Tıpkı bir ülkede yaşayan vatandaşlar gibi trafiğe kayıtlı araçların da kimlik kartları bulunur. İşte bu karta, araç ruhsatı adı verilir. İçeriğimizin devamına göz atarak motorlu taşıt ruhsatına dair tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Araç Ruhsatı Nedir?
“Ruhsat nedir?” sorusuna kısaca, motorlu taşıtın trafiğe çıkabilmesi için yasal olarak gerekli resmi belge cevabı verilebilir. Söz konusu belgenin içeriği; aracın sahibine ait bilgiler ile marka, renk, model, motor gücü, tescil ve diğer teknik özelliklerle ilgili detaylardan oluşur. Araç ruhsatının başlıca işlevi, içeriğini oluşturan detaylara erişimi tek kaynaktan mümkün kılmasıdır. Ruhsat, aynı zamanda motorlu taşıtlar vergisi gibi çeşitli mali yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediğini denetlemek için kullanılır.
Aracın tescil edildiğinin yasal kanıtı niteliğindeki ruhsat belgesi, yalnızca teknik özelliklere dair detayları bünyesinde barındırmaz. Araç ruhsatında ayrıca plaka ve şasi numaraları, belgenin veriliş tarihi, aracın kullanım durumu gibi bilgiler yazılıdır. Yani ruhsat, bir nevi aracın kimlik kartı işlevine sahiptir. Bu nedenle trafik denetimlerinde ve kaza anlarında rapor oluşturmak için sürücüden araç ruhsatı talep edilir.
Araç Ruhsatı Nereden ve Nasıl Alınır?
Araba ruhsatı, il ve ilçelerdeki trafik tescil müdürlüklerinden alınır. Başvuru sürecinde atılması gereken adımlar, genel hatlarıyla şu şekildedir:
- Başvuru için gerekli evraklardan oluşan bir dosya oluşturulur.
- Hazırlanan dosyayla birlikte trafik tescil müdürlüğüne başvuru yapılır.
- Aracın muayenesi yaptırılır.
- Muayene sürecinin bitiminde araç ruhsatı düzenlenir ve plaka numarası tanımlanır.
Araç Ruhsatı İçin Gerekli Evraklar
Ruhsat çıkarmak gerekli belgeler şunlardır:
- Aracın sahipliğini gösterir nitelikteki fatura veya satış sözleşmesi,
- MTV ve ÖTV’nin ödendiğine dair makbuz,
- Zorunlu trafik sigortası poliçesi,
- Araç muayene belgesi (Geçerlilik süresi dolmamış),
- Araç sahibine ait T.C. kimlik kartı.
Sıfır Araç Ruhsatı Çıkarma Süreci
Sıfır araç için ruhsat çıkarma süreci, satışı gerçekleştiren bayi tarafından başlatılır. Bayi, bu amaç doğrultusunda gerekli tüm belgeleri bir araya getirerek başvuruyu gerçekleştirir. Başvurunun tamamlanmasının ardından trafik tescil müdürlüğünde araç kayıt altına alınır. İşlemi yapan müdürlük, araca plaka verir ve ruhsat belgesini düzenler.
2. El Araç Ruhsatı İşlemleri
2. el araçlardaki ruhsat işlemi, ilk defa trafiğe çıkacaklardan farklıdır. Bunun nedeni mevcut yasal mevzuatın aracın alım-satımı ve sonrasındaki işlemlerde noterleri yetkili hale getirmesidir. Satış sözleşmesinin kurulumunun ardından noter, aracı alan kişiye ASBİS No içeren ve geçici ruhsat olarak nitelendirilebilecek belgeyi verir. Kalıcı ruhsatın alınması içinse alıcı ve satıcı tarafın noter işlemlerinin ardından trafik tescil müdürlüğüne başvurması gerekir. Başvuru sonrası atılacak adımlar; gerekli belgelerin teslimi ve aracın muayeneye girmesidir.
Araç Ruhsatı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Araç ruhsatına erişim bazı nedenlerden dolayı mümkün olmayabilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda, e-Devlet üzerinden ruhsat sorgulama işlemi yapılabilir. Sorgulama hizmeti, Türkiye Noterler Birliği’ne ait bilgi sisteminde bir kişi adına kayıtlı tüm araçların ve bu araçlara ait sigorta, ceza, borç, muayene gibi detayların görüntülenmesine olanak tanır. Bunun için yapılması gerekenler şunlardır:
- Platforma girişin ardından “Adıma Tescilli Araç Sorgulama” sayfasına gidilir.
- Açılan sayfada “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklanır.
- Sorgula komutunun verilmesiyle listeleme işlemi başlar.
- Detay kısmına tıklandığında isme tescilli tüm araçlara dair ruhsat bilgileri görüntülenebilir hale gelir.