Teknolojinin gündelik hayatın her alanında önemli bir unsur haline gelmesiyle birlikte iş yapma biçimlerini ilgilendiren yeni nesil yaklaşımların sayısı da hızla artıyor. Dijital göçebelik de  günümüzde bir hayli popüler olan yeni nesil iş yapma biçimlerinden biri. İçeriğimizin devamında, dijital göçebe kavramı hakkında detaylı bilgiler sizleri bekliyor.

Dijital Nomad Nedir?

Dijital nomad, herhangi bir mekana ve geleneksel mesai kısıtlamasına bağlı olmadan uzaktan çalışma modelini ifade etmek amacıyla kullanılan bir kavram. Dilimizdeki karşılığı “dijital göçebe” olan bu kavram, daha çok yabancı bir ülkede hem uzaktan çalışan hem de seyahat eden kişileri tanımlıyor. Bu yaşam tarzını benimseyen kişiler, çalışma alanı olarak kendilerine kafe, restoran, kütüphane gibi yerleri seçebiliyor.

Dijital göçebe kavramının ne zaman ortaya çıktığı konusunda net bir bilgi yok. Ancak popülerleşmesinde Tsugio Makimoto ve David Manners tarafından kaleme alınan 1997 basımı kitabın etkili olduğunu söyleyebilmek mümkün. Geniş bant internet bağlantısının yaygınlaşması ve yeni teknolojilerin kullanılmaya başlanması sayesinde eskiye nazaran çok daha fazla sayıda insanın benimsediği bu kavram, COVID-19 pandemisinin etkisiyle son birkaç yıldır deyim yerindeyse altın çağını yaşıyor.

Dijital Nomad Nasıl Olunur?

Dijital nomad olabilmek için öncelikle uzaktan çalışmaya uygun bir meslekte uzmanlaşmak gerekiyor. Eğer uygun bir işiniz varsa tek yapmanız gereken seyahat etmek istediğiniz ülkeye dijital göçebe vizesi başvurusunda bulunmaktan ibaret. Dijital göçebe vizesi şartları, başvuru yapılan ülkeye göre farklılık gösteriyor. Benzer şekilde geçerlik süresi açısından da değişkenlik söz konusu.

Bu vizeyi veren ülkeler, öncelikle başvuru sahibinin vize süresi boyunca hayatını rahatlıkla sürdürebileceği mali güce sahip olup olmadığı konusunda garanti istiyor. Bazı ülkeler, bu koşulun aylık düzeyde belirli bir gelir düzeyi ile karşılanmasını isteyebiliyor. Kimi ülkeyse banka hesabında belirli miktarda paranın varlığını şart koşuyor.

Dijital Göçebe Ne İş Yapar?

Dijital göçebe olarak nitelendirilen kişiler, genelde sanal ortamda yürütülebilen tüm işlerde yer alıyor. Yani grafik tasarım, fotoğrafçılık, dijital içerik yazarlığı gibi freelance yapılabilen işler, digital nomad statüsündeki kişiler arasında oldukça popüler. Tabii dijital göçebeliğe uygun işleri sıralarken yazlım/web tasarım/SEO uzmanlığı, e-ticaret danışmanlığı, video editörlüğü gibi meslekleri de unutmamak gerekiyor.

Dijital Nomad Hakkında Merak Edilenler

Dijital göçebe vizesi nedir?

Dijital göçebe vizesi, yabancı bir ülkede uzaktan çalışmaya izin veren resmi izindir.

Dijital göçebe vizesi veren ülkeler hangileridir?

Digital nomad vizesi veren ülkeler arasında Endonezya, Yunanistan, Polonya, İzlanda, Meksika, Kanarya Adaları, Malta, Çin, Gürcistan, Mauritus, Barbados, Kanada ve Cayman Adaları bulunmaktadır. Ayrıca Finlandiya, Estonya, Çekya gibi ülkelerden de farklı şartlarla vize alabilmek mümkündür.

Dijital göçebe vizesini kimler alabilir?

İnternet üzerinden işini sürdürebilen herkes, dijital göçebe vizesine başvurabilir. Vize başvurusu esnasında kimi ülkeler aylık gelir şartı koşarken bazıları banka hesabında belirli miktarda paranın bulunmasını talep etmektedir.

Dijital göçebe olmanın avantajları nelerdir?

Dijital göçebe olmak; iş akışını özgürce belirleyebilmek, istenilen yerde ve zamanda işi yürütmek, iş dışındaki zamanlarda seyahat edip yeni yerler görmek, farklı kültürler tanımak, yeni deneyimler yaşamak gibi pek çok avantajı beraberinde getirir.

Dijital bir göçebe olarak nasıl yaşanır?

Dijital bir göçebe olarak herhangi bir yere veya iş akışına bağlı olmadan yaşamak mümkün hale gelir. Dijital göçebeler, konaklama için hostelleri ya da karavan, tiny house gibi çözümleri tercih edebilir.