İnsanın öğrenme ve kendini geliştirme sürecine sıra dışı bir bakış açısı katan unlearning metodu, temelinde geçmiş bilgileri unutmak ve yerine yenilerini eklemekle ilintili. Daha başarılı olmak, taze bilgilere anında hakim olmak ve kariyerinizde ilerlemek istiyorsanız, unlearning kavramını mercek altına aldığımız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Unlearning Nedir?

İçinde bulunduğumuz çağ, bilgiye çok hızlı ulaşabildiğimiz ve bu bilgilerin de durmaksızın güncellendiği bir çağ. Dolayısıyla edinilen bazı bilgiler, gün geçtikçe geçerliliğini yitirebiliyor. Unlearning metodu, eski bilgileri unutmaya ve bir nevi hafızadaki fazlalıklardan arınmaya yarayan bir yöntem olarak ön plana çıkıyor. Güncel bilgileri daha kolay yakalamaya ve yeni deneyimler edinmeye yarayan bu yöntem, Amerikalı yazar Alvin Toffler öncülüğünde gelişiyor. Toffler’a göre içinde bulunduğumuz çağın cahilleri okuma yazma bilmeyenler değil, öğrendikleri bilgileri unutmayan ve güncelleyemeyenlerden oluşuyor.

Unlearning Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Unlearning yöntemi kulağa makul gelse de, bir bilgiyi bilinçli olarak unutmak zor olabiliyor. Bu nedenle bu metodu uygulamanın da belirli taktikleri mevcut. İşin özü unutmakta değil, vazgeçebilmekte. Kariyerinizde ilerlemek, daha başarılı olmak ve unlearning yöntemini uygulamak için adım adım izlemeniz gereken yöntemler mevcut.

1.    Adım: Farkındalık Kazanmak

Unlearning yöntemindeki en önemli adım, eski bilginin güncellenebileceğini ve işe yaramadığını kabul etmekten geçiyor. Çağın gerisinde kalan ve her uygulamada yanıltan bir bilgi için tekrara düşmenin anlamı yok. Önemli olan yeniliğe, farklı çözümlere ve değişime giden yolda farkındalık elde edebilmek. Bu farkındalığı kazandıktan sonra, unutmak için ne yapılır ve nasıl bir yöntem izlenmeli gibi sorular devreye giriyor.

2.    Adım: Yeni Bilgilere Açık Olmak

Unlearning’i uygularken ilk etapta elimizdeki verilerin geçerliliğini yitirdiğine yönelik farkındalık kazanmak önemli. Daha sonra yeni bilgileri araştırmak ve geçmiş bilgiler ile mukayese etmek, bu süreçte daha kolay ilerlemeyi sağlıyor. Çürütülen tezleri ve güncellenen bilgileri mevcut ortamda deneyimlemenin yolu, yeniliğe açık olmaktan geçiyor.

3.    Adım: Yeni Bilgileri Uygulamak

Unlearning’in son aşamasında ve kendinizi geliştirmeye giden yolda, edinilen yeni bilgileri hayatınıza adapte etmeniz gerekiyor. Eski bilgiler ve eski metotların geçmişte kaldığını gördükten sonra, diğer aşamalar çok daha kolay uygulanabiliyor. Bu sebeple unlearning metodunu unutmak değil, bilinçli bir şekilde bilgileri güncellemek olarak değerlendirebiliriz.

Unlearning Metodunun Katkıları Nelerdir?

Ezber bozan ve geleneksel öğrenme yöntemlerinden farklı bir sistemi olan unlearning, zamanla sabit bakış açısını kırmayı ve yeniliğe açık olmayı kolaylaştırıyor. İş hayatında eskiyen ve işlevsiz yöntemlerden vazgeçmeye, yeni ve uygulanabilir yöntemlerle başarılı olmaya yol açıyor.

Özellikle başarılı bir kariyer inşa etme yolunda giderek yaygınlaşan unlearning metodu, modern çağdaki dönüşüme ve tempoya ayak uydurmayı daha kolay hale getiriyor.

Unlearning, daha sorgulayıcı bir bakış açısı kazandırmanın yanı sıra, yaratıcı fikirlerin yoğunluğunu da artırıyor. Çünkü eski bilgiye hapsolmuş sabit bir bakış açısı, sorgulamayı, düşünmeyi ve dolayısıyla yaratıcılığa da köreltebiliyor. Eski bilgileri ve alışkanlıkları kasıtlı olarak geride bırakabilmek, adım adım büyümeyi ve gelişmeyi sağlıyor.