Sonbahar alerjileri, farklı yaş gruplarından birçok kişinin muzdarip olduğu sağlık sorunları arasında yer alır. Peki, bu sorundan etkilenmemek için neler yapmak gerekir? Yazımızı okuyarak sonbahar alerjilerinden korunmanıza yardımcı olacak önerilere göz atabilirsiniz.
Bulunduğunuz Ortamı Sık Sık Havalandırın
Sonbaharda alerjik reaksiyonlar nedeniyle yaşam kalitenizin düşmesini istemiyorsanız bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmayı rutin hale getirebilirsiniz. Bu alışkanlığı her gün düzenli olarak sürdürmeniz ortama sürekli taze hava girişini mümkün kılar.
Yaşam ya da çalışma alanlarınızı kısa süreli de olsa havalandırırken tüm pencere veya kapıları aynı anda açmamaya gayret edin. Zira bir anda artacak hava akımı nedeniyle soğuk algınlığı gibi sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.
Tozlu Ortamlarda Bulunmaktan Kaçının
Sonbahar alerjisi belirtileri; öksürük, hapşırma, göz yaşarması olarak sıralanabilir. Tüm bu belirtilerin ortak yönü ise ağırlıklı olarak ortamda bulunan tozdan kaynaklanmalarıdır. Yaşam kalitesini düşüren ve odaklanmayı güçleştiren bu tür olumsuzlardan kaçınmak için tozlu ortamlarda bulunmaktan kaçınmalısınız.
Eğer bir ortamda uzun süre bulunmanız gerekiyorsa, rutin temizlik sürecini aksatmamaya özen gösterebilirsiniz. Bu kapsamda yaşam alanlarınızı sık sık süpürebilir, yatak takımlarınızı değiştirebilirsiniz. Tabii tozun yanı sıra sigara dumanının da kimi kişilerde alerjik reaksiyonları tetikleyebildiğini sakın unutmayın.
Sağlıklı ve Dengeli Beslenin
Sağlıklı ve dengeli beslenme, sonbaharda okula dönüş sürecindeki çocuklar özelinde dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor. Ancak öğün atlamadan ve vücudun ihtiyaçlarını tam olarak karşılayan bir diyet uygulanması sonbahar alerjisinden korunmak için de epey gerekli.
Sonbaharda bağışıklık sisteminizi güçlü tutacak bir beslenme rutini için sebze ve meyvelere ağırlık verebilirsiniz. Hazır ve işlenmiş gıda tüketimini ise olabildiğince azaltmanızda fayda var. Böylece dış ortamda geçirilen zamanın giderek azaldığı bir dönemde formunuzu korumanız da kolaylaşır.
Dış Ortamda Maske Kullanmaya Özen Gösterin
Sonbaharda devamlı olarak steril bir ortamda bulunmak elbette mümkün değil. Gündelik yaşamın olağan rutininde dış ortamda zaman geçirmek ve başkaları ile yakınlaşmak durumunda kalınabilir. Bu tür durumlarda alerjik semptomların tetiklenmesini engellemek için maske kullanma alışkanlığını devam ettirebilirsiniz.
Dış ortamda maske kullanımı, aynı zamanda halen daha varyantları ile etkisini devam ettiren COVID-19’dan korunmanıza da katkıda bulunur. Yalnız maske kullanımı esnasında kirlenmeyi mutlaka göz önüne alıp yanınızda ekstradan birkaç tane daha bulundurmanız yararınıza olacaktır.
Sonbahar Alerjisi İçin Doktor Desteğine Başvurun
“Ne yaparsam yapayım sonbahar alerjisinden kurtulamıyorum!” diyorsanız, doktor desteğine başvurmak sizin en ideal çözüm yolu olabilir. Çünkü doktorunuz hastalık geçmişinizi göz önünde bulundurarak size en ideal korunma yolları hakkında bilgi verebilir. Ayrıca tavsiyesi doğrultusunda yapılacak alerji testleri ile nelerden kaçınmanız gerektiği konusunda çok daha net bilgi edinebilirsiniz.
Sonbaharda ortaya çıkabilecek alerjik reaksiyonlar ya da diğer rahatsızlıklarınız için kapsamlı testler ve doktor muayeneleri için yüklü miktarda ödeme yapmamak adına siz de 4 Mevsim Sağlık Sigortası yaptırabilirsiniz. Poliçeniz varsa kapsamlı güvencelerden yararlanabilirsiniz.
Sonbahar Alerjisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Sonbahar alerjisi nedir?
Sonbahar alerjisi, eylül ve kasım ayları arasında sıkça gözlemlenebilen ve çoğunlukla polen kaynaklı bir solunum yolu rahatsızlığıdır.
Sonbahar alerjisi ne zaman başlar?
Sonbahar alerjisi eylül ayında başlar. Ekim aylarında ise hem toplumda görülme sıklığı hem de kişi bazındaki şiddeti artar.
Sonbaharda hangi alerjiler olur?
Sonbaharda küf sporlarına, polenlere ve toz akarlarına daha fazla maruz kalındığı için alerjik astım, göz alerjisi, nezle gibi reaksiyonlar gözlemlenir.