Baharın gelişi ile birlikte bahar aylarında ortaya çıkan rahatsızlıklar da kendini göstermeye başlıyor. Bahar döneminde yaygınlaşan rahatsızlıklar ve korunma yöntemleri hakkında detaylı bilgiyi bu içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.

Üst ve Alt Solunum Yolları Enfeksiyonları

İlkbaharda hava şartlarındaki değişkenlik bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir. Hal böyle olunca da üst ve alt solunum yolları enfeksiyonlarının meydana gelme ihtimali yükselir. Solunum yolları enfeksiyonlarından korunmak için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenme rutinine sadık kalınmalıdır. Ayrıca kişisel hijyene dikkat edilmeli ve yaşam alanları sık sık havalandırılmalıdır.

Saman Nezlesi (Alerjik Rinit)

Alerjik rinit veya halk arasındaki adıyla saman nezlesi, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bahar rahatsızlıklarından bir diğeridir. Mevsimsel rahatsızlık; gözlerde yanma ve sulanma, kaşıntı gibi şikayetlerle kendisini belli eder. Korunma yolları ise ağaç ve çiçeklerin yoğun olduğu yerlerden uzak durmaktır. Evde toza sebep olacak eşyaların kaldırılması da hastalığın tetiklenmesini engelleyebilir.

Polen Alerjisi

Polenler, birçok alerjik protein türünü içeren bitki tohumlarıdır. İlkbaharda havada yüksek oranda bulunan bu tohumlar, 18-25 yaş aralığındaki kişilerde burun akıntısı, gözlerde sulanma ve astım gibi rahatsızlıklara yol açar. Bu alerji türünden korunmanın başlıca yöntemi, polenlerin havada yoğun olduğu saatlerde iç mekanda kalmaktır. Dışarıdan eve gelindiğinde giysiler hemen çıkarılmalı ve yıkanmalıdır.

Kurdeşen

Halk arasındaki adı kurdeşen olan ürtiker, farklı koşullar nedeniyle ciltte meydana gelen reaksiyonlardır. Hastalık; kabarık, kaşıntılı, kızarık lekelerle karakterizedir. Çeşitli gıda türleri, egzersiz, güneş ışığı, stres, yüksek ısı, böcekler ve parazitler bu hastalığın tetiklenmesine neden olabilir. Kurdeşenden başlıca korunma yolu ise kişisel hijyene dikkat etmektir. Bol, hafif ve gevşek giysiler giymek, derinin çizilmesinden kaçınmak, güneş kremi kullanmak da hastalığın meydana gelmesini engelleyici tedbirler arasındadır.

Astım

Baharda havanın kuruması, polen ve toz seviyesindeki artış astım vakalarında artmasına neden olur. Korunma yöntemleri ise polen alerjisi ile aynıdır. Astım nöbetlerinin tetiklenmemesi için sabah saatlerinde dışarı çıkılmaması, dışarıdan içeriye girildiğinde kıyafetlerin değiştirilmesi gibi önlemler alınabilir. Ayrıca evin havalandırması geç saatlere bırakılabilir.

Bahar Yorgunluğu

Bahar yorgunluğu; halsizlik, uyku hali, eklem ağrıları ile karakterize bir diğer mevsimsel rahatsızlıktır. En önemli nedeni ise metabolizmadaki değişimdir. Bu rahatsızlıktan kaçınmak için günde 2-3 litre su içmeye, dengeli beslenmeye, düzenli egzersiz yapmaya ve uyumaya özen gösterilmelidir.

Bahar rahatsızlıklarına karşı geniş çaplı sağlık güvencesine sahip olmak için hemen Eureko 4 Mevsim Sağlık Sigortası başvurunuzu tamamlayın!

Bahar Hastalıkları Hakkında Merak Edilenler

Bahar hastalıkları nelerdir?

En sık rastlanan bahar rahatsızlıkları; saman nezlesi, solunum yolları enfeksiyonları, polen alerjisi, kurdeşen, astım, bahar yorgunluğu, mide ve bağırsak hastalıklarıdır.

Bahar alerjisi ilaçsız nasıl geçer?

Polen alerjisinin belirtileri, anti inflamatuar etkiye sahip bitkisel besinlerin ve çayların tüketimi ile azaltılabilir.

Bahar alerjisi olanlar nelere dikkat etmeli?

Bahar alerjisi olanlar, sigara içilen ortamlardan uzak durmalıdır. Ayrıca yaşam alanlarındaki nem düzeyini her daim düşük seviyede olmasına özen göstermeleri önemlidir.

Bahar alerjisinden nasıl korunulur?

Bahar alerjisinden korunmak için polenlerin havada yoğun olduğu saatlerde, kuru ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkmamak gerekir. Bu rahatsızlığa yönelik diğer önlemler siperli şapka ve güneş gözlüğü kullanımı, dışarıda giyilen giysilerin evde giyilmemesidir.

Bahar alerjisi olanlar ne yememeli?

Alerjinin semptomlarını tetikleme ihtimali nedeniyle hazır ve işlenmiş gıdaların, kızartılmış yiyeceklerin tüketiminden uzak durulmalıdır.