Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak, herhangi bir hastalığa yakalanma ihtimalini kayda değer oranda azaltıyor. Peki, siz bu koşulu sağlamak için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Yazımızı okumaya devam ederek bağışıklık güçlendirici aktivitelerle ilgili önerilere göz atabilirsiniz.

Fiziksel Aktiviteye Önem Verin

Düzenli egzersiz yapmak, zinde kalmanın en önemli anahtarı. Aynı zamanda güçlü bir bağışıklık sistemi için hayati öneme sahip. Özellikle yoga ve tai chi gibi dengeleyici çalışmalar, vücudun hastalıklara karşı çok daha dirençli olmasına katkıda bulunuyor. Alternatif olarak her gün yarım saat yürümeye ya da fitness egzersizleri yapmaya odaklanabilirsiniz. Tabii tüm bu aktiviteleri yaparken yoğunluğu asla gereğinden fazla artırmamaya özen göstermeniz gerekiyor. Aksi halde tükenme hissi ve stres baş gösterebiliyor.

Düzenli Uyumaya Özen Gösterin

Yetişkinlerde ve çocuklarda bağışıklık güçlendirme yollarından bir başkası ise düzenli uyku. Zira kronik uyku yoksunluğu probleminden muzdarip kişiler, bağışıklık sistemleri zayıfladığı için özellikle kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarına kolayca yakalanabiliyor. Benzer olumsuzluklar, uyku-uyanıklık döngüsünün bozulması halinde de yaşanabiliyor. Rahat bir uyku için sıcak duş almak, kitap okumak ve meditasyon gibi yöntemlere başvurabilirsiniz.

Alkol ve Sigara Kullanımından Kaçının

Alkol ve sigara, bağışıklık sistemini baskılayan etkenlerin başında geliyor. Her gün yüksek miktarda sigara içen ve alkollü içecek tüketen kişilerde, hem fiziksel hem de mental tükenmişlik sorunları meydana gelebiliyor. Bu durumun doğal bir sonucu olarak da bağışıklık sistemi zayıflayabiliyor. Üstelik sigara tiryakisi olan kişilerde, yalnızca dolaşım ve solunum yolu hastalıkları gözlemlenmiyor. Romatoid artrit gibi bağışıklık sistemi kaynaklı eklem rahatsızlıkları da ortaya çıkabiliyor.

Sağlıklı Gıdalara Ağırlık Verin

Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için şimdiye kadar sıraladığımız önerilere ek olarak sağlıklı gıdalara yönelmeyi tercih edebilirsiniz. Bağışıklığı güçlendiren besinler söz konusu olduğunda öncelikle akla taze sebze ve meyveler geliyor. Organik tarım ve hayvancılık yöntemlerine uygun olarak yetiştirilmiş tam tahıllar, hayvansal gıdalar ve sızma zeytinyağı da bağışıklığın güçlenmesinde etkin rol oynuyor. Hatta aynı etkiye sahip olduğu için probiyotik içeren gıdalara öğünlerinizde yer verebilirsiniz.

Vitamin Takviyesini Unutmayın

Özellikle kışın artan hastalık riskinden uzak kalmak isteyenler için bağışıklık güçlendirici besinler kadar vitamin takviyeleri de önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler; C, B6 ve D olarak sıralanıyor. Fakat bu tarz gıda takviyelerine yönelmeden önce doğal kaynakları tercih etmenin beden sağlığı açısından daha iyi sonuçlar verebileceğinin altını çizmek gerekiyor. Ayrıca vitamin takviyesine başlamadan önce uzman görüşü almakta fayda var.

Stresle Başa Çıkmayı Öğrenin

Stres, bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açan en önemli etkenlerden bir tanesi. Gündelik hayatta üstlenilen sorumluluklar, kent yaşamının beraberinde getirdiği olumsuzluklar ve bilinçsizce yapılan egzersizler, strese yol açan hormonların normalden çok daha yüksek oranda salgılanmasına neden olabiliyor. Bu sorunun üstesinden gelmek için öncelikle nedenler üzerine kafa yorabilirsiniz. Böylece sorunlara yol açan olası kaynakları kolaylıkla ortadan kaldırabilirsiniz. Ekstra rahatlama içinse günü belirli saatlerinde hobilerinize veya nefes egzersizlerine yoğunlaşabilirsiniz.

Eureko 4 Mevsim Sağlık Sigortası aracılığıyla stres başta olmak üzere yaşam kalitenizi olumsuz etkileyen her türlü riske karşı kapsamlı güvenceye kavuşabilirsiniz.

Bağışıklık Sistemi ile İlgili En Çok Merak Edilen Sorular

Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için ne yapmalıyız?

Bağışıklı sistemimizi güçlendirmek için düzenli uyumaya, sağlıklı beslenmeye ve düzenli egzersiz yapmaya özen göstermemiz gerekiyor. Ayrıca alkol ve sigara tüketimini sonlandırmak da güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanın en önemli anahtarıdır.

Bağışıklığı güçlendiren içecekler nelerdir?

Bağışıklık güçlendiren içeceklerin başında zencefil ve papatya çayı geliyor. Taze sıkılmış portakal ve ananas suyu ile kefir de bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlıyor.

Aktif Bağışıklık Nedir?

Aktif bağışıklık, vücudun hastalık yapıcı etkenle karşılaştığında antikor üreterek kazandığı dirençtir. Bu bağışıklık türü, hastalığın geçirilmesi ya da hastalık geçirmeden aşı yoluyla sağlanabiliyor.

Pasif Bağışıklık Nedir?

Pasif bağışıklık, antikorların dışarıdan vücuda hazır verilmesi ile oluşuyor. Etki süresi, aktif bağışıklı ile karşılaştırıldığında çok daha kısadır.