Dünya nüfusundaki artışa bağlı olarak endüstriyel faaliyetlerdeki yoğunlaşma zaten kısıtlı durumdaki kaynaklar üzerindeki stres seviyesini kritik hale getiriyor. Dolayısıyla bugünün ihtiyaçlarını karşılamak her geçen gün daha zor hale geliyor. Bu duruma son vermenin yolu ise sürdürülebilir kalkınma modelini benimsemekten geçiyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Ne Demek?

Sürdürülebilir kalkınma, gelecek kuşakların ihtiyaçlarını giderebilme olanaklarına zarar vermeden bugünün gereksinimlerinin karşılanmasının amaçlandığı bir modeldir. Sürdürülebilirliğin ön planda tutulduğu kalkınma modeli, ilk olarak 20. yüzyılın sonlarına doğru global çapta gündemde yerini almıştır. 1990’larda imzalanan uluslararası anlaşmalar sayesinde ise bu model bir uygulama planı haline gelmiştir.

Sürdürülebilir bir kalkınma modelinin küresel çapta hızla benimsenmesinde, doğru uygulandığı takdirde ulaşılabilecek sonuçların payı oldukça fazladır. Küresel Amaçlar olarak da ifade edilen bu unsurlar, şu şekilde sıralanabilir:

  • Aşırı yoksulluğun sona erdirilmesi,
  • Eşitsizlik ve adaletsizlik ile mücadele edilmesi,
  • İklim değişikliğinin neden olduğu zararların düzeltilmesi.

Sürdürülebilirlik Odaklı Kalkınma Neden Önemlidir?

Dünya nüfusundaki artışa paralel olarak ekonomik faaliyetlerin hız kazanması nedeniyle hem çevresel hem de sosyal sorunlar çoğalmaktadır. Özellikle iklim değişikliği, çevre kirliliği, su kıtlığı, biyoçeşitliliğin azalması gibi sorunlar, şu anki nüfusun ihtiyaçlarını karşılamasını zora sokmaktadır. Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakma hedefinden de giderek uzaklaşılmaktadır.

Sürdürülebilirlik odaklı kalkınma, temel ilkeleri gereği bugünün ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için ekonomik, sosyal ve çevresel önlemler alınmasını zorunlu kılar. Bu durumun doğal bir sonucu olarak şu anki ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanması da yakalanması kolay bir hedef haline gelir. Kalkınmanı sürdürülebilir olması, ekonomik büyüme ve sosyal adalet arasında denge kurulmasına yardımcı olur. Atılan adımlar sayesinde toplumun tüm kesimleri ekonomik refahtan paylarına düşeni rahatlıkla alabilir.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Nelerdir?

Ülkeler, sürdürülebilirliği merkezine alan kalkınma modelini aşağıdaki hedeflere ulaşmak için benimser. Söz konusu hedefler aynı zamanda sürdürülebilir kalkınmanın ortak faydalarını oluşturur:

  • Çevrenin korunmasına yönelik insan kaynaklı etkinin azaltılması,
  • İnsan ve doğa arasında giderek daha da bozulan dengenin kurulması,
  • Toplumun her kesimini kapsamayacak şekilde fırsat eşitliği sağlanması,
  • Daha adil bir toplum inşa edilmesi,
  • Kısıtlı durumdaki kaynakların verimli kullanımı,
  • İsrafın önlenmesi ve tasarruf yapılması,
  • Atık yönetiminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması,
  • Ekonomik gelişmenin uzun vadeli hale gelecek şekilde sürdürülmesi.

Sürdürülebilir Kalkınma Hakkında Merak Edilenler

Sürdürülebilir kalkınma amaçları neyi ifade eder?

Söz konusu amaçlar, ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişme hedeflerine ulaşma süreçlerinde sürdürülebilirliği ön plan tutmalarını ifade eder. Bu görüş doğrultusunda atılacak adımlar, gelecek kuşakların ihtiyaçlarını karşılayabilme kabiliyetlerini kısıtlamayacak şekilde olmalıdır.

Sürdürülebilir kalkınmanın unsurları nelerdir?

Sürdürülebilirliği odağına alan kalkınma modeli, üç temel unsur üzerine kuruludur. Bu unsurların ilki; çevrebilim, doğa ve doğal kaynaklardır. Ekonomi, modelin ikinci unsurunu oluşturur. Üçüncü unsur ise toplum ve kültürdür.

Sürdürülebilir kalkınma stratejisi nedir?

Sürdürülebilirlik kadar geleceği de sahiplenen bu kalkınma modeli, toplumun her kesiminin temel ihtiyaçlarına yönelik stratejiyi merkezine alır. Model kapsamında, toplumu oluşturan kişilerin daha iyi bir hayata ilişkin beklentilerinin karşılanmasına odaklanılır.