Son dönemlerde tüketim alışkanlıklarının hızla artması ve buna bağlı olarak doğal dengenin bozulması geri dönüşüm kavramının önemini giderek artırıyor. Yeniden değerlendirilebilme olanağı olan atıkların bazı işlemlerden geçirilerek üretim sürecine kazandırılması önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlıyor. Ayrıca atıkların ham madde olarak kullanılması da çevre kirliliğinin önlenmesinde pay sahibi. Bu yazımızda geri dönüştürülebilen maddeler hakkında fikir edinebilir ve geri dönüşüm adımlarını keşfedebilirsiniz. İşte, geri dönüşüm için evde uygulayabileceğiniz adımlar…

1.Atıkları Ayrıştırın

Geri dönüşümün en önemli adımı evlerde başlıyor. Evde çöplerinizi ayrıştırarak geri dönüşüm konusunda ilk adımı atabilirsiniz. Ülkemizde çöp ayrıştırma hususunda belirli bir bilinç olsa da bu, hala çok da yaygın değil. Evinizde cam, plastik, metal, kağıt ve kimyasal maddeler için geri dönüşüm kutusu yapabilir, evde geri dönüşüm hareketine katkı sağlayabilirsiniz.

2.Atıkları Değerlendirin

Ayrıştırılan atıklar çeşitli yöntemler aracılığıyla dönüştürülerek yeniden kullanılabilir hale getirilebiliyor. Birer eşya haline gelen bu ürünler arasında renkli kutular, saksılar, süslemeler, oyuncaklar ve metal araçlar başı çekiyor. Ayrıca siz de evinizde bir cam şişeyi vazoya ya da lambaya, bir karton atığı ise çocuğunuz için bir oyuncağa dönüştürerek atıkları değerlendirebilirsiniz.

3.Ekolojik Ürünleri Tercih Edin

Son yıllarda plastik atıklar nedeniyle dünya genelinde önemli sorunlar yaşanıyor. Bu problemi azaltmak amacıyla sivil toplum örgütleri tarafından pek çok farklı girişim ve çalışma yürütülüyor. Siz de bu sürece destek olmak adına ekolojik ürünler tercih edebilir, doğanın korunmasına yardımcı olabilirsiniz. Ekolojik ürünlerin tüm üretim süreçlerinde doğaya zarar verebilecek maddelerden ve yöntemlerden uzak duruluyor. Temizlik malzemeleri, diş fırçaları, hijyenik pedler ve kahve filtresi gibi ihtiyaçlarınızı ekolojik alternatifler arasından seçebilirsiniz.

4.Atık Yağların Toplanmasına Destek Olun

Her gün lavabolardan doğaya atılan 1 litre atık yağ, yaklaşık olarak 1 milyon litre temiz suyu kirletiyor. Ülkemizde her yıl binlerce litre atık yağın doğaya bırakıldığı düşünüldüğünde ise durumun ciddiyeti anlaşılabiliyor. Oysaki bu yağların toplanması ve biyodizel yağa dönüştürülmesi mümkün. Bu konuda duyarlı davranarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ALO 181 Çağrı Merkezi’ni arayabilir, atık yağ toplama konusunda bilgi alabilirsiniz.

5.Atık Toplayarak Kazanç Elde Edin

Atık toplayarak para kazanmak da mümkün. Çevreden topladığınız; bakır, cam, plastik şişe, demir gibi atıkları fabrikalara satarak bir miktar gelir elde edebilirsiniz. Bu yolla sağlayacağınız kazanç topladığınız atık miktarı ile doğru orantılı olarak değişiyor. Örneğin karton, kağıt ve pet şişe gibi atıklar ucuz ve kolay bulunan atıklar arasında yer alıyor.

Siz de doğayı korumak için yukarıdaki önerileri hayatınıza uyarlayarak geri dönüşüme katkı sağlayabilir, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmaya destek olabilirsiniz.