Belirli tipte bir araçla trafiğe çıkmak istiyorsanız, uygun türde ehliyete sahip olmak gibi belirli kurallara uymanız gerekiyor. Peki, ehliye sınıfları nedir biliyor musunuz? İçeriğimizin devamında bu sorunun yanıtını ve temel ehliyet sınıflarıyla hangi tipte araçlar kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Ehliyet Sınıfları Nedir?
Ehliyet sınıfları, farklı kategorilerde araçları kullanmak isteyen kişileri yetkinliğini kanıtlar. Söz konusu sınıflar, alt kategoriler dahil olmak üzere toplam 18 adettir. Her bir ehliyet sınıfı için belirlenen yasal yaş ve eğitim şartları farklıdır. Ancak bazı ehliyet sınıflarına sahipseniz, alt kategorilerdeki araçları da kullanabilirsiniz.
Ehliyet sınıflarının var olmasının başlıca nedenleri şunlardır:
- Farklı araç türleri, farklı yetkinlikler gerektirebilir. Sınıf bazında yapılan ayrım, eğitim ve sınav süreçlerinde farklılaşmayı mümkün kılar.
- Benzer şekilde trafik ve taşıma kuralları araç türlerine göre farklıdır. Sınıf düzenlemesi ile her türe yönelik kurallar net biçimde belirlenip uygulanabilir.
- Ağır yük veya yolcu taşıyan araçları kullanma yetkisi, önemli sorumlulukları beraberinde getirir. Ehliyet sınıflarının varlığı, yetkin olmayan kişilerin bu tür araçlarla trafiğe çıkmalarının önüne geçer.
- Ehliyet harçları, sınıf bazında farklılık gösterir. Ehliyet yenileme gibi süreçlerde ne kadar ücret yatırmanız gerektiğini sınıfınıza göre araştırma yaparak öğrenebilirsiniz.
- Trafik sigortası teklifleri belirlenirken risk seviyesini belirttiği için ehliyet sınıfı göz önünde bulundurulur. Benzer uygulama kasko sigortası için de geçerlidir.
Motor Ehliyetleri (A, A1 ve A2 Sınıfı Ehliyet) Hangi Araçları Kullanır?
A1 ehliyet varsa silindir hacmi 125 santimetreküpe kadar, motor gücü ise 11 kilovatı geçmeyen 2 tekerlekli motosikletleri kullanabilirsiniz. A2 sınıfı ehliyet özelinde 2 tekerlekli motosiklet motor gücü sınırı 35, 3 tekerlekli araçlar için 15 kilovattır. A sınıfı motor ehliyeti aldıysanız, her iki alt kategoriye giren araçları sürebilirsiniz.
B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?
B sınıfı ehliyet ile düz ya da otomatik vitesli otomobil ve kamyonet kullanılabilir. Bu sınıftan ehliyet ile kullanılabilecek diğer motorlu taşıtlar, azami yüklü ağırlığı 4.250 kilogram olan birleşik ve M, B1, F sınıfı araçlardır.
C Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?
C sınıfı ehliyet, kamyon ve çekiciler için verilir. Tabii C türü belge alabilmek için önce B sınıf ehliyet sahibi olmak gerekir. Kilogram bazlı kriterlere bağlı olarak C1, C1E, CE olmak üzere 3 farklı alt kategorisi mevcuttur.
D Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?
Otobüs kullanmak isteyenler, D sınıfı ehliyete sahip olmalıdır. Bu koşulu yerine getirebilmek için öncesinde 24 ve üzeri yaşta, B sınıfı ehliyet sahibi olmanız gerekir. D sınıfı ehliyet ile M, B, B1, BE, D1, F kategorisine dahil araçları kullanabilirsiniz.
M Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?
M sınıfı ehliyet, herhangi bir ehliyete sahip olmayan ve trafikte motorlu motosiklet (MOPED) kullanmak isteyenler için düzenlenir. Bu sürücü belgesini almak için 16 ve üzeri yaşta olmak yeterlidir.
G Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?
G sınıfı ehliyet alan kişiler, iş makinesi kullanabilme yetkinliğine sahip olur. Bu türde ehliyet aldıktan sonra M sınıfı araçlarla da trafiğe çıkabilirsiniz.
F Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?
F sınıfı ehliyet, trafikte traktör kullanabilme hakkına sahip olur.18 yaşından büyüklere verilen bu belge ile M sınıfı araçları sürebilirsiniz.