Pasaportlar, ülkelere uluslararası giriş-çıkışlar ve seyahat etmek amacıyla kullanılan önemli belgeler arasında bulunuyor. Yaklaşan seyahatiniz için pasaport çıkarmak istiyorsanız pasaport türleri, özellikleri ve renkleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Böylece doğru pasaportu alarak seyahatinize başlayabilirsiniz. Resmi belge niteliği taşıyan pasaportlar aynı zamanda kimlik belgesi görevi de görüyor. Kişiye özel olan bu belgeleri seyahatiniz süresince yanınızda taşımalı ve görevliler tarafından istendiği takdirde ibraz etmelisiniz. Peki, pasaport türleri ve özellikleri nelerdir? İşte, pasaport çeşitleri hakkında bilmeniz gerekenler…
Pasaport Türleri Nelerdir?
Ülkemizde 4 çeşit pasaport türü bulunuyor. 2011 senesinde çipli pasaport sürecinin başlaması ile birlikte pasaport renklerinde de bazı değişiklikler yapıldı. Buna göre pasaportlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Umuma Mahsus (Bordo Pasaport)
- Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)
- Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport)
- Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)
Pasaport Çeşitlerinin Özellikleri Nelerdir?
Yukarıdaki dört farklı pasaportun her biri renkleri ve kimlere verilmesi gerektiği bakımından farklılık gösterir. İşte, pasaport çeşitleri ve özellikleri…
Umuma Mahsus: Bordo Pasaport
Ülkemizde en yaygın kullanılan pasaport türü olan bordo pasaport, özel bir durum taşımayan Türk vatandaşlarının aldığı kimlik belgesidir. Bu belge, İçişleri Bakanlığı yetkisi ile birlikte sadece Türk vatandaşlarına verilir. Bordo pasaport, yurt dışına çıkması için herhangi bir engeli bulunmayan tüm Türk vatandaşlarının kullanımı içindir. Bordo renkli pasaport, en az evrak gerektiren belge türü olup 100’ün üzerinde ülkeye vizesiz seyahat imkanı sunar. Geçerliliği 1 ila 10 yıl arasında değişir.
Hususi Pasaport: Yeşil Pasaport
Devlet memuru, sporcu ve çeşitli kriterleri başarıyla karşılayan iş insanlarına verilen yeşil pasaport, ayrıca hak sahibi kişinin aile bireylerine de avantaj sunar. Birinci, ikinci ve üçüncü kademe devlet memurları, sporcular, büyükşehir il ve ilçe başkanları, bazı iş insanları, eski bakanlar ve meclis üyeleri, emekli eski belediye başkanları, yeşil pasaport sahibinin eşi ve 25 yaşını doldurmamış çocukları yeşil pasaport başvurusu yapabilir. Yeşil pasaportun süresi bireyin çalıştığı kuruma göre değişiklik gösterir. Bu pasaport türünde harç bedeli bulunmaması, Schengen ülkelerine vizesiz seyahat imkanı ve bazı durumlarda pasaporttan emeklilik sonrasında da yararlanılması gibi avantajlar vardır.
Diplomatik Pasaport: Siyah Pasaport
Pasaport çeşitleri arasında en ayrıcalıklı tür olan siyah pasaport, çok daha az sayıda insana verilir. Bu belge türü diğerlerinden farklı olarak Dışişleri Bakanlığı Pasaport Bölümü tarafından düzenlenir. Diplomatik pasaport, Türkiye Cumhuriyeti’ne hizmet eden üst düzey yetkililere ve ailelerine takdim edilir. Diğer pasaport türlerine nazaran daha fazla ülkeye seyahat imkanı sunar. Diplomatik pasaport; meclis üyeleri, anayasa mahkemesi başkanı ve üyeleri, yargıtay ve genelkurmay başkanları, eski cumhurbaşkanı ve başbakanlar, diyanet işleri başkanı, valiler, büyükşehir belediye başkanları, orgeneraller ve çeşitli diplomatlara verilir.
Hizmet Pasaportu: Gri Pasaport
Yurt dışında devlet adına temaslarda bulunacak olan yetkililere verilen gri pasaport, diğer türlerden farklı olarak turistik amaçla kullanılamaz. Hizmet pasaportu, yeşil pasaporta sahip olma koşulu sağlayamayan kişiler için düzenlenir ve yalnızca hizmet süresi boyunca kullanılabilir. Milli sporcular, devleti temsil eden memurlar, Kızılay ve Türk Hava Kurumu tarafından görevlendirilen yetkililer, belediye görevlileri ve devlet tarafından yetkilendirilen kişiler bu pasaportu kullanabilir.
Siz de yukarıdaki bilgilerden yararlanarak pasaport başvurunuzu yaptıktan sonra hayalinizdeki seyahate hazırsınız demektir! Seyahatiniz sırasında kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığını güvence altına almak için Eureko Sigorta’nın Seyahat Sağlık Sigortası paketlerini hemen inceleyebilir, seyahat sırasında oluşabilecek ani sağlık harcamalarının önüne geçebilirsiniz.