Bireysellik giderek artarken eskiden garipsenen ve tercih edilmeyen pek çok etkinlik artık hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Örneğin; tek başına yemeğe çıkmak, sinemaya ve hatta konsere gitmek, birçok insan için olağan ve keyifli bir aktivite haline geldi. Popüler hale gelen bu aktivitelerden bir diğeri ise “solo travel”, yani tek başına seyahat. En az arkadaş grubunuzla veya ailenizle gittiğiniz tatil kadar keyifli ve verimli olan solo travel nedir, gelin hep beraber detaylıca inceleyelim.

Solo Travel Nedir?

Dünya çapında giderek yaygınlaşan ve akım haline gelen solo travel yani tek başına seyahat, adı üstünde yanınızda kimse olmadan kendi tercihinizle tek başınıza seyahat etmek anlamına geliyor. Solo travel, yalnız olmayı tercih edenler tarafından benimsenen bireysel bir tatil deneyimi sunuyor. Ve hayal ettiğinizden çok daha eğlenceli ve verimli bir seyahat imkanı elde etmenizi sağlıyor.

Solo travel’ın en büyük avantajlarından biri, grup halindeyken belirli kurallara ve farklı isteklere maruz kalmadan özgürce hareket etmek ve dilediğinizi dilediğiniz anda gerçekleştirebilmek. İstediğiniz saatte uyanabilir, rotanızı keyfinize göre belirleyebilir, yeni yeni deneyimlediğiniz o şehrin sokaklarında istediğiniz mekana oturabilir ve dilediğinizi yiyebilirsiniz. Aldığınız tüm kararlarda özgür ve tek başınasınız; bu durum da tek başına seyahat anlayışını yeterince cazip kılıyor. Peki solo travel nasıl yapılır ve incelikleri nelerdir?

Solo Travel İçin Öneriler

Grup halinde yapılan tatillerin kimi zaman dinlenmenize engel olduğunu ve konforunuzu kısıtladığını mı düşünüyorsunuz? İşte tam da bu ortak düşünceler sebebiyle yalnız seyahat etmek dünya çapında giderek yaygınlaşıyor ve trend haline geliyor. Çünkü solo travel’ın inceliklerinden biri, zihninizi “gerçekten” dinlendirmek ve gündelik yaşamda maruz kalınan yönlendirmelerden bir nebze uzaklaşabilmek.

Tek başına seyahatin hakkını verebilmek için gitmek istediğiniz rota hakkında ön araştırma yapabilir ve keşfetmek istediğiniz yerleri önceden belirleyebilirsiniz. Bu kararları alırken tamamen zevkinize uygun seçimler yapabilir ve özgürlüğünüzü konuşturabilirsiniz. Solo travel yaparken dikkat etmeniz gereken diğer unsurlar ise aşağıdaki gibi:

  • Tüm tatillerde olduğu gibi tek başına seyahate çıkmadan önce de yanınıza almanız gereken eşyaların listesini yapmanız gerekiyor. Detaylı bir bavul hazırlama listesi ve önerilerine ihtiyacınız varsa içeriğimizi okuyabilirsiniz.
  • Özgürlüğünüzü doyasıya yaşayabildiğiniz solo travel esnasında yeni deneyimlere ve konfor alanınızdan çıkmaya hazır olun. Daha önce keşfetmek istediğiniz ancak ertelediğiniz ne varsa, tek başına seyahat esnasında bu keşiflere zaman ayırabilir ve unutulmaz bir tatil deneyimi yakalayabilirsiniz.
  • Tek başına seyahat eden gezginlerin deneyimlerine kulak vermeyi unutmayın. Solo travel akımını benimseyen pek çok gezginin, maceralarını ve deneyimlerini aktardığı kişisel seyahat blogları ve sosyal medya hesapları mevcut. Kısa bir araştırma sonrasında tüm bunlara ulaşabilir ve temkinli adımlar atabilirsiniz.
  • Konaklamak için otel ve pansiyonlar yerine hostelleri tercih edebilirsiniz. Çok daha ekonomik olan hosteller, tek başına seyahat eden gezginlerin sıkça tercih ettiği konaklama mekanları arasında yer alıyor. Solo travel deneyiminin keyfini artırmak için hostel tutabilir, sizin gibi yalnız seyahat eden insanlarla kaynaşma fırsatı yakalayabilir ve keşfettiğiniz rotalar hakkında fikir alışverişinde bulunabilirsiniz.
  • Hazırlık yapmak ve planlı davranmak güzel, fakat bazen iç sesinizi dinlemekte de fayda var. Zaten tek başına seyahat trendinin en güzel yönlerinden biri de bu. Keşfetmek istediğiniz rotaları ve mekanları önceden araştırsanız da bazı yollar ve mekanlar sizde o an merak uyandırabilir. Böyle anlarda keşfetme isteğinizi bastırmayın ve yeniliklere her zaman açık olun; tabii güvenliğinizi de hesaba katarak.

İster grup halinde ister tek başınıza, seyahat öncesinde olası sağlık problemlerine karşı önlem almanızda fayda var. Seyahatiniz boyunca karşılaşabileceğiniz acil sağlık sorunlarına karşı Seyahat Sağlık Sigortası yaptırmayı ve solo travel akımının keyfini sonuna kadar çıkarmayı unutmayın.