraz daha farklı. Zira Mikla’da Türk ve İskandinav mutfağına özgü lezzetler kusursuz bir dengeyle harmanlanarak konukların beğenisine sunuluyor. Bu arada restoranın ismi, Viking dilinde İstanbul anlamına geliyor.

Araka

Türkiye’de Michelin yıldızı alan restoranların sonuncusu ise Yeniköy’deki Araka. Sadeliğin ve rahatlığın ön planda olduğu restoran, Şef Zeynep Pınar Taşdemir’in özgün tarzıyla benzerlerinden ayrılıyor. Yaratıcı yönünü mevsim sebzelerini ve şifalı otları olağanüstü biçimde harmanlayarak konuklarına hissettirmeyi seven Şef Taşdemir, yöresel ürünlerden faydalanma konusunda gayet başarılı işler ortaya koyuyor. Dolayısıyla Araka, kaliteye önem veren ve sebze yemeklerini sevenler için adeta bir lezzet mabedi niteliği taşıyor.