DASK ve konut sigortası, genel bir bakış açısıyla birbirinin aynısıymış gibi görünen, fakat birbirini tamamlayan iki ayrı sigortacılık ürünüdür. Detaylara inildiğinde, bu iki ürün arasındaki farklar kolayca anlaşılabilir. Bu iki ayrı sigorta ürününü tanımlarından başlayarak açıklayıp aralarındaki farkları sizlere aktarmak istedik.
DASK Nedir, Ne İşe Yarar?
DASK Sigortası, poliçe sahiplerinin yaşadıkları binada deprem sonucunda oluşan maddi zararı karşılamaya yönelik teminat sistemidir. Zorunlu deprem sigortası sistemi, 2000 yılında kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından yönetilir. Sistem sayesinde kapsam dahilindeki tüm yapıların her yıl inşaat maliyetlerindeki artışa göre belirlediği azami bir tutarda teminat sağlar ve prim tutarları bu limitlere göre düzenlenip deprem riskine karşı güvence altına alınır.
DASK poliçeleri, sigorta şirketleri aracılığıyla düzenlenir. Poliçenin primleri sabit tutarlıdır. Yani hangi şirket ya da acente tarafından düzenlendiğinden bağımsız olarak primler doğrudan DASK tarafından belirlenir. Bir yıl geçerliliğe sahip poliçeler ile ilgili DASK sorgulama işlemleri, yine sigorta şirketlerinin online işlem menüleri aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Alternatif olarak e-Devlet üzerinden de DASK poliçe sorgulama yapılabilir.
DASK Sigortası Neleri Kapsar?
DASK, depremin ve deprem sonucunda meydana gelen yangın, tsunami, infilak, toprak kayması gibi olayların neden olacağı maddi zararları karşılar. Poliçe kapsamında güvence altına alınan yapı türleri ise şunlardır:
- Tapu kayıtlı, özel mülkiyete tabi taşınmazlara mesken niteliğinde inşa edilen yapılar (Bu binaların içerisinde yer alan ve ticarethane, büro olarak kullanılan bölümler de dahil)
- Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler
- Doğal afetler dolayısıyla devlet tarafından veya resmi makamlarca verilen krediyle inşası gerçekleşen meskenler
- Kat irtifakı tesis edilen yapılar
- Tapu tahsisi yapılmamış kooperatif evleri ile vasfı arsa vs. olarak görünen binalar
Konut Poliçesi Nedir, Ne İşe Yarar?
Konut sigortası, evi ve/veya içerisindeki eşyaları belirli risklere karşı güvence altına alan poliçe türüdür. Bu tarz poliçelerin kapsamı, sigorta şirketinin belirlediği özel şartlara ve sigortayı yaptıran statüsündeki kişinin seçimleri doğrultusunda değişkenlik gösterebilir. Konut poliçesi genel olarak hırsızlık, yangın, sel, su baskını, cam/ayna/elektronik cihaz gibi durumlarda devreye girer.
Konut sigortası fiyatları, poliçeyi düzenleten kişinin taleplerine ve güvence altına alınacak binanın, eşyaların değerine göre farklılık gösterebilir. Tıpkı DASK gibi konut sigortası poliçeleri de bir yıllıktır. Poliçe sahipleri, müşterisi oldukları sigorta şirketinin sağladığı online hizmetler veya e-Devlet aracılığıyla konut sigortası sorgulama işlemi yapabilir.
Konut Sigortası ile DASK Aynı mı?
Konut sigortası ile DASK farklı özelliklere sahip sigortacılık ürünleridir. Bu farklılıkları şu şekilde sıralayabilmek mümkündür:
- DASK deprem ve depreme bağlı bir dizi doğal afet sonucunda binada oluşan hasarları karşılar. Konut sigortası ise binanın içerisinde hırsızlıktan su baskınına kadar birçok farklı olay nedeniyle meydana gelen zararlarda devreye girer.
- Zorunlu deprem sigortası fiyatları ikamet edilen yer bazında sabittir. Konut sigortası hesaplama sürecinde ise binanın değeri, konumu, içerisindeki eşyaların değer ve seçilen teminatlar gibi kriterler göz önünde bulundurulur.
