Fırtına, ülkemizin özellikle kıyı kesimlerinde sıkça gözlemlenen bir doğa olayı. Kimi zaman yarattığı heyecan ile gündem olan bu hava olayından korunmak için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? İşte hem evlerde hem de iş yerlerinde fırtınaya karşı alınabilecek önlemler…
Bilgi Kaynaklarını Takip Edin
Doğru bilgiye erişim, fırtınaya karşı alınabilecek önlemlerin başında geliyor. Yaşadığınız yeri doğrudan etkileyecek bir fırtına ihtimali ortaya çıktığında, meteoroloji müdürlüğü ve AFAT gibi resmi kaynaklardan gelecek duyuruları takibe alabilirsiniz. Elektrik kesintisi nedeniyle internet sitelerine ve mobil uygulamalara erişimde sıkıntı yaşama ihtimaline karşı yanınızda pille çalışan bir radyo bulundurmayı sakın ihmal etmeyin.
Doğal Afet Çantası Hazırlayın
Fırtına önlemleri, depreme karşı alınması gerekenlerle neredeyse aynı. Dolayısıyla bulunduğunuz bölge için fırtına uyarısı yapıldığında doğal afet çantanızın eksiksiz biçimde yanınızda olduğundan emin olmanızda fayda var. Doğal afet çantası, mümkünse her kişi için ayrı ayrı hazırlanmalı. Çantanın içine; ilk yardım malzemeleri, sizi ve yanınızdakileri birkaç gün idare edebilecek yiyecek ve içecek, fener, radyo, pil, çakı, kişisel hijyen ürünleri gibi malzemeler yerleştirebilirsiniz.
Tüm Kapı ve Pencereleri Güçlendirin
Fırtınaya karşı alınabilecek önlemler listemizin üçüncü sırasında tüm kapı ve pencerelerin güçlendirilmesi bulunuyor. Özellikle dışa açılan kapı ve pencereleri dışarıdan sunta vb. malzemeden yapılmış levhalar ile kapatabilirsiniz. Eğer panjurunuz varsa şiddetli rüzgarda açılıp camların kırılmasına yol açmaması için sıkıca kapatıp birkaç kalın tahta çıtayla sabitleyebilirsiniz. Eğer bu tür önlemler almaya imkan bulamazsanız bütünlüklerini olabildiğince koruyabilmeleri için camları bantla güçlendirmeye çalışabilirsiniz.
Yapının Dışındaki Eşyaları Sabitleyin
Fırtına önlemleri ile ilgili bir liste yaparken evin dışındaki eşyaların sabitlenmesi zorunluluğunu da asla es geçmemek gerekiyor. Aksi halde bahçenizdeki, verandanızdaki veya balkonunuzdaki eşyalar rüzgar nedeniyle savrularak hem içerisinde bulunduğunuz yapıya hem de etraftaki kişilere zarar verebilir. Dolayısıyla yapının dışındaki eşyaları tıpkı depreme karşı önlem alırken olduğu gibi duvara veya zemine sabitlemelisiniz. Tabii mümkünse bu tür eşyaları bir depoya kaldırmak çok daha iyi bir çözüm niteliği taşıyor.
Su Giderlerini Kontrol Edin
Fırtına, çoğu zaman ani ve şiddetli yağmuru beraberinde getirebiliyor. Bu durumun doğal bir sonucu olarak da zeminde yoğun miktarda su birikimi oluşabiliyor. Kırsalda yaşayan ya da evinin etrafı geniş toprak zemin ile kaplı kişiler için şiddetli yağış görece daha az risk oluşturur. Ancak zemin yağmur suyunu emecek yapıda değilse su baskını ihtimali epey artar. Su baskını riskini ortadan kaldırmak için evinizdeki su giderleri kontrol etmeniz ve tıkalı olanları hızlıca açmaya odaklanmanız gerekiyor.
Yıldırım Riskine Karşı Önleminizi Alın
Tıpkı yağmur gibi yıldırım da çoğu zaman fırtınaya eşlik eden hava olaylarının başında geliyor. Normal şartlar altında korunması son derece kolay olan yıldırım riski, kapalı ortamda uzun süre kalmak zorunda olanlar için ciddi bir tehlikeye dönüşebiliyor. Zira beklenmedik bir anda eve yıldırım düşmesi, elektrik sisteminde aşırı yüklemeye neden olabiliyor. Aşırı yüklenen sistem, yangın gibi sorunları beraberinde getirebilir. Hatta farkında olmadan elektronik cihazlara ve prizlere dokunulması, yüksek miktarda elektrik çarpmasına neden olabilir. Bunu önleme için tüm şalterleri indirebilir ve fırtına anında yanınızda bulunan kişileri elektronik cihazlar ile prizlere dokunmamaları konusunda uyarabilirsiniz.