Havaların ısınması ile birlikte yol şartları da değişiyor. Haliyle yağışlı gün sayısının yılın geri kalan bölümlerine göre çok daha fazla olduğu kış mevsimine uygun lastiklerin kullanılması gerekiyor. Bu yazımızda birçok sürücüde kafa karışıklığına yol açan kış lastiği setine geçiş için ideal zaman ve seçim aşamasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Kış Lastiği Ne Zaman Takılır?

Kışlık lastik modelleri, hava sıcaklıkları gün boyunca 7°C’nin altına düştüğü zaman takılır. Zira kuru ve sıcak havalarda kullanılması amacıyla üretilen lastikler, sıcaklığın 7°C’den az olduğu günlerde sertleşir. Dolayısıyla yaz lastiği takılı aracın yol tutuşu epey azalır. Kış lastiklerinde ise durum farklıdır. Hava sıcaklığının düşmesi, hamur kalitesinde bozulmaya yol açmaz. Bu nedenle kış mevsimine özel lastik setleri, can ve mal güvenliğinin sağlanmasında etkin rol oynar.

Kış lastiklerinin, genel olarak ikamet edilen yerin iklimsel özellikleri göz önünde bulundurularak araçlara takılması gerekir. Yani ülkemizin orta kesimlerindeki ve doğusundaki birçok şehirde kış lastiği kullanımına başlamak için ideal tarih olarak ekim, kasım ayları öne çıkar. Yeniden yaz lastiğine dönüş içinse nisan ayının ilk haftası genelde en uygun dönem olarak kabul edilir. Ancak kafa karışıklıklarının ve olası kazaların önüne geçmek için ülkemizde kış lastiğinin kullanımı ile ilgili bir zorunluluk mevcuttur.

Zorunlu kış lastiği kullanımı kuralı, yolcu ve yük taşıyan ticari araçlar için geçerlidir. Önümüzdeki dönem için bu zorunluluk, 1 Aralık tarihinde başlayıp 1 Nisan’a kadar devam edecek. Zorunlu olduğu halde kış lastiği taktırmadığı tespit edilen ticari araç sürücülerine, 1.152 TL para cezası kesilecek. Şahsi kullanımdaki binek araçlar ise her zaman olduğu gibi bu yılda zorunlu kış lastiği kullanımı kuralının dışında tutulacak.

Kış Lastiği Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kışlık lastik satın alırken aşağıda sıralanan 6 maddeye dikkat ederek hem maksimum sürüş konforu hem de güvenli seyahat imkanı elde edebilirsiniz. Üstelik sıraladığımız maddelerin hepsini motosikletler için üretilen lastik modellerinin seçiminde de göz önünde bulundurabilirsiniz.

  • Lastik seçimi yaparken öncelikle tüm setin aynı kalitede hamurdan üretilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer hamur kalitesi farklı olursa, aracınız sürüş esnasında sağa ya da sola doğru çekme yapabilir.
  • Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise lastiklerin boyutlarının aracınıza uygun olmasıdır.  İdeal ölçülerden daha büyük ya da küçük lastik tercihi yapmanız durumunda aracınızın yol tutuş performansı ciddi oranda düşer.
  • Kışın güvenli sürüş deneyimi yaşamak için aracınıza takacağınız kar lastiği setindeki diş derinliğinin 3 milimetrenin altında olmaması gerekir. Zira 3 milimetre altındaki diş derinliği, çekiş gücünün azalmasına yol açar.
  • Her yıl artan kış lastik fiyatları nedeniyle ikinci el seçeneklere yönelmeyi planlıyorsanız, aşınma ve yıpranma olasılığını mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Bu tarz detaylara dikkat edilmemesi, kaza da dahil olmak üzere birçok olumsuzluğa sebep olabilir.
  • Bazı kış lastiği modelleri, yakıt tüketimine ve kabin içi sese etki edebiliyor. Dolayısıyla satın almadan önce her iki konuda da araştırma yapıp bulduğunuz sonuçları karşılaştırabilirsiniz.
  • Aracınız için en iyi kış lastiği seçimini yapmadan önce aracınızın balans ayarını kontrol ettirmeniz yararınıza olacaktır.

Seyahat ederken karşılaşabileceğiniz risklere karşı kapsamlı bir güvenceye sahip olmak için bir an önce Eureko Kasko Sigortası başvurunuzu tamamlamayı sakın unutmayın!