Dünya, küresel ısınmanın etkilerini hissediyor ve çevre kirliliği ile iklim değişikliği gibi gerçekler her geçen gün daha önemli hale geliyor. Tüm canlıların geleceğini etkileyen çevre kirliliği ve iklim krizi gibi durumlar, sürdürülebilirlik kavramının giderek önem kazanmasına sebep oluyor. Öyle ki çeşitli sektörlerde çevre dostu ve sürdürülebilir dönüşümlerin hızla yükselişe geçtiğine şahit oluyoruz. Sürdürülebilir bir yaşam tarzı ile ilgili farkındalık yaratan bu adımlara ortak olmak ve daha iyi bir geleceği kucaklamak için belgeseller izlemek iyi bir başlangıç olabilir. Ufkunuzu açacak birbirinden farklı sürdürülebilir yaşam belgeseli için yazımızı okumaya devam edin!

1.   Chasing Coral (IMDb: 8,1)

Mevsimsel değişimler ve giderek eriyen buzullar iklim krizi gerçeğiyle bizleri yüzleştiriyor. Peki deniz ve okyanus canlıları ne durumda? Küresel ısınmanın denizlere sirayet eden ve mercan kayalıkları için tehdit oluşturabilecek etkisine tanık olacağınız Chasing Coral, gezegenimizin son durumunu açıkça gösteren belgesellerden biri. 2017 Sundance Film Festivali’nde ABD Belgesel Seyirci Ödülü’nü almaya hak kazanan bu belgesel, küresel ısınma nedeniyle denizaltı ekosisteminin nasıl zarar gördüğünü afişe ediyor ve bu durumu tersine çevirmek adına sürdürülebilir yaşam ilkelerine bağlı olmamız gerektiğini işaret ediyor.

2.   Demain (Tomorrow) (IMDb: 7,9)

Söz konusu gezegenimiz ve gelecek nesiller olduğunda, hep beraber atılan en küçük adımların bile büyüyerek çığ etkisi yaratabileceğini gösteren Demain (Tomorrow), sürdürülebilir yaşam belgeselleri arasında en bilgilendirici olanlardan biri. Çevreye karşı duyarlı ve bilinçli adımları nasıl atmamız gerektiğine, sürdürülebilirlik adına gündelik hayatta neler yapabileceğimize dikkat çeken bu belgesel, gelecek nesillerin yaşam koşullarını felakete sürükleyen ve ekosistemi tahrip eden güçlere karşı nasıl savunma geliştirebileceğimizi incelikle aktarıyor.

3.   Minimalism: A Documentary About the Important Things (IMDb: 6,7)

Sürdürülebilirliğe katkıda bulunmanın temeli, pek çok alanda minimal bir anlayışı kucaklamaktan geçiyor. Minimalizmin odağında ise, ihtiyaca yönelik olmayan her türlü adımdan ve israftan kaçınmak yer alıyor. Minimalism: A Documentary About the Important Things belgeseli, “daha az” olanla yetinmeye ve az olanın bolluk getirebileceğine odaklanan bir yapım. Minimal yaşamın inceliklerini anlatan bu belgesel, bizleri hayatın birçok alanında değişime teşvik eden, tüketim çılgınlığını noktalamayı öğütleyen ufuk açıcı bir öğreti niteliğinde. Örneğin; alışveriş yaparken yeterince ihtiyaç odaklı düşünüyor muyuz? Yoksa, çoğunlukla sosyal medyanın da etkisiyle ve açgözlü bir tutumla mı ilerliyoruz? Gündelik alışkanlıklarımızı sorgulamaya iten bu belgesel, sürdürülebilir yaşam belgeselleri arasında yıldızı parlayanlardan.

Söz tüketim çılgınlığına gelmişken, moda sektöründe gezegenimizi korumaya yönelik sürdürülebilir adımların nasıl atıldığını “Yeni Bir Bakış Açısı: Sürdürülebilir Moda Nedir, Nasıl Uygulanır?” başlıklı içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz.

4.   Cowspiracy: The Sustainability Secret (IMDb: 8,1)

Küresel ısınma ve çevre kirliliği belgeseli denildiğinde akla ilk gelenlerden biri, Cowspiracy: The Sustainability Secret; yani “Sürdürülebilirliğin Sırrı”. İklim krizi, aşırı su tüketimi ve hava kirliliği gibi konuların yanında, hayvancılığın da tabiatı olumsuz etkilediğine değinen bu belgesel, adı üstünde, sürdürülebilir bir yaşamın sırlarıyla izleyiciyi buluşturuyor. Gezegenimizi işaret eden birçok tehlikeyi bir arada ele alan belgesel, çevreci örgütlerin araştırmalarını ve çalışmalarını da gözler önüne seriyor.

5.   The 11th Hour (IMDb: 7,2)

Küresel ısınma, iklim krizi ve çevre kirliliğinde insanlığın payına odaklanan Leonardo DiCaprio imzalı belgesel, en ufak alışkanlıklarımızın bile gezegenimizi nereye sürüklediğine dikkat çekiyor. 2007 yapımı belgesel; pek çok dünya lideri, araştırmacı ve bilim insanının röportajlarını içermesiyle de ön plana çıkıyor. Doğayı tahrip eden aşırılığı ve talepkarlığı gözler önüne süren bu yapım ile birlikte sürdürülebilirlik kavramının önemi daha iyi anlaşılabilir.