Sürdürülebilirlik, iklim değişikliğine bağlı küresel ısınmanın etkilerinin giderek daha fazla hissedilmesi nedeniyle önemli bir konu haline gelmiş durumda. Bu konuda işinize yarayacak mobil uygulamalar, şu şekilde sıralanıyor:

Giki Zero

Ücretsiz bir uygulama olan Giki Zero, karbon ayak izinizi nasıl azaltabileceğiniz konusunda kişiselleştirilmiş rehber sunuyor. Uygulama aracılığıyla sunulan önerilerin sayısı 150’yi buluyor. Yani sürdürülebilir bir yaşam tarzını benimsemek isteyenler için esnek seçimler yapabilmek mümkün hale geliyor. Uygulamanın Giki Pro isimli kurumsal sürdürülebilirlik kavramına odaklı, işletmelere özel versiyonu da bulunuyor.

Ecosia

Kar amacı gütmeyen arama motoru olan Ecosia, sürdürülebilirlik için geliştirilmiş ve dünya çapında popüler olmuş bir diğer uygulama. Chrome tabanlı uygulama, tıpkı diğer tarayıcılar gibi çalışıyor. Yani kullanıcılar; birden fazla sekme açıp gizli modda internet kullanabiliyor. Hatta Ecosia’da yer imleri, indirmeler ve yerleşik reklam engelleyici gibi özellikler de mevcut. Sezgisel, hızlı, güvenli internet deneyimi yaşatmaya yönelik uygulama üzerinden elde edilen tüm reklam geliri, ağaç dikme girişimlerine bağışlanıyor. 

Forest

Hazır ağaç dikmekten söz açılmışken Forest aracılığıyla da çevresel sürdürülebilirlik konusunda bireysel katkı sağlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Ücretli uygulama, telefonunuza dokunmadığınız her dakika karşılığında sanal ağaçlar yetiştirmenize izin veriyor. Büyüttüğünüz sanal fidanlarınızı, daha sonra Trees for Future tarafından beş Afrika ülkesinde dikilen gerçek ağaçlarla değiştirebilirsiniz.

No Waste

No Waste, başta ülkemiz olmak üzere dünyanın dört bir yanında ciddi bir sorun haline gelmiş durumdaki gıda israfına odaklanıyor. Uygulama, buzdolabındaki ve derin dondurucudaki gıdaların envanterini oluşturmanıza yardımcı oluyor. Böylece sürdürülebilirlik örnekleri denildiğinde ilk akla gelen yalnızca gerektiği kadar satın almak ve tüketmek fikrini gerçeğe dönüştürmek, en unutkan kişiler için bile sorun olmaktan çıkıyor.

İklimTarım

Ülkemizde geliştirilen en dikkat çekici mobil uygulamaların başında ise İklimTarım geliyor. Doğa Koruma Merkezi tarafından kullanıma sunulan uygulama, tarımsal odaklı sürdürülebilir kalkınma fikrine yönelik eğitim materyallerini bünyesinde barındırıyor. Ayrıca bildirim özelliği sayesinde tarımsal afet yönetimi ile ilgili deneyim paylaşımına da imkan tanıyor.

Biriktir

Türkiye ‘de sürdürülebilirliğin hem bireysel hem de toplumsal açıdan gelişmesini amaçlayan bir diğer yerel uygulama ise Biriktir. Uygulamayı kullanarak Türkiye’deki geri dönüşüm noktalarının yerini kolayca öğrenebilirsiniz. Kullanıcıların geri dönüştürülen atıklar için puan kazandıkları uygulama aracılığıyla çevrenizi de sürdürülebilir yaşam tarzına teşvik edebilirsiniz.

Sürdürülebilirlik Hakkında Merak Edilenler

Sürdürülebilirlik ne anlama gelir?

Sürdürülebilirlik nedir sorusunun en yalın cevabı, gelecek nesillerin de yararlanacakları kaynakları tüketmeden bugünün gereksinimlerini karşılamaya yönelik eylemler bütünüdür.

Sürdürülebilirlik ilkeleri nelerdir?

Sürdürülebilirliğin ilkeleri; yalnızca gerektiği kadar satın almak ve tüketmek, tüketim esnasında diğer canlıların ihtiyaçlarını hesaba katmak, enerjiyi verimli kullanmak, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek, geri dönüştürülebilir ürünleri tercih etmek, atık üretimini sıfırlamak, atıkları farklı fayda sağlayacak şekilde dönüştürmektir.

Sürdürülebilirlik türleri nelerdir?

Sürdürülebilirlik; çevresel, sosyal, ekonomik ve teknolojik olmak üzere dört farklı türe ayrılır.

Sürdürülebilirlik neleri kapsar?

Sürdürülebilirliğin odağında doğal kaynakların korunması ve verimli kullanımı yer alır. Kavram ayrıca toplumsal, ekonomik, teknolojik kaynakları da kapsar.

Sürdürülebilirlik olmazsa ne olur?

Sürdürülebilirlik olmadığı takdirde kendini yenileme hızı düşük olan doğal kaynaklar tükenir. İklim değişikliği, atıkların oluşturduğu kirlilik, hava kalitesinin düşmesi, su kıtlığı ve global ekonomik darboğaz gibi sorunlar altından kalkılamayacak hale gelir.

Sürdürülebilirlik nasıl sağlanır?

Sürdürülebilirlik bireysel ve toplumsal önlemler alınarak sağlanabilir. Bu kapsamda atık yönetimi, kısıtlı kaynakların verimli kullanımı, doğanın korunması, yenilenebilir enerjiye yönelim gibi konulara odaklanılabilir.