Stajyer ehliyet, görece yeni bir uygulama konumunda yer alıyor. Dolayısıyla başta kursiyerler olmak üzere birçok sürücü, bu konuda yeterli bilgiye sahip olmayabiliyor. İçeriğin devamındaki bilgilerle siz de bu konuya hakim bir sürücü haline gelebilirsiniz.

Stajyer Ehliyet Nedir?

Stajyer ehliyet, sınav sürecini başarıyla noktalayan sürücülere trafiğe çıkma hakkı sağlayan bir belgedir. Söz konusu ehliyet türünü almaya hak kazanabilecek kişiler arasında herhangi bir sebepten daha önce belgeleri iptal olanlar da yer alır. Bu kapsamdaki kişiler, cezaları belirli süreliyse kurs ve sınav süreçlerinden yeniden geçerek stajyer sürücü olmaya hak kazanabilir.

2016 yılında yürürlüğe giren bu uygulama kapsamında verilen ehliyette, kişinin stajyer sürücü olduğuna dair bir ibare bulunmaz. Stajyer sürücüler, tek başlarına şehir içi ve dışı trafikte araç kullanabilir. Yalnızca asli ehliyetin geçerli olduğu Almanya, Brezilya, Danimarka ve Belçika gibi ülkelerde araç kullanmaları mümkün değildir.

Stajyer Ehliyet Süresi Ne Kadardır?

Stajyer ehliyetin süresi iki yıldır. Bir sürücünün bu statüde olup olmadığını anlamanın en kolay yolu, ehliyetin veriliş tarihine bakmaktır. Eğer veriliş tarihinin üzerinden iki yıl geçmemişse sürücü ve belge stajyer statüsünde demektir. Ehliyetin statüsünü öğrenmek için ayrıca e-Devlet üzerinden sorgulama yapılabilir.

Stajyer statüsündeki sürücülerin bazıları, iki yıllık sürecin ardından ehliyetlerine yönelik yenileme işlemi yapmaları gerekip gerekmediği konusunu merak eder. Yasal mevzuat gereği, stajyer sürücü statüsünden çıkıldıktan sonra ehliyetin yenilenmesi veya değiştirilmesi gerekmez. Sürücü ile ilgili tüm değerlendirmeler süre sonunda otomatikman normal ehliyet kurallarına göre yapılır.

Stajyer Sürücüler İçin Ceza Puanları Nasıl İşler?

Stajyer sürücüler, çoğu kural bazında normal ehliyet sahipleri ile aynı uygulamalara tabidir. Örneğin; trafiğe çıkabilmeleri için güncel trafik sigortası poliçesi ve araç muayene sonuç belgesine sahip olmaları gerekir. Stajyer ve normal ehliyetler arasındaki tek belirgin farklılık ise ceza uygulamalarıdır.

Stajyer statüsündeki kişinin trafik cezası puanı iki yıl içerisinde 75’e ulaşırsa ehliyeti iptal olur. Bir stajyer sürücü için alkol sınırı da normal ehliyetli sürücüden çok daha düşüktür. Eğer sürücünün 0,20 promil alkol kullandığı belirlenirse ehliyetine el konur.

Stajyer Ehliyet Hakkında Merak Edilenler

Stajyer ehliyetin farkı ne?

Stajyer ehliyetin standart versiyonundan en önemli farkı ceza sınırıdır. Bu tür ehliyet sahibi olan sürücüler, 75 ceza puanına ulaştıklarında ehliyetleri süresiz iptal olur.

17 yaşında stajyer ehliyeti alınır mı?

Stajyer sürücü olarak trafikte araç kullanma hakkına sahip olabilmek için yaş sınırı 19’dur.

Stajyer ehliyet alınırsa ne olur?

2 yıl geçerliliğe sahip bu ehliyet türü alındığında, sınıfa uygun araç ile trafiğe çıkma hakkı elde edilir.

Stajyer sürücü yanında biri olmadan trafiğe çıkabilir mi?

Stajyer sürücüler, standart ehliyete sahip olanlar gibi tek başlarına trafikte araç kullanabilir.

Stajyer ehliyet kuralları nelerdir?

Stajyer ehliyet kuralları, ceza limitleri haricinde standart belge ile aynıdır.