Gündelik yaşamda üstlenilen sorumluluklar, hem ruhen hem de bedenen yıpranmaya sebep olabiliyor. Böyle durumlarla başa çıkmak için tercih edilebilecek birçok fiziksel ve zihinsel aktivite mevcut. Tabii bir de uygulaması son derece basit yöntemleri içeren ve bu içeriğimizde sizlere hakkında detaylı bilgi vereceğimiz sensehacking gibi sağlıklı yaşam trendleri bulunuyor.

Sensehacking Teorisi Nedir?

Sensehacking, kişinin zihinsel ve fiziksel sağlığını iyileştirmek amacıyla duyularını manipüle etmesi üzerinde dayalı bir teori. Uygulama, duyularımızın duygularımızı, düşüncelerimizi ve davranışlarımızı şekillendirmede önemli bir rol oynadığı ve bunları manipüle ederek genel refahımızı olumlu yönde etkileyebileceğimiz fikrine dayanıyor.

Sensehacking’in kökeni, insanların iyileşme ve rahatlama için duyusal uyarıcılar kullandıkları eski zamanlara kadar dayanıyor. Bununla birlikte, son yıllarda yeni teknolojilerin ortaya çıkması, insan beyninin daha iyi anlaşılmasıyla uygulama yeni bir ivme ve popülerlik kazanmış durumda. Sensehacking, özellikle yaşam tarzını değiştirmek ve kendini geliştirme isteyenler için ideal bir yaklaşım niteliği taşıyor.

Sensehacking Uygulamaları Nelerdir?

Sensehacking kapsamında odaklanmayı artırmak, stresi azaltmak ve daha iyi uyku gibi belirli sonuçlara ulaşmak için farklı yöntemler kullanılıyor. Birçoğu kişiye özel olarak şekillendirilebilen bu tekniklerin en fazla tercih edilenleri şu şekilde sıralanıyor:

Egzersiz Sırasında Dinlemek İçin Bir Çalma Listesi Hazırlamak

Duyularınız yardımıyla zihninizi boşaltmak ve pozitif düşüncelere odaklanmak istediğinizde müziğin arındırıcı etkisinden yararlanabilirsiniz. Özellikle egzersiz yaparken dinlemek üzere kendinize bir sensehacking çalma listesi oluşturduğunuzda bu etkiyi çok daha kolay biçimde elde edebilirsiniz. Tabii bunu yaparken belirli bir şarkının ya da müzik türünün size diğerlerinden daha fazla enerji ve motivasyon verip vermediğine dikkat edin.

Stres Seviyeniz Yükseldiğinde Doğada Zaman Geçirmek

Kendinizi bunalmış veya stres dolu hissettiğiniz günlerde fırsatını bulduğunuz anda kendinizi doğanın kucağına bırakabilirsiniz. Ağaçlıklı bir alanda yürüyüşe çıkarak, kuş seslerini dinleyerek, çiçek toplayarak duyularınız yardımıyla kendinizi yenileme fırsatı yakalayabilirsiniz. Alternatif olarak bahçeniz varsa, toprağı işlemeye biraz zaman ayırabilirsiniz. Bunları yapacak vaktiniz yoksa birçok dijital platformda bulunan doğa kanallarından birini açıp sesleri dinlemeye bile odaklanabilirsiniz.

Hoş Kokulu Uçucu Yağlarla Terapi Yapmak

İnsanlar, ruh hallerini değiştirmek için binlerce yıldır uçucu yağlarla terapi yapıyor. Siz de sensehacking kapsamında bu yöntemi benimseyebilirsiniz. Koku alma duyunuz yardımıyla kendinizi yenilemek için kullanabileceğiniz uçucu yağların başında sakinleştirici etkiye sahip lavanta geliyor. Yorgunluk hissini dindirmek için nane, odaklanmayı artırmak ve ruh halinizi dindirmek amacıyla biberiye ya da limon yağı kullanabilirsiniz.

Ilık Suyla Duş Alın

Cildiniz, çok sayıda duyu alıcısıyla dolu. Dolayısıyla bu durumu avantajınıza çevirip kendinizi kısa sürede tazeleyebilirsiniz. Bunun içinse ılık suyla duş almak, uygulanabilecek en pratik sensehacking yöntemi olarak öne çıkıyor. Sakince suyun altında birkaç dakika beklemek bile vücudun endorfin gibi iyi hissetmeyi sağlayan hormonları salgılaması için fazlasıyla yeterli oluyor.

Gün içerisinde karşılaşabileceğiniz ve yaşam kalitenizi ciddi oranda etkileyebilecek risklere karşı Eureko 4 Mevsim Sağlık Sigortası ile önleminizi hemen alın!