Kaç yaşında emekli olunuyor?” sorusu birçok çalışanın cevabını öğrenmek istediği konuların başında geliyor. Bu sorunun cevabı için öncelikle emeklilik prim günü sayısını bilmek gerekiyor. Sizin için hazırladığımız içeriğin devamında emeklilik için gerekli gün sayısı ve nasıl hesaplandığı konusunda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Emekli Olmak İçin Kaç Gün Gerekli?

Emeklilik gün sayısı, sigorta giriş tarihine göre kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Bir kişiye emekli aylığının bağlanacağı tarih konusunda ayrıca ait olduğu sigorta sistemi ile cinsiyet kriterleri de belirleyici rol oynuyor. Güncel mevzuata göre erkeklerde ve kadınlarda emeklilik gün sayısı 7200 olarak belirlenmiş durumda. Kadınlarda ve erkeklerde emeklilik yaşı ise ilk sigortalılık tarihine göre değişkenlik gösterebiliyor. Dolayısıyla emeklilik yaşı konusunda kesin bilgi sahibi olmak için sorgulama araçlarından faydalanmak gerekiyor.

Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kaç yaşında emekli olurum?” sorusu birçok çalışanın cevabını merak ettikleri önemli bir konu niteliği taşıyor. Emeklilik yaşınızı öğrenmek için iki farklı sorgulama yöntemine yönelebilirsiniz. Yani e-Devlet veya doğrudan SGK aracılığıyla emeklilik sorgulama yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden emeklilik prim gün sayısı hakkında bilgi sahibi olmak için takip etmeniz gereken adımlar şunlardır:

  • T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yapın.
  • Sosyal Sigorta Kurumu bölümünde yer alan “Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim?” seçeneğine tıklayın.
  • Açılan sayfadaki formda bulunduğunuz sigorta kolunu seçip hizmete başlama tarihinizi yazın.
  • Son olarak “Sorgula” tuşuna tıkladığınızda emekli olabilmeniz için gerekli gün sayısını öğrenebilirsiniz.

Emeklilik prim günü sayısı hakkında bilgi sahibi olmak için SGK resmi internet sitesini tercih ederseniz ilk olarak “Ne Zaman Emekli Olurum?” sayfasına giriş yapmalısınız. Buradaki formu doldurup “Gönder” tuşuna tıklayarak emeklilik süreniz ile ilgili sonuca ulaşabilirsiniz.

Emekli Olsam Ne Kadar Maaş Alırım?

Çalışanlar özelinde “Emekli yaşı kaç?” sorusunun yanıtı gibi bugün emekli olunsa alınacak maaşın tutarının ne kadar olacağı da epey merak edilen bir konudur. Emekli maaşınızın ne kadar olacağı konusunda fikir sahibi olmak için SGK’nın hesaplama araçlarını kullanabilirsiniz. Kurumun internet sitesinde 4/A, 4/B ve 4/C kapsamındaki kişilerin kullanabilecekleri araçlar bulunuyor. Hesaplama işleminin gerçekleştirilebilmesi için ilgili sayfalardaki formların doldurulması yeterli oluyor.