İkinci el araç satın alacaklar için geçmişe dair bilgilere erişim önemlidir. Bu bilgilere ulaşmanın en kapsamlı ve pratik yolu olarak Tramer kaydı sorgulama işlemi öne çıkıyor. Tramer kaydı terimini ilk defa duyuyorsanız tanımı, sorgulama işleminin nasıl yapıldığı, neleri içerdiği ve avantajları konusundaki tüm detayları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.

Tramer Kaydı Nedir?

Tramer kaydı, araçların sigorta ve hasar geçmişlerine dair bilgiler içeren kayıt sistemidir. Söz konusu sistemdeki kayıtlar, Trafik Sigortaları Birliği ve Gözetim Merkezi (TRAMER) tarafından tutulur. Kayıt için gerekli bilgiler, kaza tespit tutanağı aracılığıyla elde edilir. Bu nedenle hasar kaydı ile Tramer sonuçları arasında bazı farklılıklar mevcuttur.

Örneğin; araç hasar kaydı, aracın geçirdiği kazalar nedeniyle oluşan tüm fiziksel zarar bilgilerine erişimi mümkün kılar. Tramer’de tutulan kayıt ise bu bilgiye ilaveten kusur oranı ve sigorta işlem bilgisi gibi detayları içerir.

Tramer kaydı neden önemlidir sorusunun yanıtı, özellikle 2. el araç alım-satımında kritik role sahiptir. Çünkü alıcı, beğendiği aracın geçmiş tarihli kazalarını ve hasarlarını öğrenerek daha bilinçli karar verme olanağı bulur. Sigorta şirketleri ise kayıtlar vasıtasıyla poliçe düzenlerken risk değerlendirmesini net biçimde yapabilir.

Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tramer kaydı sorgulama işlemi farklı şekillerde gerçekleştirilebilir.

  1. Bir aracın Tramer bilgilerini sorgulamak için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin resmi web sitesini veya mobil uygulamasını kullanabilirsiniz.
  2. e-Devlet üzerinden araç Tramer sorgulama işlemi yapabilmek mümkündür. Bunun için arama ekranı aracılığıyla “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama” sayfasına erişmeniz gerekir. Ardından aracın plaka bilgisini yazarak sonuca ulaşabilirsiniz.
  3. Tramer üzerinden trafik sigortası poliçesi sorgusu için son olarak SMS yöntemini tercih edebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
    1. Hasar geçmişini öğrenmek için birleşik olarak aracın plakasını yazıp 5664’e gönderebilirsiniz.
    1. Ekspertiz raporlu parça değişimleri hakkında bilgi edinmek için arada birer boşluk bırakarak sırasıyla PARCA yazıp araç plaka numarası ve hasar tarihini eklemeniz yeterlidir.
    1. Detay bilgiler içinse DETAY yazıp plaka numarasını SMS’e ekleyerek 5664 üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.

Tramer Kayıtlarında Hangi Bilgiler Yer Alır?

Tramer’de tutulan kayıt aracılığıyla edinilebilecek bilgiler şunlardır:

  • Aracın geçmişte kaza yapıp yapmadığı,
  • Hangi kazalarda yer aldığı ve kusur oranı,
  • Aracın kazalar sonucunda ne tür hasarlar aldığı,
  • Hasarların sigorta şirketi tarafından nasıl karşılandığı,
  • Değişen parçalar (Ekspertiz raporuyla belgelenenler).

Araç Satın Alırken Tramer Sorgulamanın Avantajları

İkinci el araç satın alırken Tramer sorgulaması yapmanın beraberinde getireceği faydaların ilki, hasar geçmişini detaylıca öğrenebilme konforudur. Bu bilgi sayesinde aracın ne kadar güvenli olduğu ve ileride çıkarabileceği sorunlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Dahası araçta hangi nedenlerle ne tür parça değişimleri yapıldığına dair kapsamlı fikir edinebilirsiniz. Böylece ağır hasarlı ve tekrar satışa sunulmuş bir otomobili satın alma riskinden uzak kalabilirsiniz.

Tramer kaydı ayrıca aracın sigorta kayıtlarına ve ekspertiz raporlarına erişimi mümkün kılar. Böylece beğendiğiniz otomobilin hangi tarihlerde sigortalı olduğu, poliçe durumu ve teknik detaylarına hakim olabilirsiniz. Sorgu işlemi sonucunda elde edeceğiniz sonuçlara göre araçlara yönelik doğru bedellerle teklifler sunabilirsiniz. Yani Tramer sorgusu aynı zamanda güvenli satın alma avantajının da kapısını aralar.