DASK adres sorgulama” Satın alınan ya da kiralanan evin elektrik, su, doğal gaz aboneliklerinin ilk kez oluşturulması ya da aboneliğin evde oturacak kişinin üstüne alınması esnasında sıkça karşılaşılan bir ibaredir. DASK adres kodu sorgulama işlemi yapılarak, bir evin zorunlu deprem sigortasının olup olmadığı anlaşılabilir. Bu sayede eğer evin zorunlu deprem sigortası poliçe süresi dolmuşsa, poliçenin yenilenmesi adına ev sahibi bilgilendirilir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüsistemi altyapısında, UAVT kodu ilekayıtlı olan tüm adreslerin DASK poliçelerine dair bilgiler güncel olarak tutulur. Peki bu bilgilere nasıl erişilebilir? Bu sorunun yanıtını almak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

UAVT ve DASK Adres Kodu Nedir?

Bir deprem ülkesi olan Türkiye’de, 1999 yılında yaşanan büyük Marmara depreminin hemen ardından Doğal Afet Sigortaları Kurumu yani DASK kuruldu. Bu kurum, vatandaşların yaşadıkları bölgede deprem meydana gelmesi durumunda, binalarının ve dolayısıyla evlerinin karşılaşacağı maddi zararların karşılanması için bir teminat sistemi olarak devlet gözetiminde zorunlu deprem sigortası yapılmaya başladı. Ev sahiplerinin bu sigorta poliçesini, evi satın aldıkları yıldan itibaren her yıl yenilemesi de zorunlu hale getirildi. Poliçenin düzenlenmesi esnasında ise tıpkı vatandaşların T.C. kimlik numaraları gibi Türkiye’deki her bir konut tek tek ve özel olarak numaralandırıldı. 10 haneli bir numara şeklinde görünen bu kodlar, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan Ulusal Adres Veri Tabanı, yani UAVTiçerisine kaydedilip DASK adres kodu olarak adlandırıldı.

UAVT Adres Kodu Hangi Durumlarda Gereklidir?

DASK poliçesi yaptırabilmek için mutlaka bir UAVT koduna sahip olmak gerekir. UAVT kodu ile adresin doğru ve eksiksiz biçimde NVİ sisteminde kayıtlı olduğu ispatlanmış olur. Bu sayede de deprem ve beraberinde oluşabilecek diğer hasarlara karşı zorunlu deprem sigortası yani DASK poliçesi yaptırabilir ya da yenilenebilir.

DASK Adres Kodu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Türkiye’de yürürlükte olan zorunlu deprem sigortası DASK’ı yaptırabilmek için önce UAVT kodunu bilmek gerekir. Bunun için ise UAVT adres kodu sorgulama yapılır. Bu kod, Türkiye’deki resmi adres sorgulama sistemlerini kullanan bir UAVT sorgulama aracına adres bilgileri girilerek ve ardından “UAVT sorgula” butonuna tıklanarak öğrenilebilir. UAVT kodu aracılığı ile da satın alınacak evin DASK’ının olup olmadığı kontrol edilir ve poliçe süresi dolduysa yenilenir.

UAVT Kodu ile DASK Sigortasının İlişkisi

2000 yılında hayatımıza giren DASK sigortası, 2013 yılı itibarıyla beraberinde UAVT kodunu getirdi. Türkiye sınırları içerisindeki her bir konutun ayrı ayrı sahip olduğu 10 haneli bu kod ile konuta dair adres bilgilerinin doğru ve güvenilir olduğu teyit edilebilir. Bu teyit işleminin ardından ise bu koda sahip eve, zorunlu deprem sigortası yaptırılıp poliçenin devamlılığı da sistem üzerinden pratik bir şekilde takip edilebilir.