Son yıllarda dünyada meydana gelen ekolojik değişiklikler, önlenemeyen nüfus artışı ve aşırı tüketim ihtiyacı sürdürülebilirlik kavramını önemli hale getiren bazı etkenler arasında. Kendi ihtiyaçlarını karşılarken gelecek nesillerin de ihtiyaçlarını göz önüne alma yetisi olarak açıklanabilen sürdürülebilirlik, sadece çevresel değil, ekonomik ve sosyal açıdan da pek çok etkiye neden oluyor. Sürdürülebilir hayat için bugünden atılacak her bir adım, gelecekte insanların ve doğal yaşamın sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için oldukça önemli. Bu yazımızda sürdürülebilir yaşam için uygulayabileceğiniz 5 alışkanlığı ele aldık. İşte, size ilham verebilecek bazı fikirler… 

In the hands of trees growing seedlings. Bokeh green Background Female hand holding tree on nature field grass Forest conservation concept

1.Daha Az Enerji Tüketin

Günümüzde küresel ısınmayı en fazla etkileyen unsurların başında enerji tüketimi geliyor. Enerji ihtiyacının yarısından fazlası ise fosil yakıt kaynaklarından elde ediliyor. Daha az enerji tüketmek ve bunu alışkanlık haline getirebilmek hem bireysel hem de kitlesel bazda pozitif etki yaratabilir. Bunun için evde gereksiz yere açık duran lambaları kapatabilir, geleneksel ampuller yerine tasarruflu ampul kullanımına yönelebilirsiniz. Ayrıca dekoratif amaçlı ışıklandırma sistemleri kullanımını en aza indirerek enerji tüketimini azaltabilirsiniz. Çamaşırlarınızı kuruturken kurutma makineleri yerine asarak kurutma yöntemini tercih edebilir hem enerjiden tasarruf edip hem de giysilerinizin ömrünü de uzatabilirsiniz. 

2.Yürümeyi Tercih Edin

Özellikle şehir hayatı ile birlikte otomobil kullanımının yaygınlaşması atmosferdeki sera gazı artışının en önemli sebeplerinden. Atmosferdeki aşırı sera gazı birikimi ise iklim değişikliğinin başlıca nedenleri arasında. Bu konuda bilinçli davranmak için kısa mesafelerde araba kullanmak yerine yürümeyi tercih edebilirsiniz. Böylece sağlıklı yaşam için de yeni bir alışkanlık kazanmış olursunuz. Eğer yürümek için yeteri kadar zamanınız yoksa bisikletle ulaşım sağlayabilir ya da toplu taşıma araçlarını tercih edebilirsiniz.

3.Su Tüketimini Azaltın

Dünyanın yaklaşık olarak %70’i su ile kaplı olsa da okyanuslardaki tuzlu suyu saymazsak içilebilir su kullanım kapasitesi sadece %0,5. Bu oran da dünyadaki nüfus için yeterli değil. Şu an için suya erişim sorunu olmayan bir ülkede yaşasak da gelecek adına su tüketimi konusunda bilinçli davranmak şart. Siz de evde bozuk muslukları tamir ederek işe başlayabilir ve gereksiz su sızıntılarını önleyebilirsiniz. Mutfakta yeşillikleri yıkadığınız ya da yumurta kaynattığınız suyu bitkilerinizi sulamak için kullanabilirsiniz. Balkonunuz varsa yıkama yerine silmeyi tercih ederek su tüketimini azaltabilirsiniz. 

4.Tek Kullanımlık Ürünleri Tercih Etmeyin

Dünya üzerinde bulunan plastiklerin %91’i geri dönüştürülemiyor. Tek kullanımlık çatal, bıçak, bardak ve tabak gibi gereçler de geri dönüşüm makinelerine uygun olmadığı ve doğada çözünemediği için toprağa, suya karışarak insan vücuduna geri dönüyor. Bunu önlemenin yolu ise ekolojik ürün kullanımını artırarak toplumsal farkındalık sağlamak. Örneğin, planlı gezi ve piknikleriniz için plastik ürünler yerine evdeki gereçlerinizi götürmeyi tercih edebilirsiniz. Dışarı çıktığınızda marketten su almak yerine yanınızda matara götürerek su ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Cafede içeceğinizi plastik pipetle içmemeye özen gösterebilirsiniz. Markette naylon poşet yerine bez poşetler tercih edebilirsiniz.

5.Çevre Dostu Markalara Yönelin

Pek çok kişi gün içerisinde sayısız kimyasal ürünle temas ediyor, bu da hem doğayı hem de sağlığı tehdit ediyor. Doğanın dengesini ve insan sağlığını bozan kimyasal ürünler yerine doğal ve bitkisel içeriklerle yapılmış bulaşık deterjanı, şampuan, ev temizlik malzemeleri ve kişisel bakım ürünlerini tercih edebilirsiniz. Yine doğaya saygılı ambalaj kullanan ve plastik yerine yeniden doldurulabilir şişelerde ürün sunan markaları belirleyerek çevre dostu ürün tüketimine özen gösterebilirsiniz.