Konsantrasyon sorunu yaşayan, odaklanamayan ya da planlı ve verimli bir şekilde çalışamayan kişiler için geliştirilmiş çok sayıda çalışma yöntemi bulunuyor. Bu yöntemlerden biri olan Pomodoro tekniği, uygulama basitliği kadar sağladığı faydalar ile de öne çıkıyor. Bu pratik ve kolayca uygulayabileceğiniz zaman yönetimi yöntemi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Pomodoro Tekniği Nedir?

Pomodoro tekniği, 1980’li yılların sonunda Francesco Cirillo tarafından geliştirilen ve odağında zaman yönetimi bulunan bir çalışma yöntemidir. Genelde eğitimcilerin öğrencilerine tavsiye ettiği bu teknik, adını domatese benzeyen ve Pomodoro sayacı adı verilen aletten alır. Özünde ise aciliyet hissinin tetiklenmesi bulunur. Bu hissi harekete geçirmek için uygulama esnasında çalışma süresi belirli zaman dilimlerine bölünür. Böylece kişinin her bir aralıkta hedefine ulaşmak amacıyla bir şeyler yapma ihtiyacı duyması sağlanmaya çalışılır. Dolayısıyla işleri sürekli erteleme alışkanlığı, süreç içerisinde yerini verimli çalışma dürtüsüne bırakır.

Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?

Pomodoro tekniği, kısa molalar ile birbirinden ayrılan çalışma seansları şeklinde uygulanır. Teknikten istenilen verimin alınabilmesi için 7 ila 20 gün arasında değişen sabit uygulama takvimine sadık kalınmasında fayda vardır. Bu takvim dahilinde öncelikle bir görev seçilmesi gerekir. Seçilen görev bir kağıda ya da dijital not uygulamasına yazılır ve 25 dakika ders 5 dakika mola rutinine bağlı kalınarak tamamlanmaya çalışılır.

Çalışma süresi içerisinde yalnızca belirlenen göreve odaklanılmalıdır. Yapmak istenen farklı şeyler ise mola zamanlarına ertelenmelidir. Eğer görevler aciliyet gereken bir iş nedeniyle yarım kalırsa sayaç sıfırlanıp baştan başlatılabilir. Döngü bu şekilde dört defa tekrarlandıktan sonraysa uzun süreli ara verilmelidir. 4 Pomodoro’nun ardından verilecek uzun molanın süresi, 20 ila 30 dakika arasında belirlenebilir. Molanın bitiminde Pomodoro tekniği sayacı sıfırlanır ve dörtlü set baştan başlar.

Pomodoro Tekniği Kimler Tarafından Kullanılabilir?

Pomodoro tekniği, genelde her yaş grubundan öğrenciye tavsiye edilen, verimli bir çalışma ve zaman yönetimi yöntemidir. Ancak odaklanma ve görevi tamamlama güdülerinin gelişimine yönelik olumlu katkısından dolayı yoğun konsantrasyon gerektiren ve yaratıcı işler yapanlar, düzenli olarak bir şeyler üretmesi gerekenler tarafından da sıklıkla kullanılır. Örneğin; evden çalışan freelance yazılımcılar, içerik üreticileri ve tasarımcılar bu teknik sayesinde zamanı verimli kullanabilme konusundaki problemlerinden arınabilir.

Pomodoro teknikleri ile çalışırken standart zaman ölçüm cihazlarını kullanmak yerine çeşitli mobil uygulamalardan faydalanabilirsiniz. Günümüzde hem tarayıcı eklentisi olarak tasarlanmış hem de akıllı cihazlara yüklenebilen pek çok seçenek mevcut. Üstelik bu uygulamaların birçoğu, detaylı istatistik ve raporlama araçlarını da içeriyor.

Pomodoro Tekniğinin Faydaları Nelerdir?

Pomodoro tekniği ile ders çalışmak ya da gündelik sorumlulukları yerine getirmek, belirli bir tekrarın ardından zaman kontrolünün çok daha etkili biçimde yapılabilmesini sağlar. Zamanın etkin kullanılmaya başlanması sonucunda ise bir işin ne kadar sürede biteceğini tahmin etmek epey kolay hale gelir. Dolayısıyla belirli hedeflere yönelik planlama süreci, eskiye nazaran çok daha net biçimde tasarlanabilir.

Pomodoro tekniğini kullanarak motivasyonla ilgili sorunların önüne geçebilmek de mümkündür. Saatler boyu süren kesintisiz çalışma saatlerinin beraberinde getirdiği tüm olumsuzluklar, bir daha yaşanmamak üzere rafa kalkar. Yerlerini ise tamamlanan her işle birlikte daha da artan başarma hissi ve üretkenlik alır.