Deepfake, son yılların adından en çok söz ettiren teknolojik gelişmelerinin başında geliyor. Peki, deepfake nedir ve nasıl kullanılır? Bu teknoloji kullanılarak oluşturulan içerikler yasal mı? Deepfake hakkında bilinmesi gereken başlıca detayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.

Deepfake Nedir?

Deepfake terimi, mevcut bir videoda yer alan kişinin görüntüsünün derin öğrenme ve sanal sinir ağları kullanılarak başkasına ait olanlarla değiştirildiği medya türünü tanımlamak için kullanılıyor. İnternet kullanıcılarının ilk defa 2017 yılında karşılaştıkları bu teknoloji yardımıyla videoların yanı sıra dijital görsellerde ve ses dosyalarında da değişiklik yapılabiliyor. Dolayısıyla deepfake, kullanım alanı oldukça geniş bir teknoloji olarak kabul ediliyor.

Deepfake ile dijital ortamda yer alan herhangi bir multimedya dosyasını değiştirebilmek oldukça kolay. Ancak bu teknoloji yardımıyla oluşturulan dosyaların tamamına yakını, gelişen karşı tedbirler sayesinde rahatça tespit edilebiliyor. Deepfake dosyalarının belirlenmesinde Sensity AI ve Deepware AI gibi yapay zeka uygulamalarından faydalanılıyor.

Deepfake Nasıl Yapılır?

Deepfake içerikleri oluşturulurken öncelikli olarak hedef kişinin gerçekten yer aldığı bir videonun elde edilmesi gerekiyor. Ardından yapay sinir ağları ile birlikte bu videodan alınan veri grupları saatlerce süren makine öğrenmesi sürecine tabi tutuluyor. Böylece kişinin farklı açılardan ve çeşitli ışık türleri altında doğala en yakın görüntülerinin üretilebilmesi mümkün hale geliyor. En son aşamada ise eğitilen veriler işlenerek sahte görüntü gerçeğinin üzerine kopyalanıyor.

Makine öğrenmesi, deepfake içeriklerin üretim sürecini geleneksel yöntemlere göre kayda değer oranda azaltıyor. Ancak bu avantaja rağmen gerçeğine yakın sonuçlar elde etmek için halen daha epey zaman harcanması gerekebiliyor. Üstelik bazı işlemlerin manuel gerçekleştirilmesi zorunlu. Bu nedenle gelecekte üretim sürecinin daha basit hale gelmesi için çekişmeli üretici ağlar gibi yöntemlere yönelik geliştirme çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

Deepfake Yapmak Suç mu?

Deepfake içerikler oluşturmak, herhangi bir kişiye zarar verme amacı taşımadığı sürece suç olarak kabul edilmiyor. Ancak kişinin açık rızası olmadan üretilen ve kişilik haklarını kısıtlayıcı nitelikteki içerikler için aynı durum söz konusu değil. Söz konusu içerikler, kişilik haklarına saldırı olarak nitelendiriliyor ve yasalar gereği üreticisine tazminat, para ve hapis cezası gibi yaptırımlar uygulanabiliyor.

Dijital ortamda karşılaşabileceğiniz risklere karşı önceden hazırlıklı olmak için Eureko Dijital Koruma Sigortası başvurunuzu hemen tamamlayın!

Deepfake Hakkında Merak Edilenler

Deepfake nedir ve nerelerde kullanılır?

Deepfake, yapay zeka kullanılarak oluşturulan ses ve video dosyalarını tanımlamak amacıyla kullanılan bir terim. Kötü amaçlı kullanıma son derece açık olan deepfake teknolojisi, ağırlıklı olarak basın, sinema ve televizyon sektörlerinde kullanılıyor.

Deepfake teknolojisi nasıl yapılır?

Deepfake ses ve video dosyaları, derin öğrenme ve sinir ağı teknolojilerini kullanan yapay zeka algoritmaları ile yapılıyor.

Deepfake nereden indirilir?

Yerli ve yabancı birçok deepfake uygulaması mevcut. Bu uygulamaları GitHub, Google Play, App Store gibi uygulama marketlerinden ya da kendi internet sitelerinden indirebilmek mümkün.

Deepfake ne zaman çıktı?

İlk deepfake videosu, 2017 yılında yayımlandı.

Deepfake hangi program?

Deepfake tek bir programın değil, bir teknolojinin adıdır. Deepfake teknolojisi, farklı uygulamaları bir arada kullanmayı gerektirebilir.