Trafikte hata yapmayan yoktur. Ancak bunların en büyüğü, şüphesiz ki trafikte yapılan yanlışları normalleştirmek ve küçük-büyük diye ayırmaktır. Aslında trafikte küçük hata diye bir kavram da yoktur. Çünkü küçük bir yanlış, büyük kayıplara sebep olabilir. Küçük gibi gözüken bir dikkat bozukluğunun büyük kazalara yol açması kimi zaman işten bile değildir. Kazaların genel sebeplerine bakacak olursak da dikkatsizlik ve umursamazlık karşımıza çıkar. Peki, trafikte en sık yapılan hatalar nelerdir? Öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.
Emniyet Kemeri Bağlamamak
Yola çıkarken kısa mesafe de olsa uzun mesafe de olsa emniyet kemerini doğru bağlamak, yapılması gereken ilk iş olsa da bazı sürücü ve yolcular bunu maalesef önemsemez. Emniyet kemerinin sizi aslında arabaya değil hayata bağladığını asla unutmamalısınız.
Sinyal Vermemek
Trafikte diğer araçlarla sesli olarak konuşma teknolojimiz henüz yok. Bu yüzden hala en etkili iletişim aracımız sinyal vermek. Çevrenizdeki araçların sizin gideceğiniz yönü ve yapacağınız hareketi düşünerek hareket ettiğini unutmamalı, tüm dönüşlerde sinyalinizi doğru bir şekilde vermelisiniz. Ayrıca gereksiz yere sinyal vermenin de bir hata olduğunu unutmamalısınız.
Trafik İşaretlerine Uymamak
Trafikte bir kaos olmaması ve sürücülerin yol şartlarına göre doğru yönlendirilmesi açısından trafik işaretlerinin önemi çok fazladır. Girdiğiniz virajda hızınızın kaç olması gerektiğinden kırmızı ışığa kadar her bir trafik işareti hem sizin hem yayaların hem de diğer sürücülerin trafikte güvenliğini sağlayan temel unsurlardan biridir.
Takip Mesafesi Bırakmamak
Takip mesafesini doğru ayarlayamamak da yollarda en çok yapılan hatalardan. Karşı aracın ani fren yapmak zorunda kaldığı zamanlarda bir kazaya sebebiyet vermemeniz için takip mesafesine mutlaka uymalısınız.
Riskli Hareketler Yapmak
Trafikte diğer araçların dikkatini bozmasının yanında sizin de bir anda aracın kontrolünü kaybetmenize sebep olacak bir diğer yanlış ise trafikte “heyecan” adı altında riskli manevralar yapmak. Makas atmak, hatalı sollama yapmak ve aşırı hızlanmak trafikte en çok karşılaşılan riskli hareketler arasında. Unutmayın, gideceğiniz yere hızlı ve kolay yoldan gitmeniz değil, sağlıklı ve güvenli bir şekilde gitmeniz önemlidir.
Telefon Kullanmak
Her ne sebeple olursa olsun telefon kullanmanın, trafik kazalarının en büyük sebeplerinden bir tanesi olduğunu unutmamalısınız. Beynimiz aynı anda iki işle birden uğraşmakta fazlasıyla zorlanır. Araç kullanırken zaten yeri geldiğinde dikkatinizi birden fazla noktaya vermek zorunda kaldığınız düşünüldüğünde üstüne bir de telefon kullanmak odağınızı büyük ihtimalle dağıtacak ve kazaya davetiye çıkaracaktır.
Hasarlı Araçla Trafiğe Çıkmak
Aracınız, sizin trafikte en büyük güven kaynağınızdır. Aracınızdaki bir hata, siz çok iyi bir sürücü de olsanız kazaya rahatlıkla sebep olabilir. Eğer aracınız hasarlıysa muhakkak bunu düzeltmeli ve sonra trafiğe çıkmalısınız.
Eğer aracınızı yeni aldıysanız hasar kaydı sorgulama yapmalısınız. SMS ile tramer sorgulama işlemini yapmak için aracınızın plakasını büyük harflerle yazıp 5664’e SMS gönderebilirsiniz.
Hasar kayıt sorgulama işlemini E-Devlet’ten yapmak içinse E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama bölümüne “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama” yazmanız, ardından adımları takip etmeniz yeterli.
Siz her kurala uygun davransanız ve kusursuz bir sürücü dahi olsanız karşı tarafın hatalarından dolayı maalesef tatsız bir kaza yaşayabilirsiniz. Bu gibi durumlar için önlem almak adına trafik sigortası ve kasko yaptırabilir, bu kazaları minimum kayıpla atlatabilirsiniz.
Trafikte hatasız, güvenli ve keyifli zamanlar dileriz!