Hem geleneksel hem de hibrit otomobillerden daha yüksek fiyatlı olmaları nedeniyle çoğu insanın öncelikli tercihi henüz elektrikli araçlar olmayabilir. Ancak fosil yakıtlı geleneksel araçların yanında çevreci bir seçenek olarak popülerliğinin gittikçe arttığı söylenebilir. Elektrikli araçların motor yerine bulundurduğu elektrik sağlayıcısı olan aküleri, elektrik araç şarj istasyonu aracılığıyla doldurulabilir. Araç şarj istasyonlaru uzun vadede sundukları düşük yol maliyeti ile de ilgi çekmektedir. Yazımızı okuyarak elektrikli araç şarj maliyetleri ve şarj istasyonları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Elektrikli Araçların Şarj Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
Aracıyla sık sık seyahat eden ve uzun yolculuklar yapan kişiler, elektrikli araç sahibi olmak için ödedikleri ilk satın alım fiyatını kısa sürede çıkarabilir. Çünkü elektrikli araçların yakıt olarak kullandıkları elektrik, diğer tüm araç yakıtlarından çok daha uygun fiyatlıdır. Elektrikli aracınızın aküsünün tamamını doldurmanın tam maliyeti ise kullandığınız aracın markasına, modeline, aracı nerede, nasıl ve ne kadar zamanda şarj ettiğinize bağlı olarak değişkenlik göstererir. Ancak araç şarj istasyonu değişikliklerinin şarj maliyeti üzerindeki etkileri ile ilgili şunlar söylenebilir:
Evde Araç Şarj İstasyonu
Elektrikli arabanızı fişe takarak sadece ev elektriği ile en ucuz biçimde şarj etmeniz mümkün. Bunun için garajınıza ya da otoparkınıza bir şarj istasyonu kurdurabilir, arabanızı geceleri uyurken bile şarj edebilirsiniz.
Standart Şarj Noktaları
Fiyatlandırma açısından uygun olan ancak düşük hızda çalışan elektrik sarj istasyonları, arabanızı uzun süre park ettiğiniz anlarda şarjda bırakmanız için daha uygundurlar. Bu istasyonları artık, birçok benzin istasyonunda halkın kullanımına açık şekilde görebilirsiniz.
Hızlı Şarj Noktaları
Oteller, turistik yerler, alışveriş merkezleri veya toplu otoparklar gibi yalnızca birkaç saat vakit geçirilecek yerlerde var olan ve o esnada aracınızın şarjını hızlı bir şekilde fulleyebilmenizi sağlayan istasyonlardır. Bu noktalarda aracınızın aküsünün %80 oranında dolabilmesi için ortalama 1 saat şarjda kalması yeterli olabilir. Ancak diğer şarj istasyonu fiyatları düşünüldüğünde kullanımı en pahalı olan seçenektir.
Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları: Avantajları ve Dezavantajları
Hızı ile kendisinden söz ettiren bu elektrikli şarj istasyonlarını kullanmadan önce bilinmesi gereken avantajları ve dezavantajları şu şekilde sıralanabilir:
Hızlı Şarj İstasyonlarının Avantajları
- Kısa sürede çok daha fazla şarj doldurulabilir. Ayrıca elektrikli araç kasko sigortası sayesinde akü ömrü de garanti altına alınabilir.
- Nakitten tasarrufun yanı sıra vakitten de tasarruf ettirir.
- Akıllı telefon uygulamaları ile uzaktan kontrol edilebilir.
Hızlı Şarj İstasyonlarının Dezavantajları
- İlk kurulum maliyetleri yüksek olabilir.
- Şarj hızının akünün çabuk ısınmasına ve soğumasına sebep olması pil ömrünü de olumsuz etkileyebilir.
- Her bölgede bulunup kolaylıkla erişilebilecek kadar yaygınlaşmamıştır.
Türkiye’de Şarj İstasyonu Ağı ve Erişim Noktaları
Ülkemizde sayıları gün geçtikçe artan elektrikli araç şarj istasyonlarının konumlarını ve ulaşım bilgilerini içeren çeşitli haritalar bulunur. Var olan istasyonların kapasiteleri artırılmakla kalmıyor hem şehir içi hem de şehirler arası pek çok noktada yeni şarj istasyonları da kurulmaya devam etmekte. Şimdilik özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyük şehirlerde daha fazla sayıda bulunan bu istasyonların sayısı giderek artmaktadır.