- Bir diğer DASK ve konut sigortası arasındaki fark ise teminat ödemeleri ile ilgilidir. Zorunlu deprem sigortasında riskin gerçekleşmesi durumunda tazminat ödemesi DASK tarafından gerçekleştirilir. DASK poliçesinin limitlerinin yetersiz kaldığı durumlarda deprem teminatı olması şartıyla konut poliçesindeki limitler dahilinde hasar ödemesi yapılır. Konut poliçesi yapılan sigorta şirketi değerlendirmesi sonrası hasar ödeme tutarı belirlenir.
Konutunuzu deprem ve daha birçok riske karşı güvence altına almak için hemen Eureko DASK ve konut sigortası başvurunuzu tamamlayın!
DASK Hakkında Merak Edilenler
DASK ne kadar para öder?
DASK kapsamındaki teminat ödemeleri, binada yapılan inceleme sonrasında azami limit göz önünde bulundurularak yapılır.
DASK’ı kim öder?
DASK’ı ödeme zorunluluğu bulunan kişi, mülk sahibidir. Ancak kiracılar, mülk sahibini sigortalı göstermek koşulu ile poliçe düzenletebilir.
DASK yapılmazsa ne olur?
DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçede belirtilen limitler dahilinde nakit olarak karşılar.
DASK her sene zorunlu mu?
Evet; DASK poliçeleri bir yıl geçerlilik süresine sahiptir ve süre bitiminde yenilenmelidir.
DASK kaç günde çıkar?
DASK teminatları, gerekli incelemenin ve hasar tespitinin yapılmasının ardından hemen ödenir.
DASK yaptırdım, İhtiyari Konut Sigortası da yaptırmalı mıyım?
Kanunen yaptırılması zorunlu olan DASK, konutun arsa değeri hariç yeniden inşa bedelini öder. Konutun yeniden yapım değeri DASK’ta verilen teminat tutarlarının üzerinde ise; deprem sonrası olası hasarların tam tazmini açısından ihtiyari konut sigortası yaptırılması önem taşır.
DASK ödemesi nasıl hesaplanır?
Her sene deprem sigorta bedeli hesaplanırken; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan konut metrekare bedelleri baz alınmaktadır. Buna göre; 2023 yılı için betanorme yapılarda metrekare başına 3.016TL, diğer yapılar kategorisindeki yapılarda ise metrekare başına 2.080TL tutarında hasar ödemesi yapılır. Ücret ve metrekare değerini çarparak ZDS’den alınabilecek ödeme hesaplanabilir. Metrekare bedeli her yıl değişebilir, güncel bedellere DASK’ın web sitesi üzerinden ulaşılabilir.
Örneğin; 100 metrekare alana sahip betonarme meskenin sigorta bedeli 3.016*100: 301.600 TL olacaktır.
DASK limiti ne kadardır?
25 Kasım 2022 yılından itibaren ZDS’nin ödeyeceği azami limit 640 Bin TL olarak belirlenmiştir.
DASK limitinin yetmemesi durumunda ne yapılabilir?
Metrekare hesaplaması sonucunda yapının belirlenen limitin üzerinde kalması durumunda (Örneğin; 220 metrekare ve üzeri evler) Özel Konut Sigortası yaptırılarak eksik sigorta riski azaltılabilir.
DASK’a bildirimde nasıl bulunulur?
DASK adına deprem sigortası poliçesini düzenleyen sigorta şirketine ya da 125 Alo DASK’ı arayarak hasar bildiriminde bulunulabilir.
Konut Sigortası poliçesinin kapsamına nereden ulaşılır?
“Poliçe Teminatları” başlığı altında poliçenin kapsadığı tüm teminatlara ve limitlerine ulaşılabilir.
Konut Sigortası ödemesi nasıl hesaplanır?
DASK poliçesinde belirlenmiş sigorta bedelinin 300.000TL olduğu ve sahip olunan konutun yeniden yapım değerinin ise 450.000TL olduğu bir örnekte, geriye kalan 150.000TL sigorta bedeli için ihtiyari konut sigortası ile deprem teminatı alınarak tüm bedel güvence altına alınabilir. Deprem sonrası olası bir tam hasar durumunda; DASK’ın güvence altına aldığı 300.000TL için tazminat alımı gerçekleştiğinde, geriye kalan 150.000TL için ilgili sigorta şirketine başvuruda bulunulabilir.